Chrupiące pieczywo, wyrazisty sos i solidna porcja mięciutkiego mięsa. Kanapka jak marzenie
Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już sekret bezdyskusyjnej pyszności.
07.07.2024 10:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W naszym menu zawsze figuruje kanapka z wołowiną. Ta kiedyś nazywała się: O Co Chodzi z Tą Twoją Wołowiną?, ale zniknęła na dwa lata i wróciła, więc teraz nazywa się Autentyczny Gangster.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięso to aromatyczny gulasz o głębokim smaku, gotowany przez noc, który ma kilku wspaniałych towarzyszy:
- Ostry smak cebuli. Surowa, marynowana, chrupiąca, pieczona, bez znaczenia: cebula, cebula, cebula.
- Natka pietruszki, najbardziej orzeźwiające ze wszystkich ziół.
- Pyszna kwasowość wszystkiego, co sfermentowane. Często kapusty kiszonej albo kimchi. Fermentowana żywność to całkowita normalka, a nie element jakiejś ponurej, zdrowej diety. Kawa i ocet, czekolada i ser, piwo i chleb są produktami fermentacji.
- Maniok, z którego robimy czipsy. Dlaczego nie ziemniaki? Maniok zawiera dwa razy więcej skrobi, dzięki czemu jest mega chrupiący i ma dużo bogatszy, słodszy, wyrazistszy smak.
- Majonez z sosem. Dzień przed otwarciem The Sandwich Shop gotowaliśmy wołowinę na wielki dzień i byliśmy ZDRUZGOTANI tym, że nie znamy sposobu na to, jak wsączyć w kanapkę cudowny sos powstały w trakcie gotowania. Wilgotny wypełniacz jak z "Przyjaciół"?
To jednak się nie sprawdziło. WTEDY WPADŁEM NA POMYSŁ! Odparowaliśmy płyn, aż do uzyskania wołowej gęstej mazi, wlaliśmy ją do majonezu i od tamtej pory tak robimy. Każdy kuchenny nowicjusz zawsze słyszy: "Rób to tak długo, aż zacznie przypominać sos czekoladowy".
Do przygotowania kanapki Autentyczny gangster będziesz potrzebować:
- oryginalnej i najlepszej focaccii Maxa,
- duszonej wołowiny,
- nasion kminku (posypać kapustę na kanapce),
- natki pietruszki,
- cebuli w lekkiej marynacie,
- czipsów z manioku,
- majonezu z sosem.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"