Chrupiące pieczywo, wyrazisty sos i solidna porcja mięciutkiego mięsa. Kanapka jak marzenie

Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już sekret bezdyskusyjnej pyszności.

Kanapka "gangster"Kanapka "gangster"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

W naszym menu zawsze figuruje kanapka z wołowiną. Ta kiedyś nazywała się: O Co Chodzi z Tą Twoją Wołowiną?, ale zniknęła na dwa lata i wróciła, więc teraz nazywa się Autentyczny Gangster.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Mięso to aromatyczny gulasz o głębokim smaku, gotowany przez noc, który ma kilku wspaniałych towarzyszy:

  • Ostry smak cebuli. Surowa, marynowana, chrupiąca, pieczona, bez znaczenia: cebula, cebula, cebula.
  • Natka pietruszki, najbardziej orzeźwiające ze wszystkich ziół.
  • Pyszna kwasowość wszystkiego, co sfermentowane. Często kapusty kiszonej albo kimchi. Fermentowana żywność to całkowita normalka, a nie element jakiejś ponurej, zdrowej diety. Kawa i ocet, czekolada i ser, piwo i chleb są produktami fermentacji.
  • Maniok, z którego robimy czipsy. Dlaczego nie ziemniaki? Maniok zawiera dwa razy więcej skrobi, dzięki czemu jest mega chrupiący i ma dużo bogatszy, słodszy, wyrazistszy smak.
  • Majonez z sosem. Dzień przed otwarciem The Sandwich Shop gotowaliśmy wołowinę na wielki dzień i byliśmy ZDRUZGOTANI tym, że nie znamy sposobu na to, jak wsączyć w kanapkę cudowny sos powstały w trakcie gotowania. Wilgotny wypełniacz jak z "Przyjaciół"?

To jednak się nie sprawdziło. WTEDY WPADŁEM NA POMYSŁ! Odparowaliśmy płyn, aż do uzyskania wołowej gęstej mazi, wlaliśmy ją do majonezu i od tamtej pory tak robimy. Każdy kuchenny nowicjusz zawsze słyszy: "Rób to tak długo, aż zacznie przypominać sos czekoladowy".

Do przygotowania kanapki Autentyczny gangster będziesz potrzebować:

  • oryginalnej i najlepszej focaccii Maxa,
  • duszonej wołowiny,
  • nasion kminku (posypać kapustę na kanapce),
  • natki pietruszki,
  • cebuli w lekkiej marynacie,
  • czipsów z manioku,
  • majonezu z sosem.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀