Chrupiące pieczywo, wyrazisty sos i solidna porcja mięciutkiego mięsa. Kanapka jak marzenie

Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już sekret bezdyskusyjnej pyszności.

Kanapka "gangster"Kanapka "gangster"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

W naszym menu zawsze figuruje kanapka z wołowiną. Ta kiedyś nazywała się: O Co Chodzi z Tą Twoją Wołowiną?, ale zniknęła na dwa lata i wróciła, więc teraz nazywa się Autentyczny Gangster.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Mięso to aromatyczny gulasz o głębokim smaku, gotowany przez noc, który ma kilku wspaniałych towarzyszy:

  • Ostry smak cebuli. Surowa, marynowana, chrupiąca, pieczona, bez znaczenia: cebula, cebula, cebula.
  • Natka pietruszki, najbardziej orzeźwiające ze wszystkich ziół.
  • Pyszna kwasowość wszystkiego, co sfermentowane. Często kapusty kiszonej albo kimchi. Fermentowana żywność to całkowita normalka, a nie element jakiejś ponurej, zdrowej diety. Kawa i ocet, czekolada i ser, piwo i chleb są produktami fermentacji.
  • Maniok, z którego robimy czipsy. Dlaczego nie ziemniaki? Maniok zawiera dwa razy więcej skrobi, dzięki czemu jest mega chrupiący i ma dużo bogatszy, słodszy, wyrazistszy smak.
  • Majonez z sosem. Dzień przed otwarciem The Sandwich Shop gotowaliśmy wołowinę na wielki dzień i byliśmy ZDRUZGOTANI tym, że nie znamy sposobu na to, jak wsączyć w kanapkę cudowny sos powstały w trakcie gotowania. Wilgotny wypełniacz jak z "Przyjaciół"?

To jednak się nie sprawdziło. WTEDY WPADŁEM NA POMYSŁ! Odparowaliśmy płyn, aż do uzyskania wołowej gęstej mazi, wlaliśmy ją do majonezu i od tamtej pory tak robimy. Każdy kuchenny nowicjusz zawsze słyszy: "Rób to tak długo, aż zacznie przypominać sos czekoladowy".

Do przygotowania kanapki Autentyczny gangster będziesz potrzebować:

  • oryginalnej i najlepszej focaccii Maxa,
  • duszonej wołowiny,
  • nasion kminku (posypać kapustę na kanapce),
  • natki pietruszki,
  • cebuli w lekkiej marynacie,
  • czipsów z manioku,
  • majonezu z sosem.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki