Chrupiące pieczywo, wyrazisty sos i solidna porcja mięciutkiego mięsa. Kanapka jak marzenie

Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już sekret bezdyskusyjnej pyszności.

Kanapka "gangster"Kanapka "gangster"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

W naszym menu zawsze figuruje kanapka z wołowiną. Ta kiedyś nazywała się: O Co Chodzi z Tą Twoją Wołowiną?, ale zniknęła na dwa lata i wróciła, więc teraz nazywa się Autentyczny Gangster.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Mięso to aromatyczny gulasz o głębokim smaku, gotowany przez noc, który ma kilku wspaniałych towarzyszy:

  • Ostry smak cebuli. Surowa, marynowana, chrupiąca, pieczona, bez znaczenia: cebula, cebula, cebula.
  • Natka pietruszki, najbardziej orzeźwiające ze wszystkich ziół.
  • Pyszna kwasowość wszystkiego, co sfermentowane. Często kapusty kiszonej albo kimchi. Fermentowana żywność to całkowita normalka, a nie element jakiejś ponurej, zdrowej diety. Kawa i ocet, czekolada i ser, piwo i chleb są produktami fermentacji.
  • Maniok, z którego robimy czipsy. Dlaczego nie ziemniaki? Maniok zawiera dwa razy więcej skrobi, dzięki czemu jest mega chrupiący i ma dużo bogatszy, słodszy, wyrazistszy smak.
  • Majonez z sosem. Dzień przed otwarciem The Sandwich Shop gotowaliśmy wołowinę na wielki dzień i byliśmy ZDRUZGOTANI tym, że nie znamy sposobu na to, jak wsączyć w kanapkę cudowny sos powstały w trakcie gotowania. Wilgotny wypełniacz jak z "Przyjaciół"?

To jednak się nie sprawdziło. WTEDY WPADŁEM NA POMYSŁ! Odparowaliśmy płyn, aż do uzyskania wołowej gęstej mazi, wlaliśmy ją do majonezu i od tamtej pory tak robimy. Każdy kuchenny nowicjusz zawsze słyszy: "Rób to tak długo, aż zacznie przypominać sos czekoladowy".

Do przygotowania kanapki Autentyczny gangster będziesz potrzebować:

  • oryginalnej i najlepszej focaccii Maxa,
  • duszonej wołowiny,
  • nasion kminku (posypać kapustę na kanapce),
  • natki pietruszki,
  • cebuli w lekkiej marynacie,
  • czipsów z manioku,
  • majonezu z sosem.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga kanapek"

Wielka księga kanapek
Wielka księga kanapek © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce