Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni
24.06.2024 07:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta sałatka smakuje tak dobrze, że robię ją na okrągło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, ale kulinarnego Oscara może dostać również za rolę pierwszoplanową. W każdym kęsie dzieje się naprawdę sporo. To sałatka, o którą nigdy się nie martwię, że zostanie po imprezie.
Sałatki nie muszą być nudne, a i odpowiednio przygotowane staną się sycące. W mojej sałatce ważną rolę odgrywają szparagi i gnocchi. Te ostatnie, chociaż kojarzone są głównie z daniem na ciepło, to w sałatce sprawdzą się znakomicie. Dzieje się dużo, smakuje obłędnie - takie dania lubię najbardziej.
Kolorowa sałatka z gnocchi i szparagami
Kolorowe dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również wzrok. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Ta sałatka staje się małym dziełem sztuki - jest dużo zieleni, jest odrobina czerwieni i białe akcenty. Całość łączy prosty sos na bazie zielonego pesto oraz jogurtu naturalnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta sałatka to ciekawy pomysł na lekki obiad w ciepły dzień lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowo, kolorowo, ale przede wszystkim bardzo smacznie.
Składniki:
- 400 g ugotowanych gnocchi,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- 300 g szparagów,
- 120 g mini mozzarelli,
- 150 g pomidorów koktajlowych,
- 80 g rukoli,
- posiekana natka pietruszki.
Sos:
- 3 łyżki zielonego pesto,
- 3 łyżki jogurtu greckiego/
Sposób przygotowania:
Krok 1. Gnocchi gotuję według instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski i studzę. Polewam oliwą oraz doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 2. Szparagi obgotowuję, a następnie kroję na 3-4 części, w zależności od wielkości. Zielone pesto mieszam z jogurtem naturalnym.
Krok 3 Do dużej miski przekładam rukolę. Dorzucam pomidorki koktajlowe, szparagi oraz mini mozzarellę. Dodaję sos, posiekaną natkę pietruszki oraz gnocchi i dokładnie mieszam.
Krok 4. Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek lub lekki obiad. Smacznego!