Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Ta sałatka smakuje tak dobrze, że robię ją na okrągło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, ale kulinarnego Oscara może dostać również za rolę pierwszoplanową. W każdym kęsie dzieje się naprawdę sporo. To sałatka, o którą nigdy się nie martwię, że zostanie po imprezie.

Kolorowa sałatkaKolorowa sałatka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Sałatki nie muszą być nudne, a i odpowiednio przygotowane staną się sycące. W mojej sałatce ważną rolę odgrywają szparagi i gnocchi. Te ostatnie, chociaż kojarzone są głównie z daniem na ciepło, to w sałatce sprawdzą się znakomicie. Dzieje się dużo, smakuje obłędnie - takie dania lubię najbardziej.

Kolorowa sałatka z gnocchi i szparagami

Kolorowe dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również wzrok. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Ta sałatka staje się małym dziełem sztuki - jest dużo zieleni, jest odrobina czerwieni i białe akcenty. Całość łączy prosty sos na bazie zielonego pesto oraz jogurtu naturalnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Ta sałatka to ciekawy pomysł na lekki obiad w ciepły dzień lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowo, kolorowo, ale przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych gnocchi,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 300 g szparagów,
  • 120 g mini mozzarelli,
  • 150 g pomidorów koktajlowych,
  • 80 g rukoli,
  • posiekana natka pietruszki.

Sos:

  • 3 łyżki zielonego pesto,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego/

Sposób przygotowania:

Krok 1. Gnocchi gotuję według instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski i studzę. Polewam oliwą oraz doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 2. Szparagi obgotowuję, a następnie kroję na 3-4 części, w zależności od wielkości. Zielone pesto mieszam z jogurtem naturalnym.

Sos do sałatki
Sos do sałatki © Pyszności

Krok 3 Do dużej miski przekładam rukolę. Dorzucam pomidorki koktajlowe, szparagi oraz mini mozzarellę. Dodaję sos, posiekaną natkę pietruszki oraz gnocchi i dokładnie mieszam.

Całość dokładnie mieszam
Całość dokładnie mieszam © Pyszności

Krok 4. Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek lub lekki obiad. Smacznego!

Kolorowa sałatka
Kolorowa sałatka © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce