PrzepisSałatkiTa kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Ta sałatka smakuje tak dobrze, że robię ją na okrągło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, ale kulinarnego Oscara może dostać również za rolę pierwszoplanową. W każdym kęsie dzieje się naprawdę sporo. To sałatka, o którą nigdy się nie martwię, że zostanie po imprezie.

Kolorowa sałatka
Kolorowa sałatka
Źródło zdjęć: © Pyszności

24.06.2024 07:35

Sałatki nie muszą być nudne, a i odpowiednio przygotowane staną się sycące. W mojej sałatce ważną rolę odgrywają szparagi i gnocchi. Te ostatnie, chociaż kojarzone są głównie z daniem na ciepło, to w sałatce sprawdzą się znakomicie. Dzieje się dużo, smakuje obłędnie - takie dania lubię najbardziej.

Kolorowa sałatka z gnocchi i szparagami

Kolorowe dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również wzrok. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Ta sałatka staje się małym dziełem sztuki - jest dużo zieleni, jest odrobina czerwieni i białe akcenty. Całość łączy prosty sos na bazie zielonego pesto oraz jogurtu naturalnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta sałatka to ciekawy pomysł na lekki obiad w ciepły dzień lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowo, kolorowo, ale przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych gnocchi,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 300 g szparagów,
  • 120 g mini mozzarelli,
  • 150 g pomidorów koktajlowych,
  • 80 g rukoli,
  • posiekana natka pietruszki.

Sos:

  • 3 łyżki zielonego pesto,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego/

Sposób przygotowania:

Krok 1. Gnocchi gotuję według instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski i studzę. Polewam oliwą oraz doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 2. Szparagi obgotowuję, a następnie kroję na 3-4 części, w zależności od wielkości. Zielone pesto mieszam z jogurtem naturalnym.

Sos do sałatki
Sos do sałatki© Pyszności

Krok 3 Do dużej miski przekładam rukolę. Dorzucam pomidorki koktajlowe, szparagi oraz mini mozzarellę. Dodaję sos, posiekaną natkę pietruszki oraz gnocchi i dokładnie mieszam.

Całość dokładnie mieszam
Całość dokładnie mieszam© Pyszności

Krok 4. Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek lub lekki obiad. Smacznego!

Kolorowa sałatka
Kolorowa sałatka© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideosałatka
Wybrane dla Ciebie