Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni
Ta sałatka smakuje tak dobrze, że robię ją na okrągło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, ale kulinarnego Oscara może dostać również za rolę pierwszoplanową. W każdym kęsie dzieje się naprawdę sporo. To sałatka, o którą nigdy się nie martwię, że zostanie po imprezie.
24.06.2024 07:35
Sałatki nie muszą być nudne, a i odpowiednio przygotowane staną się sycące. W mojej sałatce ważną rolę odgrywają szparagi i gnocchi. Te ostatnie, chociaż kojarzone są głównie z daniem na ciepło, to w sałatce sprawdzą się znakomicie. Dzieje się dużo, smakuje obłędnie - takie dania lubię najbardziej.
Kolorowa sałatka z gnocchi i szparagami
Kolorowe dania cieszą nie tylko podniebienie, ale również wzrok. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Ta sałatka staje się małym dziełem sztuki - jest dużo zieleni, jest odrobina czerwieni i białe akcenty. Całość łączy prosty sos na bazie zielonego pesto oraz jogurtu naturalnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta sałatka to ciekawy pomysł na lekki obiad w ciepły dzień lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowo, kolorowo, ale przede wszystkim bardzo smacznie.
Składniki:
- 400 g ugotowanych gnocchi,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- 300 g szparagów,
- 120 g mini mozzarelli,
- 150 g pomidorów koktajlowych,
- 80 g rukoli,
- posiekana natka pietruszki.
Sos:
- 3 łyżki zielonego pesto,
- 3 łyżki jogurtu greckiego/
Sposób przygotowania:
Krok 1. Gnocchi gotuję według instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski i studzę. Polewam oliwą oraz doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 2. Szparagi obgotowuję, a następnie kroję na 3-4 części, w zależności od wielkości. Zielone pesto mieszam z jogurtem naturalnym.
Krok 3 Do dużej miski przekładam rukolę. Dorzucam pomidorki koktajlowe, szparagi oraz mini mozzarellę. Dodaję sos, posiekaną natkę pietruszki oraz gnocchi i dokładnie mieszam.
Krok 4. Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek lub lekki obiad. Smacznego!