Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć
Naleśnikowe sakiewki faszerowane kurczakiem i warzywami to przepis na prosty obiad, który zachwyci swoim smakiem. To danie jest idealne na obiad, kolację, a nawet na imprezę. Znika z talerzy w mgnieniu oka, a w pokoju rozlegają się od razu prośby o dokładkę i przepis.
18.06.2024 07:56
Naleśniki to bardzo wdzięczna baza do wielu smacznych eksperymentów kulinarnych. Smakują dobrze nie tylko w wersji na słodko z dżemem lub twarożkiem, ale i w wytrawnej odsłonie. Naleśnikowe sakiewki są najlepszym dowodem na to, że wystarczy odrobina kreatywności i proste składniki, aby wyczarować pyszne i efektowne danie.
Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Naleśnikowe sakiewki skrywają w sobie aromatyczny farsz z kurczaka, papryki, pieczarek oraz przypraw. Jeśli tego byłoby za mało, to na dodatek całość zapiekana jest w piekarniku, pod kołderką z kremowego beszamelu oraz sera, który apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Gdy wstawiam naczynie do piekarnika, wszyscy od razu pojawiają się w kuchni i odliczają czas do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Farsz:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 300 g pieczarek,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 50 g koncentratu pomidorowego.
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka,
- 280 ml mleka,
- 180 ml wody,
- 180 g mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 szczypta soli.
Pozostałe składniki:
- 360 g beszamelu,
- 180 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od naleśników. Wszystkie składniki umieszczam w misce lub blenderze i łączę na gładką, jednolitą masę. Porcję ciasta wylewam na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron.
Krok 2. Filet z kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na patelni z olejem. Dorzucam pokrojone w drobną kostkę papryki oraz plasterki pieczarek. Podsmażam całość i dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam.
Krok 3. Naleśniki włóż do małej miseczki, wypełnij wgłębienie farszem i zawijam sakiewkę. Przekładam naleśniki do naczynia żaroodpornego, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Podaję na ciepło, dekorując posiekaną natką pietruszki. Smacznego!