PrzepisObiadZamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności

18.06.2024 07:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśnikowe sakiewki faszerowane kurczakiem i warzywami to przepis na prosty obiad, który zachwyci swoim smakiem. To danie jest idealne na obiad, kolację, a nawet na imprezę. Znika z talerzy w mgnieniu oka, a w pokoju rozlegają się od razu prośby o dokładkę i przepis.

Naleśniki to bardzo wdzięczna baza do wielu smacznych eksperymentów kulinarnych. Smakują dobrze nie tylko w wersji na słodko z dżemem lub twarożkiem, ale i w wytrawnej odsłonie. Naleśnikowe sakiewki są najlepszym dowodem na to, że wystarczy odrobina kreatywności i proste składniki, aby wyczarować pyszne i efektowne danie.

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem

Naleśnikowe sakiewki skrywają w sobie aromatyczny farsz z kurczaka, papryki, pieczarek oraz przypraw. Jeśli tego byłoby za mało, to na dodatek całość zapiekana jest w piekarniku, pod kołderką z kremowego beszamelu oraz sera, który apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Gdy wstawiam naczynie do piekarnika, wszyscy od razu pojawiają się w kuchni i odliczają czas do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Farsz:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 50 g koncentratu pomidorowego.

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 280 ml mleka,
  • 180 ml wody,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 360 g beszamelu,
  • 180 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od naleśników. Wszystkie składniki umieszczam w misce lub blenderze i łączę na gładką, jednolitą masę. Porcję ciasta wylewam na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności© Pyszności

Krok 2. Filet z kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na patelni z olejem. Dorzucam pokrojone w drobną kostkę papryki oraz plasterki pieczarek. Podsmażam całość i dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam.

Farsz do naleśników
Farsz do naleśników© Pyszności

Krok 3. Naleśniki włóż do małej miseczki, wypełnij wgłębienie farszem i zawijam sakiewkę. Przekładam naleśniki do naczynia żaroodpornego, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Podaję na ciepło, dekorując posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także