Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Naleśnikowe sakiewki faszerowane kurczakiem i warzywami to przepis na prosty obiad, który zachwyci swoim smakiem. To danie jest idealne na obiad, kolację, a nawet na imprezę. Znika z talerzy w mgnieniu oka, a w pokoju rozlegają się od razu prośby o dokładkę i przepis.

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Naleśniki to bardzo wdzięczna baza do wielu smacznych eksperymentów kulinarnych. Smakują dobrze nie tylko w wersji na słodko z dżemem lub twarożkiem, ale i w wytrawnej odsłonie. Naleśnikowe sakiewki są najlepszym dowodem na to, że wystarczy odrobina kreatywności i proste składniki, aby wyczarować pyszne i efektowne danie.

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem

Naleśnikowe sakiewki skrywają w sobie aromatyczny farsz z kurczaka, papryki, pieczarek oraz przypraw. Jeśli tego byłoby za mało, to na dodatek całość zapiekana jest w piekarniku, pod kołderką z kremowego beszamelu oraz sera, który apetycznie ciągnie się po roztopieniu. Gdy wstawiam naczynie do piekarnika, wszyscy od razu pojawiają się w kuchni i odliczają czas do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Składniki:

Farsz:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 50 g koncentratu pomidorowego.

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 280 ml mleka,
  • 180 ml wody,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 360 g beszamelu,
  • 180 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od naleśników. Wszystkie składniki umieszczam w misce lub blenderze i łączę na gładką, jednolitą masę. Porcję ciasta wylewam na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności © Pyszności

Krok 2. Filet z kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na patelni z olejem. Dorzucam pokrojone w drobną kostkę papryki oraz plasterki pieczarek. Podsmażam całość i dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam.

Farsz do naleśników
Farsz do naleśników © Pyszności

Krok 3. Naleśniki włóż do małej miseczki, wypełnij wgłębienie farszem i zawijam sakiewkę. Przekładam naleśniki do naczynia żaroodpornego, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Podaję na ciepło, dekorując posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem
Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥