Lubisz naleśniki? Spróbuj tych z gara, a przepadniesz bez reszty

Naszła cię ochota na grube i puszyste naleśniki? Wypróbuj przepis na lubelskie naleśniki z gara, a nie zapomnisz ich smaku przez długi czas. Cały sekret tkwi w jednym składniku, który najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni.

Naleśniki z gara - poznaj prosty przepis.Naleśniki z gara - poznaj prosty przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Witold

Cienkie, grube, puszyste, elastyczne. Na słono, na słodko, zapiekane. Mowa o naleśnikach. Można przygotować je na setki różnych sposobów. To danie nigdy się nie nudzi. Przedstawiamy wariację na temat naleśników, która podawana jest na Lubelszczyźnie.

To naleśniki "z gara", które po upieczeniu przypominają puszysty biszkopt. Możesz wykorzystać je do przygotowania fantastycznego tortu naleśnikowego, jednak równie dobrze smakują z wytrawnym farszem. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Polska kuchnia regionalna to bogactwo smaków

W Polsce znajduje się aż 25 różnych regionów. Każdy z nich ma wyjątkową historię, język, przyzwyczajenia, a także kuchnię. Skupmy się na Lubelszczyźnie. Ten region słynie z pięknych widoków, a także smacznych dań. Proziaki, cebularze, kulebiak czy pieczone pirogi to najsłynniejsze dania typowe dla lubelskiej kuchni.

Historia kuchni lubelskiej zaczyna się już w XV wieku, kiedy to w Lublinie odbywały się słynne na całą Polskę jarmarki. Lublin był miastem wielokulturowym, co ma odzwierciedlenie w regionalnej kuchni. Widać w niej wpływy żydowskie, chłopskie i szlacheckie.

Choć Lubelszczyzna słynie z cebularzy, kuchnia regionalna jest w stanie zaoferować nam znacznie więcej niż puszyste bułeczki z cebulą. Oprócz wspomnianych już proziaków, pirogów, kulebiaka czy kaczki po Zamojsku mieszkańcy Lubelszczyzny zajadali się naleśnikami "z gara". To puszyste i grube naleśniki, które w smaku przypominają biszkopt. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Naleśniki "z gara" — przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 30 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 750 ml mleka,
  • masło,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, sól, mleko i jajka. Wymieszaj je ze sobą dokładnie i odstaw miskę w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
  2. Na patelni rozpuść masło i rozprowadź na nim ciasto. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się rumiane.
  3. Podawaj jeszcze ciepłe. Możesz wykorzystać je do przygotowania tortu naleśnikowego, ale placki smakują równie dobrze z dżemem, kremem, twarożkiem czy wytrawnym farszem.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej