Nie ma lepszego sposobu na naleśniki. Zwijam w rulon i zapiekam ze słodkim farszem

Naleśniki są znane na całym świecie. Można przygotować je na setki różnych sposobów i za każdym razem wyjdą równie smaczne. Jeśli chcesz wnieść ich smak na nowy poziom, wypróbuj naleśniki z piekarnika. Ten smak zapamiętasz na długo.

Pieczone naleśniki z malinami.Pieczone naleśniki z malinami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Są wyjątkowo tanie i proste w przygotowaniu. Można podać je na setki różnych sposobów. Mogłoby się wydawać, że to danie nie jest w stanie niczym zaskoczyć. Okazuje się, że może. Wystarczy, że poświęcimy im nieco więcej czasu, a wzniesiemy ich smak na całkowicie nowy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Naleśniki — najpopularniejsze danie na świecie

Naleśniki to smażone placki, które przygotowuje się przy użyciu mąki, mleka i jajek. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę, a następnie smaży się na rozgrzanej patelni i... tyle. Reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji. Można wypełnić je słodkim twarożkiem, dżemem, kremem czy wytrawnym nadzieniem.

W każdym kraju serwuje się je nieco inaczej. Francuzi słyną z cienkich i elastycznych naleśników zwanych crêpe, zaś Amerykanie i Japończycy zajadają się puszystymi pancakes, które w smaku przypominają słodki biszkopt. Brazylijczycy zastępują mąkę skrobią z manioku, przez co naleśniki wychodzą niezwykle elastyczne. Brazylijskie naleśniki przypominają indonezyjskie serabi, które przygotowuje się na bazie mleka kokosowego i mąki ryżowej.

Jak widać, naleśniki są znane na całym świecie i można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Jeśli jednak jesteś fanem klasycznych naleśników, wypróbuj poniższy przepis. Proponowane naleśniki smakują niczym dobry sernik, a to wszystko dzięki... pieczeniu.

Pieczone naleśniki — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,

Nadzienie:

  • 500 g serka homogenizowanego lub sernikowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru do wypieków,
  • 300 g ulubionych owoców, np. jagodowych,
  • opcjonalnie: cukier puder, sos czekoladowy, sos karmelowy.

Przygotowanie:

  1. W wysokiej umieść wszystkie składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. Zmiksuj je dokładnie, a gotowe ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C., grzanie góra dół.
  3. Twaróg sernikowy przełóż do miski. Zmieszaj go z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Naleśniki wypełnij farszem i złóż je w rulony. Umieść je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a na końcu posyp je owocami.
  5. Całość piecz przez 20-25 minut, aż naleśniki staną się rumiane.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub ulubionym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"