PrzepisSzybki obiadNie ma lepszego sposobu na naleśniki. Zwijam w rulon i zapiekam ze słodkim farszem

Nie ma lepszego sposobu na naleśniki. Zwijam w rulon i zapiekam ze słodkim farszem

Naleśniki są znane na całym świecie. Można przygotować je na setki różnych sposobów i za każdym razem wyjdą równie smaczne. Jeśli chcesz wnieść ich smak na nowy poziom, wypróbuj naleśniki z piekarnika. Ten smak zapamiętasz na długo.

Pieczone naleśniki z malinami.
Pieczone naleśniki z malinami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

17.02.2024 14:09

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Są wyjątkowo tanie i proste w przygotowaniu. Można podać je na setki różnych sposobów. Mogłoby się wydawać, że to danie nie jest w stanie niczym zaskoczyć. Okazuje się, że może. Wystarczy, że poświęcimy im nieco więcej czasu, a wzniesiemy ich smak na całkowicie nowy poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki — najpopularniejsze danie na świecie

Naleśniki to smażone placki, które przygotowuje się przy użyciu mąki, mleka i jajek. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę, a następnie smaży się na rozgrzanej patelni i... tyle. Reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji. Można wypełnić je słodkim twarożkiem, dżemem, kremem czy wytrawnym nadzieniem.

W każdym kraju serwuje się je nieco inaczej. Francuzi słyną z cienkich i elastycznych naleśników zwanych crêpe, zaś Amerykanie i Japończycy zajadają się puszystymi pancakes, które w smaku przypominają słodki biszkopt. Brazylijczycy zastępują mąkę skrobią z manioku, przez co naleśniki wychodzą niezwykle elastyczne. Brazylijskie naleśniki przypominają indonezyjskie serabi, które przygotowuje się na bazie mleka kokosowego i mąki ryżowej.

Jak widać, naleśniki są znane na całym świecie i można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Jeśli jednak jesteś fanem klasycznych naleśników, wypróbuj poniższy przepis. Proponowane naleśniki smakują niczym dobry sernik, a to wszystko dzięki... pieczeniu.

Pieczone naleśniki — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,

Nadzienie:

  • 500 g serka homogenizowanego lub sernikowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru do wypieków,
  • 300 g ulubionych owoców, np. jagodowych,
  • opcjonalnie: cukier puder, sos czekoladowy, sos karmelowy.

Przygotowanie:

  1. W wysokiej umieść wszystkie składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. Zmiksuj je dokładnie, a gotowe ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C., grzanie góra dół.
  3. Twaróg sernikowy przełóż do miski. Zmieszaj go z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Naleśniki wypełnij farszem i złóż je w rulony. Umieść je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a na końcu posyp je owocami.
  5. Całość piecz przez 20-25 minut, aż naleśniki staną się rumiane.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie