Nie ma lepszego sposobu na naleśniki. Zwijam w rulon i zapiekam ze słodkim farszem
Naleśniki są znane na całym świecie. Można przygotować je na setki różnych sposobów i za każdym razem wyjdą równie smaczne. Jeśli chcesz wnieść ich smak na nowy poziom, wypróbuj naleśniki z piekarnika. Ten smak zapamiętasz na długo.
17.02.2024 14:09
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Są wyjątkowo tanie i proste w przygotowaniu. Można podać je na setki różnych sposobów. Mogłoby się wydawać, że to danie nie jest w stanie niczym zaskoczyć. Okazuje się, że może. Wystarczy, że poświęcimy im nieco więcej czasu, a wzniesiemy ich smak na całkowicie nowy poziom.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki — najpopularniejsze danie na świecie
Naleśniki to smażone placki, które przygotowuje się przy użyciu mąki, mleka i jajek. Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę, a następnie smaży się na rozgrzanej patelni i... tyle. Reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji. Można wypełnić je słodkim twarożkiem, dżemem, kremem czy wytrawnym nadzieniem.
W każdym kraju serwuje się je nieco inaczej. Francuzi słyną z cienkich i elastycznych naleśników zwanych crêpe, zaś Amerykanie i Japończycy zajadają się puszystymi pancakes, które w smaku przypominają słodki biszkopt. Brazylijczycy zastępują mąkę skrobią z manioku, przez co naleśniki wychodzą niezwykle elastyczne. Brazylijskie naleśniki przypominają indonezyjskie serabi, które przygotowuje się na bazie mleka kokosowego i mąki ryżowej.
Jak widać, naleśniki są znane na całym świecie i można przygotować je na dziesiątki różnych sposobów. Jeśli jednak jesteś fanem klasycznych naleśników, wypróbuj poniższy przepis. Proponowane naleśniki smakują niczym dobry sernik, a to wszystko dzięki... pieczeniu.
Pieczone naleśniki — przepis
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
Nadzienie:
- 500 g serka homogenizowanego lub sernikowego,
- 2 jajka,
- łyżka cukru waniliowego,
- 4 łyżki cukru do wypieków,
- 300 g ulubionych owoców, np. jagodowych,
- opcjonalnie: cukier puder, sos czekoladowy, sos karmelowy.
Przygotowanie:
- W wysokiej umieść wszystkie składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. Zmiksuj je dokładnie, a gotowe ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.C., grzanie góra dół.
- Twaróg sernikowy przełóż do miski. Zmieszaj go z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
- Naleśniki wypełnij farszem i złóż je w rulony. Umieść je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a na końcu posyp je owocami.
- Całość piecz przez 20-25 minut, aż naleśniki staną się rumiane.
- Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub ulubionym sosem.