Koniec z tarciem ziemniaków. Chrupiące i rumiane placki robię zupełnie inaczej

Zostało ci kilka kromek suchego chleba i nie wiesz, co z nimi zrobić? Jeśli nie masz ochoty za zapiekanki, przygotuj chleboraki. To proste kotlety chlebowe, które podawane są w Czechach.

Chleboraki — czeskie kotlety z chleba. Chleboraki — czeskie kotlety z chleba.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | uladzimirzuyeu

Tłusta, treściwa, aromatyczna — te trzy określenia doskonale opisują czeską kuchnię. Smażony ser, knedliczki, czy zupa czosnkowa to ulubione dania Czechów, które często podaje się także w Polsce, zwłaszcza w południowej części kraju. Jest jednak jedno danie, na które ciężko natknąć się w restauracjach. To chleboraki, czyli kotlety z czerstwego chleba. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z czego słyną Czechy?

Czesi słyną z literatury, architektury, dobrego piwa, pięknych widoków, a także doskonałej kuchni. Wpływy kuchni czeskiej są widoczne w południowej części kraju, gdzie znajduje się mnóstwo restauracji serwujących tradycyjne, czeskie dania, takie jak haluszki, knedliczki, zupa czosnkowa czy smażony ser.

Czechy kojarzone są głównie z knedlikami, smażonym serem i doskonałym piwem, jednak kuchnia czeska obfituje w wiele prostych i równie smacznych dań. Jednym z nich są chleboraki, znane jako bamboraky. To proste kotlety, które przyrządza się z... czerstwego chleba.

Kotlety chlebowe są zaskakująco smaczne i pozwalają na zużycie zalegającego, czerstwego chleba. Można podać je z ziemniakami i surówkami, jednak równie dobrze smakują solo, podane z odrobiną kwaśnej śmietany. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Chleboraki — przepis

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego chleba (najlepszy będzie pszenno żytni lub żytni),
  • szklanka wody,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • mąka,
  • olej,
  • opcjonalnie: kwaśna śmietana, koperek.

Przygotowanie:

  1. Suchy chleb umieść w głębokiej misce. Zalej go wodą i poczekaj, aż nieco zmięknie. Chleb powinien być miękki, ale nie może się rozpadać.
  2. Zamoczony chleb odciśnij z nadmiaru wody i włóż z powrotem do miski.
  3. Do chleba dodaj wszystkie przyprawy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Do masy dodaj jajko oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj placki. Obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
  5. Usmażone kotlety połoz na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną i odrobiną koperku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej