Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola

Wspomnienie smaku rozgotowanej brukselki z zupy jarzynowej pozostaje do końca życia, więc nie trzeba już tego powtarzać. Jest kilka innych sposobów na przygotowanie małych kapustek. Jeśli chcesz, żeby wyszły mięciutkie, delikatne i miały przyjemny aromat, wymień wodę na popularny nabiał.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Brukselka to bardzo wdzięczne warzywo, które zostało zniesławione przez nieumiejętne przygotowanie. Długie gotowanie kapustek w wodzie powoduje powstawanie lotnych związków siarki, w efekcie czego warzywo ani nie pachnie zachęcająco, ani nie smakuje najlepiej. Jednak dobrze ugotowana brukselka może pozostawić najprzyjemniejsze wspomnienia. Co więcej, to wartościowy składnik diety, który może wspomóc odchudzanie i wpłynąć na dobry nastrój.

Jak mleko wpływa na smak brukselki?

Białka i tłuszcze zawarte w mleku wiążą część związków siarki, które powstają podczas długiego gotowania i odpowiadają za gorzki smak oraz intensywny zapach brukselki. Dzięki temu kapustki stają się delikatniejsze i mają przyjemniejszy aromat. Dodatkowo mleko wpływa na strukturę włókien roślinnych, zmiękczając listki, co sprawia, że brukselka staje się kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane warzywa są doskonałe do potraw polanych sosem śmietanowym lub zapiekanych pod beszamelem.

Brukselki gotowane w mleku krok po kroku

Ugotowane brukselki możesz dodatkowo przesmażyć na maśle z dodatkiem cebuli i wędzonego boczku lub polać oliwką wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg brukselki,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 litr mleka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, warto też odciąć twardą podstawę. Przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 5 min. Następnie odcedź i przelej zimną wodą z kranu.
  2. Ponownie umieść w garnku, ale tym razem zalej brukselki gorącym mlekiem – jeśli nie przykrywa wszystkich, uzupełnij wodą. Dodaj pół łyżeczki cukru i łyżkę masła. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Po ugotowaniu przełóż na sitko i przelej wodą.
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością