Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Wspomnienie smaku rozgotowanej brukselki z zupy jarzynowej pozostaje do końca życia, więc nie trzeba już tego powtarzać. Jest kilka innych sposobów na przygotowanie małych kapustek. Jeśli chcesz, żeby wyszły mięciutkie, delikatne i miały przyjemny aromat, wymień wodę na popularny nabiał.
Brukselka to bardzo wdzięczne warzywo, które zostało zniesławione przez nieumiejętne przygotowanie. Długie gotowanie kapustek w wodzie powoduje powstawanie lotnych związków siarki, w efekcie czego warzywo ani nie pachnie zachęcająco, ani nie smakuje najlepiej. Jednak dobrze ugotowana brukselka może pozostawić najprzyjemniejsze wspomnienia. Co więcej, to wartościowy składnik diety, który może wspomóc odchudzanie i wpłynąć na dobry nastrój.
Jak mleko wpływa na smak brukselki?
Białka i tłuszcze zawarte w mleku wiążą część związków siarki, które powstają podczas długiego gotowania i odpowiadają za gorzki smak oraz intensywny zapach brukselki. Dzięki temu kapustki stają się delikatniejsze i mają przyjemniejszy aromat. Dodatkowo mleko wpływa na strukturę włókien roślinnych, zmiękczając listki, co sprawia, że brukselka staje się kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Tak przygotowane warzywa są doskonałe do potraw polanych sosem śmietanowym lub zapiekanych pod beszamelem.
Brukselki gotowane w mleku krok po kroku
Ugotowane brukselki możesz dodatkowo przesmażyć na maśle z dodatkiem cebuli i wędzonego boczku lub polać oliwką wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem.
Składniki:
- 0,5 kg brukselki,
- pół łyżeczki soli,
- 1 litr mleka,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, warto też odciąć twardą podstawę. Przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 5 min. Następnie odcedź i przelej zimną wodą z kranu.
- Ponownie umieść w garnku, ale tym razem zalej brukselki gorącym mlekiem – jeśli nie przykrywa wszystkich, uzupełnij wodą. Dodaj pół łyżeczki cukru i łyżkę masła. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu przełóż na sitko i przelej wodą.