Gorzkie kurki mogą zrujnować nawet najlepszy sos. Na szczęście jest rozwiązanie

Kurki to jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Jednak czasami zdarza się, że mają gorzki posmak. Dlaczego tak się dzieje i czy można wtedy uratować potrawę? Mamy w tej kwestii kilka podpowiedzi, które warto wykorzystać.

Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu. Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zaczął się sezon na kurki. Dla wielu z nas to ulubione grzyby do jajecznicy, sosu czy zupy. Jednak gdy trafią się gorzkie egzemplarze, popsują smak każdej potrawy.

Wykorzystaj sezon

Doceniamy smak kurek, ale często zapominamy, że to też zdrowe grzyby. Zawierają witaminy, także witaminę D, dlatego nazywa się je "leśnym słońcem". W kurkach znajdziemy też potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo są niskokaloryczne. Dlatego w sezonie, który potrwa do późnej jesieni, warto jeść je jak najczęściej. Kiedy trafią się nam grzyby z gorzkim posmakiem, wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Może to przez upał

Doświadczeni grzybiarze twierdzą, że charakterystyczną goryczkę mogą mieć kurki zbierane w lasach iglastych. Czasami też wpływ na to mają nasze drobne błędy. Grzyby mogą stracić dobry smak, gdy trafią do naszego kosza podczas suszy i upałów. Goryczka może też pojawić się, gdy przechowujemy je zbyt długo.

Najlepiej od razu

Często podkreślamy, że kurki trzeba przygotowywać bardzo szybko. Idealnie byłoby to zrobić w dniu zbioru czy zakupu. Najgorsze, co można zrobić z tymi grzybami, to długo przechowywać je w lodówce. Tracą wtedy smak, aromat i może pojawić się właśnie goryczka. Dlatego wielu kucharzy odradza też mrożenie tych grzybów. Kurki po rozmrożeniu tracą jędrność i często bywają gorzkie. Jeśli już się na to zdecydujesz, trzeba je wykorzystać do trzech miesięcy. Lepszym pomysłem może okazać się marynowanie.

Ważny tłuszcz

Do wielu potraw kurki trzeba przesmażyć. I tu pojawia się kolejny problem, jaki tłuszcz wybrać. Wielu szefów kuchni twierdzi, że liczy się tylko jeden. Chodzi o masło, bo najlepiej podkreśla smak kurek. Zupełnie nie nadaje się do grzybów oliwa z oliwek i często potęguje ich goryczkę. Kurki smażymy do 10 minut, by sok, który puszczą był zredukowany. Kiedy mają gorzkawy posmak, warto do smażenia dodać drobno posiekaną cebulę lub przyprawy o słodkim posmaku, które to zrównoważą. Kiedy gorzkawe kurki znalazły się w sosie, dodaj do niego słodkiej śmietanki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku