Gorzkie kurki mogą zrujnować nawet najlepszy sos. Na szczęście jest rozwiązanie

Kurki to jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Jednak czasami zdarza się, że mają gorzki posmak. Dlaczego tak się dzieje i czy można wtedy uratować potrawę? Mamy w tej kwestii kilka podpowiedzi, które warto wykorzystać.

Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu. Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zaczął się sezon na kurki. Dla wielu z nas to ulubione grzyby do jajecznicy, sosu czy zupy. Jednak gdy trafią się gorzkie egzemplarze, popsują smak każdej potrawy.

Wykorzystaj sezon

Doceniamy smak kurek, ale często zapominamy, że to też zdrowe grzyby. Zawierają witaminy, także witaminę D, dlatego nazywa się je "leśnym słońcem". W kurkach znajdziemy też potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo są niskokaloryczne. Dlatego w sezonie, który potrwa do późnej jesieni, warto jeść je jak najczęściej. Kiedy trafią się nam grzyby z gorzkim posmakiem, wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Może to przez upał

Doświadczeni grzybiarze twierdzą, że charakterystyczną goryczkę mogą mieć kurki zbierane w lasach iglastych. Czasami też wpływ na to mają nasze drobne błędy. Grzyby mogą stracić dobry smak, gdy trafią do naszego kosza podczas suszy i upałów. Goryczka może też pojawić się, gdy przechowujemy je zbyt długo.

Najlepiej od razu

Często podkreślamy, że kurki trzeba przygotowywać bardzo szybko. Idealnie byłoby to zrobić w dniu zbioru czy zakupu. Najgorsze, co można zrobić z tymi grzybami, to długo przechowywać je w lodówce. Tracą wtedy smak, aromat i może pojawić się właśnie goryczka. Dlatego wielu kucharzy odradza też mrożenie tych grzybów. Kurki po rozmrożeniu tracą jędrność i często bywają gorzkie. Jeśli już się na to zdecydujesz, trzeba je wykorzystać do trzech miesięcy. Lepszym pomysłem może okazać się marynowanie.

Ważny tłuszcz

Do wielu potraw kurki trzeba przesmażyć. I tu pojawia się kolejny problem, jaki tłuszcz wybrać. Wielu szefów kuchni twierdzi, że liczy się tylko jeden. Chodzi o masło, bo najlepiej podkreśla smak kurek. Zupełnie nie nadaje się do grzybów oliwa z oliwek i często potęguje ich goryczkę. Kurki smażymy do 10 minut, by sok, który puszczą był zredukowany. Kiedy mają gorzkawy posmak, warto do smażenia dodać drobno posiekaną cebulę lub przyprawy o słodkim posmaku, które to zrównoważą. Kiedy gorzkawe kurki znalazły się w sosie, dodaj do niego słodkiej śmietanki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀