Gorzkie kurki mogą zrujnować nawet najlepszy sos. Na szczęście jest rozwiązanie

Kurki to jedne z najlepszych i najbardziej aromatycznych grzybów. Jednak czasami zdarza się, że mają gorzki posmak. Dlaczego tak się dzieje i czy można wtedy uratować potrawę? Mamy w tej kwestii kilka podpowiedzi, które warto wykorzystać.

Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu. Sos kurkowy pasuje zarówno do mięsa, jak i makaronu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zaczął się sezon na kurki. Dla wielu z nas to ulubione grzyby do jajecznicy, sosu czy zupy. Jednak gdy trafią się gorzkie egzemplarze, popsują smak każdej potrawy.

Wykorzystaj sezon

Doceniamy smak kurek, ale często zapominamy, że to też zdrowe grzyby. Zawierają witaminy, także witaminę D, dlatego nazywa się je "leśnym słońcem". W kurkach znajdziemy też potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo są niskokaloryczne. Dlatego w sezonie, który potrwa do późnej jesieni, warto jeść je jak najczęściej. Kiedy trafią się nam grzyby z gorzkim posmakiem, wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Może to przez upał

Doświadczeni grzybiarze twierdzą, że charakterystyczną goryczkę mogą mieć kurki zbierane w lasach iglastych. Czasami też wpływ na to mają nasze drobne błędy. Grzyby mogą stracić dobry smak, gdy trafią do naszego kosza podczas suszy i upałów. Goryczka może też pojawić się, gdy przechowujemy je zbyt długo.

Najlepiej od razu

Często podkreślamy, że kurki trzeba przygotowywać bardzo szybko. Idealnie byłoby to zrobić w dniu zbioru czy zakupu. Najgorsze, co można zrobić z tymi grzybami, to długo przechowywać je w lodówce. Tracą wtedy smak, aromat i może pojawić się właśnie goryczka. Dlatego wielu kucharzy odradza też mrożenie tych grzybów. Kurki po rozmrożeniu tracą jędrność i często bywają gorzkie. Jeśli już się na to zdecydujesz, trzeba je wykorzystać do trzech miesięcy. Lepszym pomysłem może okazać się marynowanie.

Ważny tłuszcz

Do wielu potraw kurki trzeba przesmażyć. I tu pojawia się kolejny problem, jaki tłuszcz wybrać. Wielu szefów kuchni twierdzi, że liczy się tylko jeden. Chodzi o masło, bo najlepiej podkreśla smak kurek. Zupełnie nie nadaje się do grzybów oliwa z oliwek i często potęguje ich goryczkę. Kurki smażymy do 10 minut, by sok, który puszczą był zredukowany. Kiedy mają gorzkawy posmak, warto do smażenia dodać drobno posiekaną cebulę lub przyprawy o słodkim posmaku, które to zrównoważą. Kiedy gorzkawe kurki znalazły się w sosie, dodaj do niego słodkiej śmietanki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają