Ciocia Hela gotowała najlepszą zupę kurkową. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć smak

Odkąd kurki pojawiły się w lasach i na straganach, myślę o tej zupie. Moja ciocia Hela przygotowywała ją po mistrzowsku. Cały garnek znikał podczas jednego obiadu, bo wszyscy brali dokładki. Trudno zapomnieć ten smak. Po kilku latach prób mogę stwierdzić, że chyba udało mi się ugotować podobną zupę. Ciocia Hela byłaby zadowolona!

Zupa kurkowa to letni hit!Zupa kurkowa to letni hit!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Dorota Gepert

Zupa kurkowa to świetny pomysł na letni obiad, zwłaszcza gdy nie trzeba kupować grzybów. Te samodzielnie zebrane są najlepsze. Zupa bazuje na świeżych kurkach. Jest delikatna, lekka, a jednocześnie sycąca. Ciocia Hela czasami podawała ją z ziemniakami, ale dobrymi dodatkami są także makaron czy kasza. Jednak na początku sezonu lepiej nie zakłócać smaku kurek.

Najlepsze prosto z lasu

Co roku czekam na kurki. To jedne z moich ulubionych grzybów. Są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Zawierają witaminy, także witaminę D, dlatego nazywa się je "leśnym słońcem". W kurkach znajdziemy też potas, magnez czy fosfor. Dodatkowo są niskokaloryczne. Gdy tylko uda się mi je uzbierać czy kupić, przygotowuję z nich zupę. Jej drugim ważnym składnikiem jest bulion. Tak, jak moja ciocia używam warzywnego, dzięki niemu zupa wychodzi lekka i delikatna, ale nie ma przeciwwskazań, by sięgnąć po mięsny wywar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rumpuć, czyli przepis na sycącą zupę z Wielkopolski

Co z tą śmietaną

Moja ciocia tradycyjnie zabielała zupę kurkową śmietaną. Przyznaję tutaj zrobiłam mała zmianę. Nie przepadam teraz za zupami z mocną nabiałową nutą. Dlatego podaję śmietanę oddzielnie, by każdy sobie doprawił zupę według swoich preferencji. Można ją też zastąpić jogurtem czy serkiem mascarpone. Dla mnie czysta zupa bez nabiału, za to z dużą ilością drobno posiekanego koperku jest najlepsza. Zupę kurkową można też zblendować. Mojej cioci pewnie nawet o tym się nie śniło. Według mnie też lepiej, gdy w zupie są całe grzyby.

Tradycyjna zupa kurkowa

Składniki:

  • 500 g kurek,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • śmietana 18 proc. do smaku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby delikatnie oczyść ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem, odetnij końcówki. Gdy są mocno zabrudzone, przepłucz je.
  2. Większe kurki pokrój na połówki. Mniejsze zostaw. Cebulę i pozostałe warzywa obierz.
  3. W garnku roztop masło na średnim ogniu. Przesmaż drobno posiekaną cebule i kurki. Smaż do odparowania nadmiaru płynu. Całość posyp mąką, rozprowadź ją i smaż wszystko przez jeszcze minutę. Następnie stopniowo wlewaj bulion i dołóż warzywa oraz przyprawy.
  4. Zupę zagotuj, a potem zmniejsz moc palnika. Gotuj ją jeszcze przez 20 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną.
  5. Podawaj z drobno pokrojonym koperkiem lub natką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość