NewsyJuż pojawiły się w lasach. Cena na straganach dosłownie zwala z nóg

Już pojawiły się w lasach. Cena na straganach dosłownie zwala z nóg

Kobiałka wypełniona kurkami
Kobiałka wypełniona kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JoannaTkaczuk

04.06.2024 16:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zazłociło się na straganach na Hali Mirowskiej. W Warszawie często mówi się, że jak czegoś nie ma na hali, to nie dostanie się w całym mieście. Tutaj sezonowe produkty pojawiają się jako pierwsze, a znani kucharze często robią zakupy. Teraz możemy wybrać się tu po świeże grzyby.

Ostatnio pisałam o tym, że w lasach zaczęły pojawiać się jagody. Teraz kolejna dobra wiadomość, bo w niektórych miejscach można już znaleźć kurki. A jak nie mamy czasu lub wprawy w grzybobraniu to są też do kupienia.

Cena zaporowa

Dziś na straganach na Hali Mirowskiej kurek było bardzo dużo. Cena? Ponad 70 zł za kilogram. Najtańsza opcja to 72 zł, najdroższa 75 zł. Choć by poczuć smak tych pysznych grzybów, wystarczy niewielka garstka do jajecznicy, to trzeba przyznać, tanio nie jest. Z pewnością cena będzie spadać, ale teraz na kurki mogą sobie pozwolić smakosze z grubym portfelem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawsze po deszczu

Kurki są pyszne, kruche, delikatne. Choć przez lata pozostawały w cieniu podgrzybków czy prawdziwków, teraz są bardzo doceniane przez smakoszy i szefów kuchni. Od nich zaczyna się sezon na grzyby. Kurki to właściwie pieprzniki jadalne. Są znane także pod innymi nazwami, np. lisica, liszka, stągiewka czy kurza noga, w zależności od regionu, bo można je znaleźć w lasach w całej Polsce. Kurki rosną najczęściej w lasach mieszanych, w gęstym mchu lub pod świerkami czy sosnami. Sezon na nie trwa od czerwca do listopada. Najłatwiej je znaleźć w ciepłe, wilgotne dni, tak samo jak inne grzyby.

Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa.
Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa. © WP

Mają wypukły kapelusz

Te urocze grzyby wyróżnia żółty kolor, wypukły kapelusz, który wraz ze wzrostem grzyba staje się wklęsły. Trzon kurki jest z reguły jaśniejszy i zwęża się ku dołowi. Można je pomylić z lisówka pomarańczową, nazywaną też fałszywa kurką. Lisówka ma gęstsze blaszki i jest ciemniejsza od kurki. Nie jest grzybem trującym, ale po jej spożyciu zdarzają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego lisówka jest grzybem niejadalnym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl