Już pojawiły się w lasach. Cena na straganach dosłownie zwala z nóg

Zazłociło się na straganach na Hali Mirowskiej. W Warszawie często mówi się, że jak czegoś nie ma na hali, to nie dostanie się w całym mieście. Tutaj sezonowe produkty pojawiają się jako pierwsze, a znani kucharze często robią zakupy. Teraz możemy wybrać się tu po świeże grzyby.

Kobiałka wypełniona kurkamiKobiałka wypełniona kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JoannaTkaczuk
Dorota Gepert

Ostatnio pisałam o tym, że w lasach zaczęły pojawiać się jagody. Teraz kolejna dobra wiadomość, bo w niektórych miejscach można już znaleźć kurki. A jak nie mamy czasu lub wprawy w grzybobraniu to są też do kupienia.

Cena zaporowa

Dziś na straganach na Hali Mirowskiej kurek było bardzo dużo. Cena? Ponad 70 zł za kilogram. Najtańsza opcja to 72 zł, najdroższa 75 zł. Choć by poczuć smak tych pysznych grzybów, wystarczy niewielka garstka do jajecznicy, to trzeba przyznać, tanio nie jest. Z pewnością cena będzie spadać, ale teraz na kurki mogą sobie pozwolić smakosze z grubym portfelem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Zawsze po deszczu

Kurki są pyszne, kruche, delikatne. Choć przez lata pozostawały w cieniu podgrzybków czy prawdziwków, teraz są bardzo doceniane przez smakoszy i szefów kuchni. Od nich zaczyna się sezon na grzyby. Kurki to właściwie pieprzniki jadalne. Są znane także pod innymi nazwami, np. lisica, liszka, stągiewka czy kurza noga, w zależności od regionu, bo można je znaleźć w lasach w całej Polsce. Kurki rosną najczęściej w lasach mieszanych, w gęstym mchu lub pod świerkami czy sosnami. Sezon na nie trwa od czerwca do listopada. Najłatwiej je znaleźć w ciepłe, wilgotne dni, tak samo jak inne grzyby.

Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa.
Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa. © WP

Mają wypukły kapelusz

Te urocze grzyby wyróżnia żółty kolor, wypukły kapelusz, który wraz ze wzrostem grzyba staje się wklęsły. Trzon kurki jest z reguły jaśniejszy i zwęża się ku dołowi. Można je pomylić z lisówka pomarańczową, nazywaną też fałszywa kurką. Lisówka ma gęstsze blaszki i jest ciemniejsza od kurki. Nie jest grzybem trującym, ale po jej spożyciu zdarzają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego lisówka jest grzybem niejadalnym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać