Już pojawiły się w lasach. Cena na straganach dosłownie zwala z nóg

Zazłociło się na straganach na Hali Mirowskiej. W Warszawie często mówi się, że jak czegoś nie ma na hali, to nie dostanie się w całym mieście. Tutaj sezonowe produkty pojawiają się jako pierwsze, a znani kucharze często robią zakupy. Teraz możemy wybrać się tu po świeże grzyby.

Kobiałka wypełniona kurkamiKobiałka wypełniona kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JoannaTkaczuk
Dorota Gepert

Ostatnio pisałam o tym, że w lasach zaczęły pojawiać się jagody. Teraz kolejna dobra wiadomość, bo w niektórych miejscach można już znaleźć kurki. A jak nie mamy czasu lub wprawy w grzybobraniu to są też do kupienia.

Cena zaporowa

Dziś na straganach na Hali Mirowskiej kurek było bardzo dużo. Cena? Ponad 70 zł za kilogram. Najtańsza opcja to 72 zł, najdroższa 75 zł. Choć by poczuć smak tych pysznych grzybów, wystarczy niewielka garstka do jajecznicy, to trzeba przyznać, tanio nie jest. Z pewnością cena będzie spadać, ale teraz na kurki mogą sobie pozwolić smakosze z grubym portfelem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Zawsze po deszczu

Kurki są pyszne, kruche, delikatne. Choć przez lata pozostawały w cieniu podgrzybków czy prawdziwków, teraz są bardzo doceniane przez smakoszy i szefów kuchni. Od nich zaczyna się sezon na grzyby. Kurki to właściwie pieprzniki jadalne. Są znane także pod innymi nazwami, np. lisica, liszka, stągiewka czy kurza noga, w zależności od regionu, bo można je znaleźć w lasach w całej Polsce. Kurki rosną najczęściej w lasach mieszanych, w gęstym mchu lub pod świerkami czy sosnami. Sezon na nie trwa od czerwca do listopada. Najłatwiej je znaleźć w ciepłe, wilgotne dni, tak samo jak inne grzyby.

Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa.
Kurki to pyszne grzyby, ale ich cena jest teraz zaporowa. © WP

Mają wypukły kapelusz

Te urocze grzyby wyróżnia żółty kolor, wypukły kapelusz, który wraz ze wzrostem grzyba staje się wklęsły. Trzon kurki jest z reguły jaśniejszy i zwęża się ku dołowi. Można je pomylić z lisówka pomarańczową, nazywaną też fałszywa kurką. Lisówka ma gęstsze blaszki i jest ciemniejsza od kurki. Nie jest grzybem trującym, ale po jej spożyciu zdarzają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego lisówka jest grzybem niejadalnym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟