Najlepszy przepis z kurkami Hanny Lis. Danie wyszło tak smaczne, że sama wpadła w zachwyt

Hanna Lis jest fanką gotowania, a inspiracji szuka w dosłownie każdym miejscu. Napisała książkę "Mój świat na talerzu", w którym znajdziemy wiele ciekawych przepisów o różnych stopniach trudności. We wszystkich musisz użyć produktów świeżych i o dobrej jakości. W jednym z nich głównym składnikiem są kurki, które teraz są łatwo dostępne.

Kurki według Hanny LisKurki według Hanny Lis
Źródło zdjęć: © fot. Instagram
Paulina Hermann

Hanna Lis podzieliła się recepturami na dania z różnych stron świata. Gotowanie było dla niej powrotem do ulubionych miejsc i jednocześnie wędrówką w zupełnie nieznanym kierunku. Pasję te odziedziczyła po mamie i babci, chciała ją przekazać dalej. Czy jej się to udało? Można powiedzieć, że tak, bo jedna z jej córek, Julia, uwielbia piec i gotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Hanna Lis uwielbia modyfikować znane i lubiane przepisy. Zawsze wychodzi jej to idealnie. Ostatnio przygotowała kurki w zupełnie nowy sposób i sama zachwyciła się ich smakiem.


"Puściłam wodzę wyobraźni i wyszło tak: otwarte ravioli z tymiankowo-miętowo-szałwiową ricottą, kurkami, prażonymi orzechami laskowymi i palonym masłem. Powiem Wam, że rozwaliłam system. Chyba najlepszy dotąd mój wynalazek" - czytamy na jej Instagramie.

Kurki z ravioli Hanny Lis - przepis

Składniki na ravioli:

  • 1 jajko na każde 100 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Pozostałe składniki:

  • 350 g sera ricotta,
  • po 3 łyżki drobno posiekanych świeżej mięty i świeżego tymianku,
  • łyżka posiekanej świeżej szałwii (plus kilka listków do ozdoby),
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 1 niewielki, starty na tarce ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 całe gałązki świeżego tymianku,
  • 8 listków szałwii,
  • 2 szalotki lub ½ cebuli, pokrojone w drobną kostkę,
  • 300 g kurek,
  • 100 g plus 1 łyżka masła,
  • 50 g orzechów laskowych.
Kurki i ravioli
Kurki i ravioli © fot. Instagram

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ravioli. Wysyp mąkę na stolnicę, stwórz wulkan i wbij do niego jajka. Dodaj też sól. Jajka rozbełtaj widelcem, a po chwili zacznij łączyć z nimi mąkę. Pomagaj sobie widelce. Całość powinna trwać maksymalnie 8-10 minut, w tym momencie jajko przestanie wypływać. Teraz możesz przystąpić do ugniatania ciasta. Pilnuj, by nie było grudek, a ciasto nie stało się zbyt sztywne. Nie może też kleić się do rąk. Masę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Ricottę wymieszaj z ziołami, czosnkiem oraz startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Upiecz orzechy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (10 minut). Po tym czasie wsyp je na lekko wilgotną ścierkę i poczekaj, aż skorupki odpadną.
  4. Ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj. Potnij płaty na kwadraty o wymiarach 8x8 cm.
  5. Na maśle podduś posiekaną cebulę, dorzuć kurki oraz tymianek.
  6. Masło rozgrzej na średnim ogniu, kiedy zacznie się pienić, potrząsaj rondelkiem. Gdy zacznie wydzielać woń prażonych orzechów, zestaw je z ognia i przelej przez gęste sitko do szklanki.
  7. Ciasto gotuj przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Płaty układaj na talerzach, a na nich ricottę, kurki z ziołami. Masę przykryj kolejnym płatem. Całość posyp parmezanem i polej palonym masłem.


Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty