Najlepszy przepis z kurkami Hanny Lis. Danie wyszło tak smaczne, że sama wpadła w zachwyt
27.10.2023 10:48, aktual.: 18.03.2024 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Hanna Lis jest fanką gotowania, a inspiracji szuka w dosłownie każdym miejscu. Napisała książkę "Mój świat na talerzu", w którym znajdziemy wiele ciekawych przepisów o różnych stopniach trudności. We wszystkich musisz użyć produktów świeżych i o dobrej jakości. W jednym z nich głównym składnikiem są kurki, które teraz są łatwo dostępne.
Hanna Lis podzieliła się recepturami na dania z różnych stron świata. Gotowanie było dla niej powrotem do ulubionych miejsc i jednocześnie wędrówką w zupełnie nieznanym kierunku. Pasję te odziedziczyła po mamie i babci, chciała ją przekazać dalej. Czy jej się to udało? Można powiedzieć, że tak, bo jedna z jej córek, Julia, uwielbia piec i gotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hanna Lis uwielbia modyfikować znane i lubiane przepisy. Zawsze wychodzi jej to idealnie. Ostatnio przygotowała kurki w zupełnie nowy sposób i sama zachwyciła się ich smakiem.
"Puściłam wodzę wyobraźni i wyszło tak: otwarte ravioli z tymiankowo-miętowo-szałwiową ricottą, kurkami, prażonymi orzechami laskowymi i palonym masłem. Powiem Wam, że rozwaliłam system. Chyba najlepszy dotąd mój wynalazek" - czytamy na jej Instagramie.
Kurki z ravioli Hanny Lis - przepis
Składniki na ravioli:
- 1 jajko na każde 100 g mąki,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy.
Pozostałe składniki:
- 350 g sera ricotta,
- po 3 łyżki drobno posiekanych świeżej mięty i świeżego tymianku,
- łyżka posiekanej świeżej szałwii (plus kilka listków do ozdoby),
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 1 niewielki, starty na tarce ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 całe gałązki świeżego tymianku,
- 8 listków szałwii,
- 2 szalotki lub ½ cebuli, pokrojone w drobną kostkę,
- 300 g kurek,
- 100 g plus 1 łyżka masła,
- 50 g orzechów laskowych.
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania ravioli. Wysyp mąkę na stolnicę, stwórz wulkan i wbij do niego jajka. Dodaj też sól. Jajka rozbełtaj widelcem, a po chwili zacznij łączyć z nimi mąkę. Pomagaj sobie widelce. Całość powinna trwać maksymalnie 8-10 minut, w tym momencie jajko przestanie wypływać. Teraz możesz przystąpić do ugniatania ciasta. Pilnuj, by nie było grudek, a ciasto nie stało się zbyt sztywne. Nie może też kleić się do rąk. Masę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Ricottę wymieszaj z ziołami, czosnkiem oraz startym parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
- Upiecz orzechy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (10 minut). Po tym czasie wsyp je na lekko wilgotną ścierkę i poczekaj, aż skorupki odpadną.
- Ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj. Potnij płaty na kwadraty o wymiarach 8x8 cm.
- Na maśle podduś posiekaną cebulę, dorzuć kurki oraz tymianek.
- Masło rozgrzej na średnim ogniu, kiedy zacznie się pienić, potrząsaj rondelkiem. Gdy zacznie wydzielać woń prażonych orzechów, zestaw je z ognia i przelej przez gęste sitko do szklanki.
- Ciasto gotuj przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Płaty układaj na talerzach, a na nich ricottę, kurki z ziołami. Masę przykryj kolejnym płatem. Całość posyp parmezanem i polej palonym masłem.