Bieszczadzki przysmak, który wygląda jak placki ziemniaczane. Nie ma w nich jednak ani grama ziemniaków

Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, które wyglądem przypominają placki ziemniaczane. Są jednak zupełnie inne w smaku, ponieważ mają kwaskowaty posmak kapusty.

Placki bieszczadzkiePlacki bieszczadzkie
Źródło zdjęć: © Getty Images | MAREN WINTER
Marcin Michałowski

Kuchnia polska to skarbnica różnorodnych smaków i tradycyjnych potraw, które czasem bywają niezrozumiane przez tych, którzy nie miało okazji ich próbować. Dziś przyjrzymy się jednemu z takich regionalnych przysmaków, którym są "fuczki". Te wyjątkowe placki, choć mogą wyglądem przypominać klasyczne placki ziemniaczane, w rzeczywistości stanowią osobną kategorię smakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Fuczki: Tajemniczy przysmak Bieszczadów

Kuchnia bieszczadzka słynie z prostoty i intensywnych smaków, a fuczki idealnie oddają tę filozofię. To danie, znane również jako placki z kiszonej kapusty, to prawdziwy klejnot kulinarnej tradycji Bieszczadów. Pomimo podobieństwa do klasycznych placków ziemniaczanych, ich skład i smak są zupełnie inny. Dlatego dla wielu osób mogą być nie tylko niespodzianką, ale również odkryciem nowych smaków.

Fuczki, czyli placki bieszczadzkie - przepis

Przygotowanie fuczków jest prostsze, niż się wydaje, a efekt smakowy jest niezwykły. Oto czego będziesz potrzebować:

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, aż uzyskasz gładką masę.
  2. Następnie zabierz się za kiszoną kapustę. Dokładnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i delikatnie podsmaż na patelni.
  3. Połącz przygotowane składniki, dodaj przyprawy według własnych upodobań – sól, pieprz, majeranek, i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto.
  4. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki formuj na nim placki, które swoim kształtem przypominają te ziemniaczane.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe fuczki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  6. Teraz czas na sos. W miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj ciepłe fuczki z domowym sosem. Smacznego!

Fuczki to smakowita podróż w głąb bieszczadzkiej kuchni, która może zaskoczyć Twoje kubki smakowe. To tradycyjne danie, które nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale także pozwoli Ci odkryć nieznaną dotąd stronę polskiej kuchni. Odkryj nowe smaki i przyjemności kulinarnego eksperymentowania z fuczkami!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇