WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Bieszczadzki przysmak, który wygląda jak placki ziemniaczane. Nie ma w nich jednak ani grama ziemniaków

Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, które wyglądem przypominają placki ziemniaczane. Są jednak zupełnie inne w smaku, ponieważ mają kwaskowaty posmak kapusty.

Placki bieszczadzkiePlacki bieszczadzkie
Źródło zdjęć: © Getty Images | MAREN WINTER
Marcin Michałowski

Kuchnia polska to skarbnica różnorodnych smaków i tradycyjnych potraw, które czasem bywają niezrozumiane przez tych, którzy nie miało okazji ich próbować. Dziś przyjrzymy się jednemu z takich regionalnych przysmaków, którym są "fuczki". Te wyjątkowe placki, choć mogą wyglądem przypominać klasyczne placki ziemniaczane, w rzeczywistości stanowią osobną kategorię smakową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijaniec z ciasta na pizzę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie

Fuczki: Tajemniczy przysmak Bieszczadów

Kuchnia bieszczadzka słynie z prostoty i intensywnych smaków, a fuczki idealnie oddają tę filozofię. To danie, znane również jako placki z kiszonej kapusty, to prawdziwy klejnot kulinarnej tradycji Bieszczadów. Pomimo podobieństwa do klasycznych placków ziemniaczanych, ich skład i smak są zupełnie inny. Dlatego dla wielu osób mogą być nie tylko niespodzianką, ale również odkryciem nowych smaków.

Fuczki, czyli placki bieszczadzkie - przepis

Przygotowanie fuczków jest prostsze, niż się wydaje, a efekt smakowy jest niezwykły. Oto czego będziesz potrzebować:

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, aż uzyskasz gładką masę.
  2. Następnie zabierz się za kiszoną kapustę. Dokładnie odciśnij ją z nadmiaru wody i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i delikatnie podsmaż na patelni.
  3. Połącz przygotowane składniki, dodaj przyprawy według własnych upodobań – sól, pieprz, majeranek, i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto.
  4. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki formuj na nim placki, które swoim kształtem przypominają te ziemniaczane.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe fuczki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  6. Teraz czas na sos. W miseczce połącz jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj ciepłe fuczki z domowym sosem. Smacznego!

Fuczki to smakowita podróż w głąb bieszczadzkiej kuchni, która może zaskoczyć Twoje kubki smakowe. To tradycyjne danie, które nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale także pozwoli Ci odkryć nieznaną dotąd stronę polskiej kuchni. Odkryj nowe smaki i przyjemności kulinarnego eksperymentowania z fuczkami!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze