Kiedy w lodówce mam za dużo wędlin, przygotowuję to danie. Wszyscy zajadają ze smakiem
Chociaż już samo marnowanie jedzenia jest grzechem, to przy obecnych cenach w sklepach wyrzucanie resztek staje się niemal niedopuszczalne. Gdy w mojej lodówce zalegają resztki pieczonych mięs i kiełbas, sięgam po przepis na tradycyjny przysmak. Moja rodzina za nim przepada.
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Forszmak zdaje się mieć swoje lata świetności już za sobą. Dawniej pojawiał się często na polskich stołach i śmiało mógł rywalizować z bigosem. Obowiązkowo gościł na stołach po weselach, świętach i imprezach, gdzie ilość jedzenia znacznie przerastała możliwości zaproszonych gości. Dla wielu osób nazwa tego dania brzmi obco, jednak mieszkańcy wschodniej części Polski mogą na samą myśl oblizać się ze smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Forszmak lubelski
Forszmak to danie, które przypomina nieco mięsny gulasz pomidorowo-paprykowy. Jeśli jednak dodasz do niego więcej bulionu, śmiało możesz wystąpić w roli gęstej, pełnej mięsa zupy. Do potrawy dodaje się ogórki kiszone, które nadają mu charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Świetnie rozgrzewa, więc polecam przygotowywać go na obiad w chłodne dni.
Składniki:
- 300 gramów pieczonych mięs i kiełbas,
- 1 mała cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duży ogórek kiszony,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 400 ml bulionu,
- sól i pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Mięso i wędliny kroję w drobną kostkę i podsmażam na odrobinie oleju, najlepiej w garnku.
- Dodaję posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażam.
- Do garnka wlewam gorący bulion (może być zarówno mięsny, jak i warzywny) i doprawiam całość solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Zrób to według uznania — jeśli wolisz wyraźniejszy smak, dodaj więcej ostrej papryki.
- Gdy całość się zagotuje, przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu przez dodatkowe 10 minut.
- Po tym czasie dorzucam pokrojonego ogórka kiszonego i gotuję przez 5-7 minut.
- Na koniec dodaję też koncentrat pomidorowy i doprawiam majerankiem.
W zależności od tego, jaki chcesz uzyskać efekt, możesz dodać więcej bulionu, aby forszmak zamienił się w zupę. Gotowe danie serwuję najczęściej w towarzystwie kromki ulubionego pieczywa.
Co dodać do forszmaku?
Do tego jednogarnkowego dania możesz dorzucić również inne składniki: pokrojoną marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek czy pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki. Wśród mięs sprawdzi się również połączenie łopatki wieprzowej, boczku i kiełbasy - nie musi to być tylko i wyłącznie danie z resztek. W zależności od tego, dla ilu osób gotujesz, odpowiednio zwiększaj ilość składników.