Jeden z najzdrowszych owoców. Sezon niedługo się kończy, więc jedz, bo za chwilę będziesz rozpaczać
Jagody kamczackie coraz częściej można spotkać na straganach. Wyróżnia je wydłużony kształt, ale przypominają jagody, które znamy z lasu oraz borówki. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Dostępne są też dżemy czy soki na ich bazie. Jagody kamczackie mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych.
02.06.2024 13:37
Jagoda kamczacka to odmiana wiciokrzewu sinego. Pochodzi z północno-wschodniej Azji, ale uprawiana jest na całym świecie. Jej właściwości od setek lat wykorzystywane są w medycynie ludowej północnej Rosji oraz Chin i Japonii. Nazywana jest tam "eliksirem życia".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagoda kamczacka. Dlaczego warto jej spróbować?
Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, rośnie też w Polsce – istnieje już sporo lokalnych odmian, np. Wojtek czy Atut. Coraz częściej decydujemy się też sadzić ją w ogródku. Jagody kamczackie dojrzewają od połowy maja i właśnie na surowo mają najwięcej właściwości prozdrowotnych. Mają kolor czarno-fioletowy, podłużny kształt i ok. 3 cm długości. Są soczyste, ich smak określa się jako słodko-kwaśny, chociaż można wyczuć również nieznaczną goryczkę. Najlepiej dodawać je do sałatek, jogurtu czy owsianki.
Wiele korzyści
Jagody kamczackie nie są spokrewnione ani z jagodami leśnymi, ani borówkami amerykańskimi. Ich smak jest zupełnie inny, bo bardziej kwaskowaty, ale są smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia. Działają też antywirusowo i antybakteryjnie. Podobnie jak borówki i jagody leśne, kamczackie także są korzystne dla wzroku. Dzięki witaminie A zapobiegają zaćmie oraz rozwojowi plamki żółtej, a antocyjanom – wzmacniają siatkówkę.
Nawet na diecie
Jagody kamczackie są bogate w witaminy, zwłaszcza K oraz C. Zjedzenie ok. 100 g owoców zapewnia prawie 1/4 dziennego zapotrzebowania na te składniki. Uzupełni też 1/4 zapotrzebowania na mangan. Te owoce polecane są także na diecie redukcyjnej, bo mają dużo błonnika. Można je również jeść, chorując na cukrzycę. Ich składniki regulują wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Mają niski indeks glikemiczny.