PrzepisŚniadanieWygląda jak deser, a można jeść ją na śniadanie. Ma mało kalorii, a syci na wiele godzin

Wygląda jak deser, a można jeść ją na śniadanie. Ma mało kalorii, a syci na wiele godzin

Słodkie, czekoladowe i intensywnie serowe. Ugina się pod ciężarem słodkich, sezonowych owoców. Można zjeść je na deser, ale i na śniadanie. I to bezkarnie, bowiem w porcji znajduje się zaledwie 387 kcal. Poznaj przepis na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie.

Pieczona owsianka w stylu sernikobrownie
Pieczona owsianka w stylu sernikobrownie
Źródło zdjęć: © @ fit_magi, Instagram | fit_magi

27.05.2024 14:42

Sernikobrownie to połączenie obłędnie czekoladowego brownie z klasycznym sernikiem. Nic nie może się z nim równać. Miękkie, czekoladowe ciasto ugina się pod kremowym, twarogowym wierzchem. To istny raj dla każdego łasucha, ale i prawdziwa bomba kaloryczna.

Jesteś na diecie? Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco zdrowszej wersji, zamieniając mąkę na płatki owsiane. Pieczona owsianka w stylu sernikobrownie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser. W jednej porcji znajduje się zaledwie 387 kcal.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To sernikobrownie możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

Sernikobrownie to połączenie sernika i brownie. Spód stanowi słodkie, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego wydobywa się czekoladowa lawa. Wierzch to klasyczny sernik, który doskonale komponuje się ze słodkim, czekoladowym ciastem.

A gdyby tak przenieść ten smak na owsiankę? Instagramerka publikująca jako fit_magi podzieliła się przepisem na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie. Można zjeść ją bez wyrzutów sumienia, bowiem 1/4 całej blachy to zaledwie 387 kcal. Już jedna porcja nasyci cię na długie godziny. "Zrobiłam wczoraj — zarówno smak jak i konsystencja super! Przetrzymałam jedynie kilka min. dłużej w piekarniku i zamiast w naczyniu żaroodpornym to użyłam małej tortownicy. Polecam!" - czytamy w komentarzach.

Pieczona owsianka "sernikobrownie" - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki słodzika,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 100 g kvargu lub skyra waniliowego,
  • 100 g twarogu sernikowego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • garść malin,
  • garść gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stp.C., grzanie góra-dół.
  2. W blenderze kielichowym umieść płatki owsiane, mleko, 2 łyżki słodzika, banana, kakao i proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę i pozostaw ją do napęcznienia.
  3. W międzyczasie zajmij się masą serową. W niewielkiej misce umieść kvarg, twaróg sernikowy, 2 łyżki słodzika i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  4. Wyciągnij formę i wypełnij ją masą czekoladową. Wierzch polej masą twarogową i rozprowadź go po powierzchni za pomocą patyczka.
  5. Na koniec posyp owsiankę malinami i posiekaną czekoladą.
  6. Piecz ją przez 40-45 minut aż do suchego patyczka.


Wybrane dla Ciebie