Wygląda jak deser, a można jeść ją na śniadanie. Ma mało kalorii, a syci na wiele godzin

Słodkie, czekoladowe i intensywnie serowe. Ugina się pod ciężarem słodkich, sezonowych owoców. Można zjeść je na deser, ale i na śniadanie. I to bezkarnie, bowiem w porcji znajduje się zaledwie 387 kcal. Poznaj przepis na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie.

Pieczona owsianka w stylu sernikobrowniePieczona owsianka w stylu sernikobrownie
Źródło zdjęć: © @ fit_magi, Instagram | fit_magi

Sernikobrownie to połączenie obłędnie czekoladowego brownie z klasycznym sernikiem. Nic nie może się z nim równać. Miękkie, czekoladowe ciasto ugina się pod kremowym, twarogowym wierzchem. To istny raj dla każdego łasucha, ale i prawdziwa bomba kaloryczna.

Jesteś na diecie? Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco zdrowszej wersji, zamieniając mąkę na płatki owsiane. Pieczona owsianka w stylu sernikobrownie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser. W jednej porcji znajduje się zaledwie 387 kcal.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

To sernikobrownie możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

Sernikobrownie to połączenie sernika i brownie. Spód stanowi słodkie, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego wydobywa się czekoladowa lawa. Wierzch to klasyczny sernik, który doskonale komponuje się ze słodkim, czekoladowym ciastem.

A gdyby tak przenieść ten smak na owsiankę? Instagramerka publikująca jako fit_magi podzieliła się przepisem na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie. Można zjeść ją bez wyrzutów sumienia, bowiem 1/4 całej blachy to zaledwie 387 kcal. Już jedna porcja nasyci cię na długie godziny. "Zrobiłam wczoraj — zarówno smak jak i konsystencja super! Przetrzymałam jedynie kilka min. dłużej w piekarniku i zamiast w naczyniu żaroodpornym to użyłam małej tortownicy. Polecam!" - czytamy w komentarzach.

Pieczona owsianka "sernikobrownie" - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki słodzika,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 100 g kvargu lub skyra waniliowego,
  • 100 g twarogu sernikowego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • garść malin,
  • garść gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stp.C., grzanie góra-dół.
  2. W blenderze kielichowym umieść płatki owsiane, mleko, 2 łyżki słodzika, banana, kakao i proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę i pozostaw ją do napęcznienia.
  3. W międzyczasie zajmij się masą serową. W niewielkiej misce umieść kvarg, twaróg sernikowy, 2 łyżki słodzika i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  4. Wyciągnij formę i wypełnij ją masą czekoladową. Wierzch polej masą twarogową i rozprowadź go po powierzchni za pomocą patyczka.
  5. Na koniec posyp owsiankę malinami i posiekaną czekoladą.
  6. Piecz ją przez 40-45 minut aż do suchego patyczka.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości