Wygląda jak deser, a można jeść ją na śniadanie. Ma mało kalorii, a syci na wiele godzin
Słodkie, czekoladowe i intensywnie serowe. Ugina się pod ciężarem słodkich, sezonowych owoców. Można zjeść je na deser, ale i na śniadanie. I to bezkarnie, bowiem w porcji znajduje się zaledwie 387 kcal. Poznaj przepis na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie.
27.05.2024 14:42
Sernikobrownie to połączenie obłędnie czekoladowego brownie z klasycznym sernikiem. Nic nie może się z nim równać. Miękkie, czekoladowe ciasto ugina się pod kremowym, twarogowym wierzchem. To istny raj dla każdego łasucha, ale i prawdziwa bomba kaloryczna.
Zobacz także
Jesteś na diecie? Nie musisz rezygnować z ulubionego deseru. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco zdrowszej wersji, zamieniając mąkę na płatki owsiane. Pieczona owsianka w stylu sernikobrownie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser. W jednej porcji znajduje się zaledwie 387 kcal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To sernikobrownie możesz jeść bez wyrzutów sumienia.
Sernikobrownie to połączenie sernika i brownie. Spód stanowi słodkie, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego wydobywa się czekoladowa lawa. Wierzch to klasyczny sernik, który doskonale komponuje się ze słodkim, czekoladowym ciastem.
A gdyby tak przenieść ten smak na owsiankę? Instagramerka publikująca jako fit_magi podzieliła się przepisem na pieczoną owsiankę w stylu sernikobrownie. Można zjeść ją bez wyrzutów sumienia, bowiem 1/4 całej blachy to zaledwie 387 kcal. Już jedna porcja nasyci cię na długie godziny. "Zrobiłam wczoraj — zarówno smak jak i konsystencja super! Przetrzymałam jedynie kilka min. dłużej w piekarniku i zamiast w naczyniu żaroodpornym to użyłam małej tortownicy. Polecam!" - czytamy w komentarzach.
Pieczona owsianka "sernikobrownie" - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 duży, dojrzały banan,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki słodzika,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 100 g kvargu lub skyra waniliowego,
- 100 g twarogu sernikowego,
- 1 łyżka budyniu waniliowego,
- garść malin,
- garść gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stp.C., grzanie góra-dół.
- W blenderze kielichowym umieść płatki owsiane, mleko, 2 łyżki słodzika, banana, kakao i proszek do pieczenia. Całość zblenduj na gładką masę i pozostaw ją do napęcznienia.
- W międzyczasie zajmij się masą serową. W niewielkiej misce umieść kvarg, twaróg sernikowy, 2 łyżki słodzika i budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Wyciągnij formę i wypełnij ją masą czekoladową. Wierzch polej masą twarogową i rozprowadź go po powierzchni za pomocą patyczka.
- Na koniec posyp owsiankę malinami i posiekaną czekoladą.
- Piecz ją przez 40-45 minut aż do suchego patyczka.