Puszyste muffinki z borówkami. Można jeść je bez wyrzutów sumienia
Słodkie, puszyste, pełne czekolady i owoców. Muffinki z borówkami w wersji fit można jeść bez wyrzutów sumienia. Jedna muffinka to mniej niż 100 kcal!
27.05.2024 18:56
Muffinki to jeden z najpopularniejszych wypieków na świecie. Czy jest coś lepszego niż kawałek puszystego ciasta pełnego czekolady, czy owoców? Mogłoby się wydawać, że tak mały wypiek ma niewiele kalorii. Prawda jest taka, że jedna muffinka to aż 280 kcal.
Jesteś na diecie, a nie chcesz rezygnować z ulubionych babeczek? Poznaj przepis na dietetyczne muffiny, które mają mniej niż 100 kcal. Sprawdzą się jako deser, lunch czy słodkie śniadanie. Zrobisz je w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczne muffiny z borówkami. Idealne do kawy i herbaty
Muffiny wymyślono w wiktoriańskiej Anglii. Mogłoby się wydawać, że rozkoszowała się nimi rodzina królewska. Prawda jest taka, że powstały w najbiedniejszych warstwach społecznych. Pierwsze muffinki składały się z resztek chleba i tłuczonych ziemniaków. Były bardzo syte i zaspokajały głód, jednak nie przypomniały znanych dziś.
Prawdziwy przełom nastąpił prawie 800 lat później. Wówczas wymyślono proszek do pieczenia. Po dodaniu go do ciasta okazało się, że wyrasta tak bardzo, że przypomina małą babkę. Przepis szybko rozprzestrzenił się po świecie, a muffinki stały się jednym z najpopularniejszych wypieków.
Ciasto na muffinki składa się z mąki, jajek, proszku do pieczenia, a także masła bądź oleju. To bomba węglowodanów. Jedna babeczka bez żadnych dodatków to aż 280 kcal. Jak przygotować niskokaloryczne muffinki? Skorzystaj z poniższego przepisu. Nie ma tu mąki czy cukru, a mimo to, ciasto jest słodkie i puszyste.
Dietetyczne muffiny owsiane — przepis
Składniki:
- 3 banany,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem),
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 100 g borówek.
Przygotowanie:
- W malakserze lub blenderze kielichowym umieść obrane banany i płatki owsiane. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj olej, syrop klonowy, jajka, ekstrakt waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
- Gotową masę przelej do formy na muffinki. Wierzch babeczek posyp borówkami.
- Wstaw muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. Piecz je przez 20-25 minut.