PoradyNasze babcie i dziadkowie często pili "wiejska oranżadę". Wspomaga jelita i odtruwa wątrobę

Nasze babcie i dziadkowie często pili "wiejska oranżadę". Wspomaga jelita i odtruwa wątrobę

Kwas chlebowy, znany też jako "wiejska oranżada" to jeden z napojów, które pijano już w średniowieczu. Choć dziś nie cieszy się taką popularnością, warto włączyć go do swojej diety. Regularne spożywanie kwasu chlebowego niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia.

Co daje picie kwasu chlebowego?
Co daje picie kwasu chlebowego?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natalya

07.05.2024 18:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kwas chlebowy jest znany już od X wieku. Produkowano go z myślą o biedocie, jednak szybko trafił na stoły szlachty. To naturalny probiotyk, który wspiera prawidłową pracę jelit i całego układu trawiennego, a także odpornościowego. Można traktować go jak suplement diety. Co daje regularne spożywanie kwasu chlebowego? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piła go biedota i szlachta. "Wiejska oranżada" wraca na salony

Kwas chlebowy jest znany już od czasów średniowiecza. Jest szeroko rozpowszechniony w krajach Europy Wschodniej. Początkowo produkowano go w domach, jednak w XIX wieku rozpoczęto masową produkcję w fabrykach.

W Polsce zyskał miano "wiejskiej oranżady". Pojawiał się zarówno na stołach biedoty jak i szlachty. Wówczas przygotowywano dwie wersje napoju — słabszą i mocniejszą. Słabszą pijano na co dzień, zaś mocniejsza serwowana była jedynie na festynach czy dożynkach.

Kwas chlebowy to napój ze sfermentowanego chleba. Dodaje się do niego cukru i drożdży, a niekiedy wzbogaca się go o miętę. Trudno opisać jego smak. Jest słodki, słodowy, kwaśny, goryczkowy i lekko gazowany. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym dostarcza wielu cennych substancji odżywczych.

Wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. To doskonały prebiotyk

Kwas chlebowy to doskonała alternatywa dla słodkich napojów gazowanych. To źródło niemalże wszystkich witamin z grupy B, a także witaminy C i E. W napoju znajduje się także sporo cynku, selenu i kwasu mlekowego. Ten ostatni to najlepszy probiotyk. Chroni żołądek i jelita przed przerostem "złych bakterii". Wspiera prawidłową pracę wątroby, a także przyśpiesza przemianę materii. Można pić go bez wyrzutów sumienia, bowiem szklanka napoju to tylko 60 kcal.

Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B napój pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Z kolei witaminy C i E spowalniają procesy starzenia organizmu. Mogą go pić zarówno osoby dorosłe jak i starsze. Kwas chlebowy zawiera niewielką ilość alkoholu, dlatego też nie powinny pić go dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz alergicy.

Źródło: Teraz Gotuje, Putka.pl