Nasze babcie i dziadkowie często pili "wiejska oranżadę". Wspomaga jelita i odtruwa wątrobę
Kwas chlebowy, znany też jako "wiejska oranżada" to jeden z napojów, które pijano już w średniowieczu. Choć dziś nie cieszy się taką popularnością, warto włączyć go do swojej diety. Regularne spożywanie kwasu chlebowego niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia.
07.05.2024 18:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kwas chlebowy jest znany już od X wieku. Produkowano go z myślą o biedocie, jednak szybko trafił na stoły szlachty. To naturalny probiotyk, który wspiera prawidłową pracę jelit i całego układu trawiennego, a także odpornościowego. Można traktować go jak suplement diety. Co daje regularne spożywanie kwasu chlebowego? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piła go biedota i szlachta. "Wiejska oranżada" wraca na salony
Kwas chlebowy jest znany już od czasów średniowiecza. Jest szeroko rozpowszechniony w krajach Europy Wschodniej. Początkowo produkowano go w domach, jednak w XIX wieku rozpoczęto masową produkcję w fabrykach.
W Polsce zyskał miano "wiejskiej oranżady". Pojawiał się zarówno na stołach biedoty jak i szlachty. Wówczas przygotowywano dwie wersje napoju — słabszą i mocniejszą. Słabszą pijano na co dzień, zaś mocniejsza serwowana była jedynie na festynach czy dożynkach.
Kwas chlebowy to napój ze sfermentowanego chleba. Dodaje się do niego cukru i drożdży, a niekiedy wzbogaca się go o miętę. Trudno opisać jego smak. Jest słodki, słodowy, kwaśny, goryczkowy i lekko gazowany. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym dostarcza wielu cennych substancji odżywczych.
Wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. To doskonały prebiotyk
Kwas chlebowy to doskonała alternatywa dla słodkich napojów gazowanych. To źródło niemalże wszystkich witamin z grupy B, a także witaminy C i E. W napoju znajduje się także sporo cynku, selenu i kwasu mlekowego. Ten ostatni to najlepszy probiotyk. Chroni żołądek i jelita przed przerostem "złych bakterii". Wspiera prawidłową pracę wątroby, a także przyśpiesza przemianę materii. Można pić go bez wyrzutów sumienia, bowiem szklanka napoju to tylko 60 kcal.
Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B napój pozytywnie oddziałuje na pracę układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego. Z kolei witaminy C i E spowalniają procesy starzenia organizmu. Mogą go pić zarówno osoby dorosłe jak i starsze. Kwas chlebowy zawiera niewielką ilość alkoholu, dlatego też nie powinny pić go dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz alergicy.
Źródło: Teraz Gotuje, Putka.pl