Stosuj jedną łyżeczkę dziennie. Zbija cukier i czyści jelita lepiej niż siemię lniane

Niewiele osób słyszało o tym produkcie, a jeszcze mniej postanowiło włączyć go do diety. Według nas warto się nim zainteresować, bo efekt jego stosowania przekracza nawet dobrodziejstwa siemienia lnianego. Czym jest babka płesznik i jak oddziałuje na ludzki organizm? Wyjaśniamy.

Babka płesznik - cud natury, o którym niewiele osób wieBabka płesznik - cud natury, o którym niewiele osób wie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hanna

Osoby, które posiadły wiedzę określaną przez nas jako szeroko rozumianą świadomość konsumencką, już od wielu lat zachwycają się niezwykłym działaniem siemienia lnianego. Dzisiaj chcemy porozmawiać o innym produkcie spożywczym, który działa w podobny sposób co siemię, ale jest jeszcze efektywniejsze. Babka płesznik to prawdziwy cud natury; poznaj go, a twoje jelita z całą pewnością oszaleją ze szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Babka płesznik — charakterystyka

Być może przyczyną tego, że o siemieniu lnianym słyszeli wszyscy, a o babce płesznik niemal nikt, jest to, że ta druga roślina nie rośnie w Polsce dziko, a jej uprawy są wielokrotnie mniejsze niż w przypadku lnu. To jednak nie powinno nas zniechęcić do poznania tej niezwykłej rośliny. Ale po kolei.

Babka płesznik to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, aktualnie uprawiana głównie w Azji i Afryce. Jest niewielka (raczej nie przekracza 20-30 cm wysokości), ma białe kwiaty i drobne, ciemnobrązowe i pokryte warstwą śluzu nasiona. To właśnie w tych przypominających nieco sezam maleńkich nasionkach kryje się potęga babki płesznik: flawonoidy, akubina, rinantyna, białko, polisacharydy oraz olbrzymia ilość błonnika, daleko wykraczająca poza poziom znany nam z siemienia lnianego.

Babka płesznik - niepozorna roślina o niezwykłych właściwościach
Babka płesznik - niepozorna roślina o niezwykłych właściwościach © Domena publiczna, Wikipedia | Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Babka płesznik dla zdrowych jelit

Podczas gdy w siemieniu lnianym znajduje się około 27 g błonnika na 100 gramów produktu, w babce płesznik liczba ta opiewa aż na 68 gramów. To niemal tyle samo, co w otrębach pszennych i nasionach chia... razem wziętych. Wniosek musi być oczywisty: babka płesznik to prawdziwe zbawienie dla jelit. I nie tylko. To także skuteczne regulowanie poziomu glukozy we krwi, obniżanie cholesterolu i wsparcie w odchudzaniu. Przygotowany z nasion napar może być też stosowany zewnętrznie: działa kojąco na podrażnioną skórę i łagodzi objawy łuszczycy i atopowego zapalenia skóry.

Babka płesznik: stosowanie

Specjaliści zalecają stosowanie babki płesznik w ilości nie większej niż 8 łyżeczek dziennie. Drobinki zalewa się letnią wodą, odstawia na kilkanaście minut, a następnie powstały kleik wypija lub dodaje na przykład do owsianek czy sałatek. W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że stosowanie babki płesznik powinno zostać wcześniej skonsultowane z lekarzem. Podobnie jak inne bogate w błonnik produkty spożywcze, wiąże się z kilkoma przeciwwskazaniami — w tym przypadku takimi jak niedokrwistość, choroby przełyku czy dysfunkcje wątroby.

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze