Pij siemię lniane o tej konkretnej porze. Efekt pozytywnie cię zaskoczy

Siemię lniane to nic innego, jak nasiona lnu, które mają wiele wyjątkowych zastosować w niemal każdej kuchni. Nie tylko nadają smak niektórym potrawom, ale również korzystnie wpływają na twoje zdrowie. Pomimo tego, że ziarenka są niepozorne, to ich wykorzystanie i właściwości powinny zrobić wrażenie na każdym, kto jest miłośnikiem zdrowego odżywiania.

ObrazekSiemię lniane - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zależy ci na zdrowym odżywianiu? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie propozycję składnika, który już na stałe powinien zagościć w twojej kuchni. Pomimo tego, że są to dość niepozorne ziarenka, to możesz je wykorzystać na kilka praktycznych sposobów - w trosce o zdrowie, urodę i dobre odżywianie. A czy wiesz, że pijąc regularnie siemię lniane z wodą, wspomagasz swoje odchudzanie?

Siemię lniane - jakie właściwości mają ziarenka lnu?

Zdrowe odżywianie to nie chwilowy trend, a styl życia. Większość osób zwraca szczególną uwagę na to, co je, w jakich ilościach, a podczas zakupów stara się wybierać te stosunkowo najzdrowsze produkty. Do takiej kategorii na pewno można zaliczyć siemię lniane, które jest jednym z najstarszych środków leczniczych, znanych człowiekowi już od czasów starożytności. Medycy zalecali jego stosowanie na wiele rozmaitych dolegliwości.

Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva
Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva

A wszystko to w związku z tym, że te ziarenka mają w sobie wiele ważnych składników odżywczych. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie właściwości ma siemię lniane, to warto podkreślić, że należy ono do roślin najbogatszych w kwasy omega-3. W siemieniu można znaleźć również lignany, błonnik, fitosterole, czy witaminy B2 i B6, E, kwas foliowy oraz fosfor, wapń, cynk, potas i magnez. Obecność lignanów sprzyja leczeniu chorób nowotworowych, pozostałe składniki korzystnie wpływają na problemy żołądkowe i odchudzanie, jak też łagodzi kaszel i ból gardła.

Siemię lniane w kuchni - jak je wykorzystać?

Okazuje się, że siemię lniane to nie tylko wiele właściwości prozdrowotnych, ale również wiele korzyści, wynikających z jego wykorzystania w kuchni. Stanowi składnik wielu potraw. Na rynku ziarenka są dostępne najczęściej w kolorze brązowym, żółtym czy złocistym. Wartości odżywcze, w każdym z tych przypadków pozostają niezmienne. W sklepach najczęściej można dostać siemię lniane mielone, ale warto kupić całe ziarna i następnie zmielić je w domu.

Obrazek
Chleb z siemieniem lnianym - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Saganek

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać siemię lniane w kuchni, to wiedz, że można je użyć jako dodatek do owsianki, płatków kukurydzianych, czy musli. Można z nich zrobić również domową granolę, czy wykorzystać do zagęszczenia gulaszu, zup, potrawek czy nawet owocowego smoothie. Z wykorzystaniem siemienia lnianego możesz również przygotować pewną prozdrowotną mieszankę, której efekty pozytywnie cię zaskoczą. Szczególnie gdy jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania.

Dlaczego warto przygotować siemię lniane do picia?

Zgodnie z tym, co zostało wspomniane w powyższym akapicie, siemię lniane można również pić. Taki napój działa osłonowo na żołądek, dzięki czemu pomaga osobom, które mają problemy z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Poleca się je osobom, które zamierzają schudnąć. Taka mieszanka do picia hamuje napady głodu i daje efekt długotrwałego uczucia sytości. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością tych dobroczynnych ziarenek.

Obrazek
Woda z siemieniem lnianym - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Zdrowe Życie

Nasionka siemienia można wykorzystać do wyrobienia i upieczenia swojego ulubionego chleba. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: Chleb z dwóch składników, który zrobisz w kilka minut. To hit wśród osób na diecie keto i nie tylko

Woda z siemieniem lnianym, w swojej konsystencji przypomina kisiel. Można ją pić o każdej porze dnia. Smak nie wszystkim przypadnie do gustu. Dlatego, można dodać tu łyżeczkę miodu lub swój ulubiony sok, które sprawią, że picie takiej "mikstury" stanie się przyjemniejsze. Napój można przyrządzić, zarówno z ziarenek, jak i mielonego siemienia lnianego.

Jak przygotować siemię lniane do picia?

To bardzo proste. Wystarczy, że zalejesz łyżeczkę nasion (lub mielonego siemienia) gorącą wodą i odstawisz na około 20 minut, aby ziarenka napęczniały. Po tym czasie wypij powstały napój w całości, razem z ziarenkami. Tak, jak zostało to wspomniane wcześniej, jeśli nie odpowiada ci smak tej domowej mikstury, to możesz wzbogacić jej smak o prawdziwy miód, czy dodatek swojego ulubionego soku. Nie ma określonej pory, kiedy należy pić taki napój. Można to robić o każdej porze dnia, ale z umiarem.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować staropolską babkę parzoną:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej