Czyszczą jelita niczym miotełka, a oponka znika. W sklepie większość omija je szerokim łukiem

Należą do produktów ubocznych procesu produkcji, można więc zaliczyć je do kategorii odpadów. Wykazują jednak tyle prozdrowotnych właściwości, że trudno je tak traktować. Nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale też pomagają w walce z nadmiarem tłuszczu w okolicy brzucha. Czy to cud? Czy to magia? Nie, to po prostu działanie otrębów.

OtrębyOtręby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy mówimy o produktach określanych mianem "superfoods", zazwyczaj mamy na myśli nasiona, owoce czy warzywa. Ci, którzy są bardziej zaznajomieni z tematyką zdrowego żywienia, często zachwycają się również płatkami owsianymi. Jednak w większości sklepów ukryty jest jeszcze jeden produkt, często pomijany przez konsumentów. A szkoda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Dlaczego warto jeść otręby?

Mowa tu o otrębach, które są produktem ubocznym powstałym podczas procesu przemiału zboża. Mogą pochodzić z różnych rodzajów zboża - owsa, kukurydzy, pszenicy, żyta, orkiszu czy gryki. Każdy z tych rodzajów otrębów ma równie korzystny wpływ na zdrowie organizmu.

Zanim przejdziemy do szczegółów, warto zrozumieć, czym różnią się otręby. Weźmy na przykład owies. Płatki owsiane powstają z całego ziarna, które zostało obłuszczone i zgniecione. Płatki, które znamy jako górskie lub błyskawiczne, są pozbawione łuski, dlatego gotują się szybciej. Otręby natomiast to zewnętrzna warstwa ziarna.

Mimo że otręby są produktem ubocznym, nie można ich traktować jako odpad. Zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, białka i węglowodanów, co sprawia, że są wyjątkowo sycące. Ale to nie koniec korzyści płynących z ich spożywania. Otręby są bogate w witaminy (szczególnie z grupy B, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego) i minerały, takie jak potas, żelazo, wapń i magnez.

Otręby to doskonały składnik owsianek
Otręby to doskonały składnik owsianek © Pixabay

Otręby na odchudzanie: jakie otręby wybrać? Jak dużo można jeść otrębów?

Zwróćmy teraz uwagę na obecność błonnika w otrębach. Jest to składnik kluczowy dla diet odchudzających. Błonnik sprawia, że czujemy się syci na dłużej, co pomaga nam unikać niezdrowych przekąsek między pełnowartościowymi posiłkami. Dlatego dietetycy zalecają dodawanie łyżki otrębów do porannego jogurtu, soku czy owsianki.

Otręby przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Ich wpływ na jelita jest tak silny, że naukowcy uważają, iż spożywanie otrębów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór tego narządu. Chociaż wszystkie rodzaje otrębów mają te właściwości, to w kontekście diety odchudzającej, najczęściej zaleca się otręby pszenne lub kukurydziane, które są najmniej kaloryczne.

Bez względu na rodzaj otrębów, który wybierzesz, efekt powinien być zadowalający. Pamiętaj, aby nie przekraczać zalecanej dawki, która wynosi od 1 do 3 łyżek dziennie. W przypadku nadużywania tego produktu mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem