Jesz codziennie płatki owsiane? Ekspert tłumaczy, co się wtedy dzieje z twoim ciałem

Płatki owsiane zyskują na popularności. Mamy wysyp przepisów na nocne owsianki lub desery z tym składnikiem w roli głównej. Nawet możemy przygotować sobie mleko owsiane. Zastanawialiście się jednak, co stanie się z waszym organizmem, jeśli będziecie codziennie jeść płatki owsiane?

ObrazekPłatki owsiane (Adobe)
Paulina Hermann

Jaki rodzaj owsa jest najzdrowszy? Wybór najlepszego ziarna może spędzać nam sen z powiek. Eksperci jednak radzą, by sięgać po owies cięty stalą, który jest przetworzony tylko w minimalnym stopniu. Jest on źródłem błonnika i witamin z grupy B. Po płatki zrobione z takiego owsa możemy sięgać codziennie.

Najlepsze płatki owsiane

Dobrym pomysłem będzie kupno płatków oznaczonych jako pełnoziarniste.

"Całe ziarno zawiera trzy części: otręby, zarodek i bielmo, a każda część ziarna dostarcza innych składników odżywczych: otręby są dobrym źródłem błonnika, zarodek jest bogaty w witaminy z grupy B, a bielmo jest miejscem, w którym znajduje się większość węglowodanów" - przekonuje dietetyczka Catherine Karnatz z Rhode Island, ekspertka ds. żywienia, twórczyni Nutrition Education, cytowana przez portal yahoo.com.

Błyskawiczne płatki owsiane powstają z mąki rafinowanej, czyli praktycznie pozbawione są błonnika i składników odżywczych. Zostają jedynie węglowodany. Mogą być także "wypełnione" dodatkowym cukrem i solą. Lepszym wyborem będą płatki zwykłe oraz górskie. Takie są o wiele mniej przetworzone i zawierają więcej składników odżywczych.

Co się stanie, gdy będziemy je jeść codziennie?

Nie będziesz aż tak głodny

Płatki owsiane są źródłem błonnika, którego organizm nie jest w stanie rozłożyć. Spowalnia on trawienie i zwiększa uczucie sytości. Dzięki nim nie będziesz podjadać.

Poprawi się stan zdrowia twoich jelit

Pozbędziesz się problemów z zaparciami i wzdęciami. Płatki są świetnym probiotykiem, który może odżywić i ochronić bakterie jelitowe. Błonnik pomaga przesuwać się treści po całym układzie pokarmowym i zapewnia regularne wypróżnianie.

Obrazek
Płatki owsiane (Pexels)

Zmniejszy się poziom cholesterolu w krwi

Płatki owsiane uregulują poziom cholesterolu, dzięki nim pozbędziesz się nadmiernych ilości LDL. Błonnik przykleja się do cząsteczek cholesterolu we krwi, po czym przenosi je do jelita, a następnie się ich pozbywamy.

Większa energia

W płatkach znajdziemy witaminy z grupy B, które mają bardzo duży wpływ na energię. Sprawią, że będziesz mieć więcej siły do działania.

Chociaż płatki owsiane to super food, nie możemy z nim przesadzić. Zbyt duża ilość błonnika sprawi, że będziemy mieć problemy z gazami i wzdęciami.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy