Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym deserem wielkanocnym? Przygotuj genialne babeczki z motywem jajek. To będzie prawdziwy hit!
21.03.2024 07:45
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego jest to dobry moment, aby zaplanować świąteczne menu. W tym roku na twoim stole nie może zabraknąć genialnych babeczek w słodkim wydaniu. Tym bardziej, że nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują.
Ze sprawdzonym przepisem na domowe babeczki przygotujesz mega puszyste wypieki z dodatkiem maku i cytryny. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo w przepisie nie zabraknie kremu na bazie śmietanki oraz cytrynowego nadzienia. Ten duet oprócz ciekawych walorów smakowych, zapewnia też niemałą atrakcję dla oka, bo taka kombinacja wygląda jak prawdziwe jajko. Wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby Wielkanoc była udana? Przygotuj niesamowite babeczki z motywem jajka, a sukces masz jak w banku
Składniki:
Babeczki:
- 160 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g masła,
- 60 ml oleju roślinnego,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 60 ml mleka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki skórki z cytryny,
- 3 łyżeczki maku.
Nadzienie cytrynowe:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 80 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 50 g masła.
Krem:
- 250 g serka śmietankowego,
- 100 g masła,
- 500 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania suchych produktów. W tym celu przesiewam przez sitko: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
Krok 2. W osobnej misce łączę ze sobą masło i olej. Jako kolejne składniki do miski trafiają: cukier, jajka, mleko, sok i skórka z cytryny oraz mak. Na koniec do mieszanki dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę z sypkich produktów.
Krok 3. Gotowy miks przekładam do papilotek na babeczki. Formę na muffinki z zawartością wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję cytrynowe nadzienie. Aby je zrobić, umieszczam na garnku z wodą szklaną miskę. Następnie wrzucam do środka jajko, żółtko, cukier oraz sok z cytryny.
Po połączeniu składników garnek z miską ustawiam na palniku i zaczynam go podgrzewać. Po chwili do miski trafia również masło.
Krok 5. W upieczonych i ostudzonych babeczkach robię mały otwór, po czym wypełniam go cytrynową mieszanką.
Krok 6. Na koniec przygotowuję krem śmietankowy. Przy pomocy robota kuchennego łączę tym razem serek śmietankowy i masło. Po chwili do miski wsypuję też cukier puder. Mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego i rozprowadzam dookoła każdej babeczki.
Krok 7. Powstały środek wypełniam do końca nadzieniem cytrynowym, po czym gotowe babeczki posypuję makiem. I to wszystko, smacznego!