Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Lubisz eklerki, ale nie masz cierpliwości, aby robić je od podstaw? Z naszym przepisem znajdziesz idealnie rozwiązanie z tej sytuacji. Prościej i szybciej się już nie da!

Pięknie się prezentują i fenomenalnie smakująPięknie się prezentują i fenomenalnie smakują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Po smacznym obiedzie zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. I jeśli nie masz pomysłu na deser, który zachwycałaby zarówno smakiem, jak i wyglądem, przychodzę z gotowym rozwiązaniem

Już za moment w twojej kuchni mogą pojawić się genialne słodkości inspirowane kultowymi eklerkami. I nie martw się na zapas, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Wręcz przeciwnie, mam dla ciebie ciekawą alternatywę, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz niesamowity deser na każdą okazję. Bazą w tym przypadku staną się niezawodne biszkopty, które w połączeniu z puszystym krememwiórkami kokosowymi tworzą niezapomniane trio. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Błyskawiczny deser inspirowany pysznymi eklerkami będzie prawdziwym hitem!

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą,
  • 200 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • praliny Raffaello do dekoracji,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • świeże listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania kremowej mieszanki. W tym celu w dużej misce ubijam ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy oraz mascarpone waniliowe z białą czekoladą.  

Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników
Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie rozprowadzam ją na jednym biszkopcie i przykładam drugim ciastkiem. I kształt eklerków już jest. 

Czas złożyć ciasteczka
Czas złożyć ciasteczka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo każdą taką konstrukcję namaczam delikatnie w mleku, po czym obtaczam delikatnie dookoła w wiórkach kokosowych

Nie zabraknie również kokosowego akcentu
Nie zabraknie również kokosowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym boku złożonego à la eklerka rozprowadzam dodatkową porcję kremu, po czym układam gotowe deserki na talerzu. Na koniec dekoruję je przy pomocy pralin Raffaello, truskawek oraz świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności

A jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na domowe słodkości, koniecznie sprawdź naszą bazę z przepisami, gdzie czeka na ciebie cała masa genialnych inspiracji. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯