Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki
Lubisz eklerki, ale nie masz cierpliwości, aby robić je od podstaw? Z naszym przepisem znajdziesz idealnie rozwiązanie z tej sytuacji. Prościej i szybciej się już nie da!
Po smacznym obiedzie zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. I jeśli nie masz pomysłu na deser, który zachwycałaby zarówno smakiem, jak i wyglądem, przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
Już za moment w twojej kuchni mogą pojawić się genialne słodkości inspirowane kultowymi eklerkami. I nie martw się na zapas, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Wręcz przeciwnie, mam dla ciebie ciekawą alternatywę, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz niesamowity deser na każdą okazję. Bazą w tym przypadku staną się niezawodne biszkopty, które w połączeniu z puszystym kremem i wiórkami kokosowymi tworzą niezapomniane trio. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki
Błyskawiczny deser inspirowany pysznymi eklerkami będzie prawdziwym hitem!
Składniki:
- 200 g biszkoptów,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą,
- 200 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 cukier wanilinowy,
- praliny Raffaello do dekoracji,
- świeże truskawki do dekoracji,
- świeże listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania kremowej mieszanki. W tym celu w dużej misce ubijam ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy oraz mascarpone waniliowe z białą czekoladą.
Krok 2. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie rozprowadzam ją na jednym biszkopcie i przykładam drugim ciastkiem. I kształt eklerków już jest.
Krok 3. To jednak nie koniec, bo każdą taką konstrukcję namaczam delikatnie w mleku, po czym obtaczam delikatnie dookoła w wiórkach kokosowych.
Krok 4. Na każdym boku złożonego à la eklerka rozprowadzam dodatkową porcję kremu, po czym układam gotowe deserki na talerzu. Na koniec dekoruję je przy pomocy pralin Raffaello, truskawek oraz świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!
A jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na domowe słodkości, koniecznie sprawdź naszą bazę z przepisami, gdzie czeka na ciebie cała masa genialnych inspiracji. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.