PrzepisDeseryZ tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Lubisz eklerki, ale nie masz cierpliwości, aby robić je od podstaw? Z naszym przepisem znajdziesz idealnie rozwiązanie z tej sytuacji. Prościej i szybciej się już nie da!

Pięknie się prezentują i fenomenalnie smakują
Pięknie się prezentują i fenomenalnie smakują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Po smacznym obiedzie zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. I jeśli nie masz pomysłu na deser, który zachwycałaby zarówno smakiem, jak i wyglądem, przychodzę z gotowym rozwiązaniem

Już za moment w twojej kuchni mogą pojawić się genialne słodkości inspirowane kultowymi eklerkami. I nie martw się na zapas, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Wręcz przeciwnie, mam dla ciebie ciekawą alternatywę, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz niesamowity deser na każdą okazję. Bazą w tym przypadku staną się niezawodne biszkopty, które w połączeniu z puszystym krememwiórkami kokosowymi tworzą niezapomniane trio. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Błyskawiczny deser inspirowany pysznymi eklerkami będzie prawdziwym hitem!

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą,
  • 200 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • praliny Raffaello do dekoracji,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • świeże listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania kremowej mieszanki. W tym celu w dużej misce ubijam ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy oraz mascarpone waniliowe z białą czekoladą.  

Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników
Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie rozprowadzam ją na jednym biszkopcie i przykładam drugim ciastkiem. I kształt eklerków już jest. 

Czas złożyć ciasteczka
Czas złożyć ciasteczka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo każdą taką konstrukcję namaczam delikatnie w mleku, po czym obtaczam delikatnie dookoła w wiórkach kokosowych

Nie zabraknie również kokosowego akcentu
Nie zabraknie również kokosowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym boku złożonego à la eklerka rozprowadzam dodatkową porcję kremu, po czym układam gotowe deserki na talerzu. Na koniec dekoruję je przy pomocy pralin Raffaello, truskawek oraz świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności

A jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na domowe słodkości, koniecznie sprawdź naszą bazę z przepisami, gdzie czeka na ciebie cała masa genialnych inspiracji. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

Wybrane dla Ciebie