Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Lubisz eklerki, ale nie masz cierpliwości, aby robić je od podstaw? Z naszym przepisem znajdziesz idealnie rozwiązanie z tej sytuacji. Prościej i szybciej się już nie da!

Pięknie się prezentują i fenomenalnie smakująPięknie się prezentują i fenomenalnie smakują
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Po smacznym obiedzie zazwyczaj mamy ochotę na coś słodkiego. I jeśli nie masz pomysłu na deser, który zachwycałaby zarówno smakiem, jak i wyglądem, przychodzę z gotowym rozwiązaniem

Już za moment w twojej kuchni mogą pojawić się genialne słodkości inspirowane kultowymi eklerkami. I nie martw się na zapas, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Wręcz przeciwnie, mam dla ciebie ciekawą alternatywę, dzięki której w mgnieniu oka wyczarujesz niesamowity deser na każdą okazję. Bazą w tym przypadku staną się niezawodne biszkopty, które w połączeniu z puszystym krememwiórkami kokosowymi tworzą niezapomniane trio. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Błyskawiczny deser inspirowany pysznymi eklerkami będzie prawdziwym hitem!

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 250 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą,
  • 200 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • praliny Raffaello do dekoracji,
  • świeże truskawki do dekoracji,
  • świeże listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad deserem rozpoczynam od przygotowania kremowej mieszanki. W tym celu w dużej misce ubijam ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy oraz mascarpone waniliowe z białą czekoladą.  

Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników
Krem do deseru powstanie na bazie trzech składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie rozprowadzam ją na jednym biszkopcie i przykładam drugim ciastkiem. I kształt eklerków już jest. 

Czas złożyć ciasteczka
Czas złożyć ciasteczka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo każdą taką konstrukcję namaczam delikatnie w mleku, po czym obtaczam delikatnie dookoła w wiórkach kokosowych

Nie zabraknie również kokosowego akcentu
Nie zabraknie również kokosowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym boku złożonego à la eklerka rozprowadzam dodatkową porcję kremu, po czym układam gotowe deserki na talerzu. Na koniec dekoruję je przy pomocy pralin Raffaello, truskawek oraz świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia © Licencjodawca | Pyszności

A jeśli szukasz więcej ciekawych inspiracji na domowe słodkości, koniecznie sprawdź naszą bazę z przepisami, gdzie czeka na ciebie cała masa genialnych inspiracji. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser