Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem czekolady, nie możesz przegapić przepisu na mini deserki w uroczym wydaniu. Tym bardziej że w duecie z pewnym owocem smakują wręcz niesamowicie!

Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sprawdzony przepis na szybkiprosty deser przyda się w każdym domu. A kiedy, jeszcze do jego przygotowania potrzebujesz dosłownie 15 minut pracy i tylko dwa składniki, masz gotowy plan działania. Prościej i szybciej się już nie da!

Bazą pysznego deseru bez pieczenia w wydaniu mini jest gorzka czekolada i rzadko pojawiający się w naszych kuchniach granat. W tym niepozornym owocu drzemie ogromny potencjał. Znaleźć można tu m.in. sporo błonnika, witaminę C oraz K, jak i minerały z żelazem, potasem i wapniem na czele. Jak sam więc widzisz, wartości odżywczych jest zbyt wiele, aby nadal je bagatelizować. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś wprowadź do swojej diety egzotyczny owoc

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Kombinacja gorzkiej czekolady i egzotycznego owocu to nie lada gratka dla podniebienia!

Składniki:

  • 4 gorzkie czekolady,
  • 1 owoc granatu. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owocu. Najpierw nacinam go w kilku miejscach, po czym bez problemu przesypuję do miski zawartość granatu. 

Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem
Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z gorzkimi czekoladami. Rozpuszczam je w kąpieli wodnej do chwili, aż staną się idealnie płynne

Do przepisu wykorzystuję też czekoladę w płynnej postaci
Czekolada musi być w płynnej postaci © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do przepisu wykorzystuję też foremkę na muffinki. W każdej przegródce umieszczam papierową papilotkę. Następnie wypełniam je czekoladą w płynnej formie, tworząc jednocześnie spód przyszłego deseru. 

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanych owoców. Do każdej przegródki trafia po 2-3 łyżeczki produktu. 

Czas na granat
Czas na granat © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pozostałą część czekolady w płynnej formie przekładam do rękawa cukierniczego, po czym rozprowadzam ją w każdej foremce, tworząc dekoracyjny zygzak bezpośrednio na wierzchu owoców. 

Deser na koniec dekoruję roztopioną czekoladą
Deser dekoruję roztopioną czekoladą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec wstawiam mini deserki do zamrażarki na 4 godziny. Po schłodzeniu wystarczy już tylko wyjąć słodkości z kuchennego urządzenia i serwować je gościom. Smacznego!

Prawda, że genialnie się prezentują?
Prawda, że genialnie się prezentują? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej