Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem czekolady, nie możesz przegapić przepisu na mini deserki w uroczym wydaniu. Tym bardziej że w duecie z pewnym owocem smakują wręcz niesamowicie!

Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Sprawdzony przepis na szybkiprosty deser przyda się w każdym domu. A kiedy, jeszcze do jego przygotowania potrzebujesz dosłownie 15 minut pracy i tylko dwa składniki, masz gotowy plan działania. Prościej i szybciej się już nie da!

Bazą pysznego deseru bez pieczenia w wydaniu mini jest gorzka czekolada i rzadko pojawiający się w naszych kuchniach granat. W tym niepozornym owocu drzemie ogromny potencjał. Znaleźć można tu m.in. sporo błonnika, witaminę C oraz K, jak i minerały z żelazem, potasem i wapniem na czele. Jak sam więc widzisz, wartości odżywczych jest zbyt wiele, aby nadal je bagatelizować. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś wprowadź do swojej diety egzotyczny owoc

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Kombinacja gorzkiej czekolady i egzotycznego owocu to nie lada gratka dla podniebienia!

Składniki:

  • 4 gorzkie czekolady,
  • 1 owoc granatu. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owocu. Najpierw nacinam go w kilku miejscach, po czym bez problemu przesypuję do miski zawartość granatu. 

Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem
Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z gorzkimi czekoladami. Rozpuszczam je w kąpieli wodnej do chwili, aż staną się idealnie płynne

Do przepisu wykorzystuję też czekoladę w płynnej postaci
Czekolada musi być w płynnej postaci © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do przepisu wykorzystuję też foremkę na muffinki. W każdej przegródce umieszczam papierową papilotkę. Następnie wypełniam je czekoladą w płynnej formie, tworząc jednocześnie spód przyszłego deseru. 

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanych owoców. Do każdej przegródki trafia po 2-3 łyżeczki produktu. 

Czas na granat
Czas na granat © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pozostałą część czekolady w płynnej formie przekładam do rękawa cukierniczego, po czym rozprowadzam ją w każdej foremce, tworząc dekoracyjny zygzak bezpośrednio na wierzchu owoców. 

Deser na koniec dekoruję roztopioną czekoladą
Deser dekoruję roztopioną czekoladą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec wstawiam mini deserki do zamrażarki na 4 godziny. Po schłodzeniu wystarczy już tylko wyjąć słodkości z kuchennego urządzenia i serwować je gościom. Smacznego!

Prawda, że genialnie się prezentują?
Prawda, że genialnie się prezentują? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis