Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem czekolady, nie możesz przegapić przepisu na mini deserki w uroczym wydaniu. Tym bardziej że w duecie z pewnym owocem smakują wręcz niesamowicie!

Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Deserki bez pieczenia zrobisz w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sprawdzony przepis na szybkiprosty deser przyda się w każdym domu. A kiedy, jeszcze do jego przygotowania potrzebujesz dosłownie 15 minut pracy i tylko dwa składniki, masz gotowy plan działania. Prościej i szybciej się już nie da!

Bazą pysznego deseru bez pieczenia w wydaniu mini jest gorzka czekolada i rzadko pojawiający się w naszych kuchniach granat. W tym niepozornym owocu drzemie ogromny potencjał. Znaleźć można tu m.in. sporo błonnika, witaminę C oraz K, jak i minerały z żelazem, potasem i wapniem na czele. Jak sam więc widzisz, wartości odżywczych jest zbyt wiele, aby nadal je bagatelizować. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś wprowadź do swojej diety egzotyczny owoc

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Kombinacja gorzkiej czekolady i egzotycznego owocu to nie lada gratka dla podniebienia!

Składniki:

  • 4 gorzkie czekolady,
  • 1 owoc granatu. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania owocu. Najpierw nacinam go w kilku miejscach, po czym bez problemu przesypuję do miski zawartość granatu. 

Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem
Najpierw zajmuję się egzotycznym owocem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z gorzkimi czekoladami. Rozpuszczam je w kąpieli wodnej do chwili, aż staną się idealnie płynne

Do przepisu wykorzystuję też czekoladę w płynnej postaci
Czekolada musi być w płynnej postaci © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do przepisu wykorzystuję też foremkę na muffinki. W każdej przegródce umieszczam papierową papilotkę. Następnie wypełniam je czekoladą w płynnej formie, tworząc jednocześnie spód przyszłego deseru. 

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanych owoców. Do każdej przegródki trafia po 2-3 łyżeczki produktu. 

Czas na granat
Czas na granat © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pozostałą część czekolady w płynnej formie przekładam do rękawa cukierniczego, po czym rozprowadzam ją w każdej foremce, tworząc dekoracyjny zygzak bezpośrednio na wierzchu owoców. 

Deser na koniec dekoruję roztopioną czekoladą
Deser dekoruję roztopioną czekoladą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec wstawiam mini deserki do zamrażarki na 4 godziny. Po schłodzeniu wystarczy już tylko wyjąć słodkości z kuchennego urządzenia i serwować je gościom. Smacznego!

Prawda, że genialnie się prezentują?
Prawda, że genialnie się prezentują? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości