Deser na dzień kobiet. W to wyjątkowe święto nie musisz liczyć kalorii
Dzień Kobiet kojarzy się przede wszystkim z kwiatami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by świętować go również na słodko. W tym roku święto wypełni się smakiem czekolady i malin - połączenia po prostu idealnego.
27.02.2024 11:28
Prosty deser na Dzień Kobiet? Mus czekoladowy z dodatkiem świeżych malin lub musu z mrożonych owoców brzmi jak spełnienie słodkich marzeń. Tego dnia zdecydowanie nie liczą się kalorie, a pyszny deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser na Dzień Kobiet
Dzień Kobiet to idealna okazja, aby celebrować kobiety w naszym życiu i podarować im coś wyjątkowego. Pod kwiaciarnią tego dnia ustawiają się długie kolejki po tulipany, goździki i róże. A gdyby tak postawić na coś innego i przygotować pyszny deser na Dzień Kobiet?
Najlepszy deser czekoladowy na Dzień Kobiet
Dzień Kobiet to wyjątkowe święto, które celebrujemy siłę, piękno i wyjątkowość kobiet w naszym życiu. Co może być lepszym prezentem niż przygotowany własnoręcznie pyszny deser na Dzień Kobiet. Mus czekoladowy jest niezwykle prosty do zrobienia i nie wymaga pieczenia. Maliny dodają mu słodko-kwaśnego smaku, a czekolada bogatego, kakaowego aromatu.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 g malin,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połami na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałą śmietankę delikatnie połącz z czekoladą.
- Maliny zmiksuj na mus.
- Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do musu malinowego.
- Mus malinowy wylej na dno pucharków.
- Na mus malinowy wyłóż mus czekoladowy.
- Deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężał.
Do musu czekoladowego możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub rumu. Pyszny deser na Dzień Kobiet możesz przygotować także z mrożonych malin lub wymienić je na truskawki, jagody lub borówki. Mus czekoladowy możesz udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną lub listkami mięty.