Zamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkę

Znów nie masz pomysłu na śniadanie? Jeśli masz dość jajecznicy, kanapek czy płatków, przygotuj te proste muffiny jajeczne, a dostarczysz sobie energii na cały dzień. Moja rodzina zjada całą blaszkę na raz.

Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny. Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu nie zawsze mamy czas na wymyślne potrawy. Jajecznica staje się szczytem możliwości kulinarnych, jednak to danie szybko może się znudzić. Jak wykorzystać jajka na śniadanie? Poznaj przepis na proste muffiny jajeczne, które zapewnią ci sytość i energię na wiele godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Muffiny na słono, czyli pomysł na proste i pożywne śniadanie

Jajecznica, sadzone, kanapki, owsianka czy płatki to najpopularniejsze pozycje śniadaniowe. Są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Szybkość jest tutaj kluczowa, bowiem rankiem nie mamy czasu na długie przygotowania. Śpieszymy się do wyjścia i nie możemy sobie pozwolić na rozbudowany posiłek.

Niestety, takie śniadania szybko się nudzą. Nie masz pomysłu na szybkie śniadanie? Śpieszymy z pomocą. Muffiny jajeczne to doskonała propozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że rozbełtasz jajka i dodasz do nich nieco ulubionych dodatków, takich jak szynka, ser, pieczarki, papryka, pomidory czy szpinak.

Jajka w takim wydaniu posmakują całej rodzinie. Przygotujesz je w 5 minut, a w trakcie pieczenia możesz zająć się ubieraniem czy makijażem. Masę możesz przygotować też wieczór wcześniej. Wstaw ją do lodówki, a rankiem przelej ją do formy, a następnie wstaw do piekarnika. Po kwadransie będziesz cieszyć się pysznym, wysokobiałkowym śniadaniem.

Muffiny śniadaniowe — przepis

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 50 g sera feta, żółtego lub mozzarelli,
  • 1/2 papryki,
  • 6 jajek,
  • 4 plastry szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: czosnek, łosoś wędzony, szczypiorek, koperek, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. i wyciągnij formę. Środek wysmaruj odrobiną oleju.
  2. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w drobną kostkę. Szpinak umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Oba składniki umieść w misce.
  3. Ser i szynkę podkrój w kostkę i dodaj je do warzyw.
  4. Jajka rozbełtaj w osobnej misce i wlej je do pozostałych składników. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej ją do formy na muffinki.
  5. Wypełnioną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez 15-20 minut. To tyle. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy