PrzepisŚniadanieZamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkę

Zamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkę

Znów nie masz pomysłu na śniadanie? Jeśli masz dość jajecznicy, kanapek czy płatków, przygotuj te proste muffiny jajeczne, a dostarczysz sobie energii na cały dzień. Moja rodzina zjada całą blaszkę na raz.

Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny.
Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

25.02.2024 07:20

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu nie zawsze mamy czas na wymyślne potrawy. Jajecznica staje się szczytem możliwości kulinarnych, jednak to danie szybko może się znudzić. Jak wykorzystać jajka na śniadanie? Poznaj przepis na proste muffiny jajeczne, które zapewnią ci sytość i energię na wiele godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny na słono, czyli pomysł na proste i pożywne śniadanie

Jajecznica, sadzone, kanapki, owsianka czy płatki to najpopularniejsze pozycje śniadaniowe. Są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Szybkość jest tutaj kluczowa, bowiem rankiem nie mamy czasu na długie przygotowania. Śpieszymy się do wyjścia i nie możemy sobie pozwolić na rozbudowany posiłek.

Niestety, takie śniadania szybko się nudzą. Nie masz pomysłu na szybkie śniadanie? Śpieszymy z pomocą. Muffiny jajeczne to doskonała propozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że rozbełtasz jajka i dodasz do nich nieco ulubionych dodatków, takich jak szynka, ser, pieczarki, papryka, pomidory czy szpinak.

Jajka w takim wydaniu posmakują całej rodzinie. Przygotujesz je w 5 minut, a w trakcie pieczenia możesz zająć się ubieraniem czy makijażem. Masę możesz przygotować też wieczór wcześniej. Wstaw ją do lodówki, a rankiem przelej ją do formy, a następnie wstaw do piekarnika. Po kwadransie będziesz cieszyć się pysznym, wysokobiałkowym śniadaniem.

Muffiny śniadaniowe — przepis

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 50 g sera feta, żółtego lub mozzarelli,
  • 1/2 papryki,
  • 6 jajek,
  • 4 plastry szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: czosnek, łosoś wędzony, szczypiorek, koperek, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. i wyciągnij formę. Środek wysmaruj odrobiną oleju.
  2. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w drobną kostkę. Szpinak umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Oba składniki umieść w misce.
  3. Ser i szynkę podkrój w kostkę i dodaj je do warzyw.
  4. Jajka rozbełtaj w osobnej misce i wlej je do pozostałych składników. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej ją do formy na muffinki.
  5. Wypełnioną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez 15-20 minut. To tyle. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie