Zamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkę

Znów nie masz pomysłu na śniadanie? Jeśli masz dość jajecznicy, kanapek czy płatków, przygotuj te proste muffiny jajeczne, a dostarczysz sobie energii na cały dzień. Moja rodzina zjada całą blaszkę na raz.

Zamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkęMuffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
SKOMENTUJ

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu nie zawsze mamy czas na wymyślne potrawy. Jajecznica staje się szczytem możliwości kulinarnych, jednak to danie szybko może się znudzić. Jak wykorzystać jajka na śniadanie? Poznaj przepis na proste muffiny jajeczne, które zapewnią ci sytość i energię na wiele godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Muffiny na słono, czyli pomysł na proste i pożywne śniadanie

Jajecznica, sadzone, kanapki, owsianka czy płatki to najpopularniejsze pozycje śniadaniowe. Są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Szybkość jest tutaj kluczowa, bowiem rankiem nie mamy czasu na długie przygotowania. Śpieszymy się do wyjścia i nie możemy sobie pozwolić na rozbudowany posiłek.

Niestety, takie śniadania szybko się nudzą. Nie masz pomysłu na szybkie śniadanie? Śpieszymy z pomocą. Muffiny jajeczne to doskonała propozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że rozbełtasz jajka i dodasz do nich nieco ulubionych dodatków, takich jak szynka, ser, pieczarki, papryka, pomidory czy szpinak.

Jajka w takim wydaniu posmakują całej rodzinie. Przygotujesz je w 5 minut, a w trakcie pieczenia możesz zająć się ubieraniem czy makijażem. Masę możesz przygotować też wieczór wcześniej. Wstaw ją do lodówki, a rankiem przelej ją do formy, a następnie wstaw do piekarnika. Po kwadransie będziesz cieszyć się pysznym, wysokobiałkowym śniadaniem.

Muffiny śniadaniowe — przepis

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 50 g sera feta, żółtego lub mozzarelli,
  • 1/2 papryki,
  • 6 jajek,
  • 4 plastry szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: czosnek, łosoś wędzony, szczypiorek, koperek, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. i wyciągnij formę. Środek wysmaruj odrobiną oleju.
  2. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w drobną kostkę. Szpinak umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Oba składniki umieść w misce.
  3. Ser i szynkę podkrój w kostkę i dodaj je do warzyw.
  4. Jajka rozbełtaj w osobnej misce i wlej je do pozostałych składników. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej ją do formy na muffinki.
  5. Wypełnioną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez 15-20 minut. To tyle. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia