Zamiast na patelnię, wlewam do foremek. Mąż zjada niemal całą blaszkę

Znów nie masz pomysłu na śniadanie? Jeśli masz dość jajecznicy, kanapek czy płatków, przygotuj te proste muffiny jajeczne, a dostarczysz sobie energii na cały dzień. Moja rodzina zjada całą blaszkę na raz.

Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny. Muffiny jajeczne — śniadanie dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu nie zawsze mamy czas na wymyślne potrawy. Jajecznica staje się szczytem możliwości kulinarnych, jednak to danie szybko może się znudzić. Jak wykorzystać jajka na śniadanie? Poznaj przepis na proste muffiny jajeczne, które zapewnią ci sytość i energię na wiele godzin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Muffiny na słono, czyli pomysł na proste i pożywne śniadanie

Jajecznica, sadzone, kanapki, owsianka czy płatki to najpopularniejsze pozycje śniadaniowe. Są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Szybkość jest tutaj kluczowa, bowiem rankiem nie mamy czasu na długie przygotowania. Śpieszymy się do wyjścia i nie możemy sobie pozwolić na rozbudowany posiłek.

Niestety, takie śniadania szybko się nudzą. Nie masz pomysłu na szybkie śniadanie? Śpieszymy z pomocą. Muffiny jajeczne to doskonała propozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że rozbełtasz jajka i dodasz do nich nieco ulubionych dodatków, takich jak szynka, ser, pieczarki, papryka, pomidory czy szpinak.

Jajka w takim wydaniu posmakują całej rodzinie. Przygotujesz je w 5 minut, a w trakcie pieczenia możesz zająć się ubieraniem czy makijażem. Masę możesz przygotować też wieczór wcześniej. Wstaw ją do lodówki, a rankiem przelej ją do formy, a następnie wstaw do piekarnika. Po kwadransie będziesz cieszyć się pysznym, wysokobiałkowym śniadaniem.

Muffiny śniadaniowe — przepis

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 50 g sera feta, żółtego lub mozzarelli,
  • 1/2 papryki,
  • 6 jajek,
  • 4 plastry szynki,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: czosnek, łosoś wędzony, szczypiorek, koperek, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. i wyciągnij formę. Środek wysmaruj odrobiną oleju.
  2. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w drobną kostkę. Szpinak umyj i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Oba składniki umieść w misce.
  3. Ser i szynkę podkrój w kostkę i dodaj je do warzyw.
  4. Jajka rozbełtaj w osobnej misce i wlej je do pozostałych składników. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej ją do formy na muffinki.
  5. Wypełnioną blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez 15-20 minut. To tyle. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟