PrzepisDania bezmięsneMasz dość owsianki? Zrób kotlety z płatków owsianych, po których nie przytyjesz

Masz dość owsianki? Zrób kotlety z płatków owsianych, po których nie przytyjesz

Kotleciki z płatków owsianych
Kotleciki z płatków owsianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.02.2024 10:53

Z płatków owsianych przygotować można naprawdę wiele smacznych dań. To nie tylko owsianka czy placuszki na słodko. Jeśli nie przemawiają do ciebie takie propozycje, sięgnij po przepis na chrupiące wytrawne kotleciki owsiane.

Zapewne znasz wiele propozycji na placuszki owsiane, owsiane pankejki czy naleśniki. Wszystkie te propozycje zwykle są daniami na słodko, śniadaniowymi. Jeśli jednak nadal nie przemawia do ciebie idea spożywania płatków owsianych, wypróbuj tych pysznych i chrupiących kotlecików. Są zupełnie inne od powyższych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co z płatków owsianych zamiast owsianki? Zrób chrupiące kotleciki

Kotlety z płatków owsianych sprawdzą się jako bezmięsny dodatek do obiadu. Podaj je z ulubioną surówką i sosem na ciepło, np. grzybowym czy ziołowym dressingiem lub dipem czosnkowym. W każdej z tych wersji powalają na kolana. Takie kotlety to również sposób na przemycenie do diety płatków owsianych, jeśli za nimi nie przepadasz w formie owsianki. Ponadto owsiane kotleciki są dietetyczne, a więc możesz je jeść bez wyrzutów sumienia.

Masę na kotlety z płatków owsianych możesz doprawić wedle uznania. My proponujemy bardzo prosty zestaw, ale warto wzbogacić go o ulubione smaki. Ponadto do kotlecików warto dodać odrobinę startej marchewki, podsmażonych pieczarek lub grzybów, cukinii czy pieczonej papryki. Im więcej koloru, tym więcej smaku. Nie zapomnij o dodatku świeżych ziół.

Płatki owsiane mogą być bazą pysznych kotlecików
Płatki owsiane mogą być bazą pysznych kotlecików © Pixabay

Kotlety z płatków owsianych na słono. Przepis

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 20 g kaszy manny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka słodka mielona,
  • majeranek,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka,
  • kilka listków natki pietruszki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w 200 ml wody - powinny wchłonąć cały płyn. Finalnie powinny mieć gęstą konsystencję.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze złotego koloru. W międzyczasie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Ugotowane płatki owsiane połącz z cebulą, jajkami i sypką kaszą manną, dodaj przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  4. Mieszaj całość, aż masa będzie jednolita. Z masy uformuj płaskie kotleciki i obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także