Pieczarki nie smażą się, a duszą na patelni? Jeden trik sprawi, że będą złociste

Jak usmażyć pieczarki, by nie podeszły wodą oraz nabrały złocistego koloru i chrupiącej skórki? To łatwiejsze niż myślisz. Przygotowanie grzybów z patelni wymaga znajomości kilku zasad, a dzięki jednemu trikowi zapomnisz o duszących się w sokach pieczarkach. Koniecznie wypróbuj!

Jak usmażyć pieczarki, by nie puściły wody i były złociste?Jak usmażyć pieczarki, by nie puściły wody i były złociste?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki składają się w 90 proc. z wody. Jeśli są nieodpowiednio przyrządzane woda znajdująca się w nich wydostaje się na zewnątrz, co z kolei sprawia, że warzywa duszą się, zamiast smażyć. Zobacz, jakich błędów unikać, by cieszyć się zarumienionymi pieczarkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody?

Po pierwsze - nie dodawaj soli do pieczarek przed smażeniem. Jeśli doprawiasz grzyby na patelni lub przed obróbką, zaczną wypuszczać wodę, a przez to staną się miękkie i mogą stracić smak i aromat. Grzyby dopraw świeżo mielonym pieprzem i ziołami (np. majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, jałowcem, lubczykiem), a sól pozostaw na sam koniec - dodaj ją już po obróbce.

Pamiętaj też, by po wymyciu pieczarek dokładnie je osuszyć. Czyszcząc pieczarki, zwróć uwagę na to, by nie spędziły za dużo czasu w wodzie - grzyby mają tendencję do wchłaniania cieczy. Po obróbce mogą stać się gąbczaste i bez smaku. Pieczarki nie wymagają obierania, wystarczy odciąć końcówki trzonków.

Jeśli na patelni jest za dużo pieczarek, zaczną się dusić, zamiast smażyć
Jeśli na patelni jest za dużo pieczarek, zaczną się dusić, zamiast smażyć © Pixabay

Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące?

Znaczenie ma również to, w jaki sposób smażymy pieczarki. Co ważne, zawsze wykładamy grzyby na rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka. Czego używać do smażenia pieczarek? Najlepiej mieszaniny masła i oleju bądź oliwy. Ta zapewni grzybom chrupkość i złoty kolor.

Kolejną istotną kwestią jest to, by smażyć pieczarki partiami - najlepiej tak, by nie stykały się ze sobą na patelni. Dzięki temu trikowi grzyby nie będą dusić się, a nabiorą złocistego koloru. Ponadto nie powinno się mieszać smażących się grzybów. Należy zostawić je, by podsmażyły się odpowiednio z jednej strony i dopiero wtedy przerzucić je na inną stronę. Pamiętaj, by pieczarki smażyć na patelni bez przykrycia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę