Pieczarki nie smażą się, a duszą na patelni? Jeden trik sprawi, że będą złociste
Jak usmażyć pieczarki, by nie podeszły wodą oraz nabrały złocistego koloru i chrupiącej skórki? To łatwiejsze niż myślisz. Przygotowanie grzybów z patelni wymaga znajomości kilku zasad, a dzięki jednemu trikowi zapomnisz o duszących się w sokach pieczarkach. Koniecznie wypróbuj!
Pieczarki składają się w 90 proc. z wody. Jeśli są nieodpowiednio przyrządzane woda znajdująca się w nich wydostaje się na zewnątrz, co z kolei sprawia, że warzywa duszą się, zamiast smażyć. Zobacz, jakich błędów unikać, by cieszyć się zarumienionymi pieczarkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada śląska z kluskami i modro kapustą
Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody?
Po pierwsze - nie dodawaj soli do pieczarek przed smażeniem. Jeśli doprawiasz grzyby na patelni lub przed obróbką, zaczną wypuszczać wodę, a przez to staną się miękkie i mogą stracić smak i aromat. Grzyby dopraw świeżo mielonym pieprzem i ziołami (np. majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, jałowcem, lubczykiem), a sól pozostaw na sam koniec - dodaj ją już po obróbce.
Pamiętaj też, by po wymyciu pieczarek dokładnie je osuszyć. Czyszcząc pieczarki, zwróć uwagę na to, by nie spędziły za dużo czasu w wodzie - grzyby mają tendencję do wchłaniania cieczy. Po obróbce mogą stać się gąbczaste i bez smaku. Pieczarki nie wymagają obierania, wystarczy odciąć końcówki trzonków.
Jak smażyć pieczarki, żeby były chrupiące?
Znaczenie ma również to, w jaki sposób smażymy pieczarki. Co ważne, zawsze wykładamy grzyby na rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka. Czego używać do smażenia pieczarek? Najlepiej mieszaniny masła i oleju bądź oliwy. Ta zapewni grzybom chrupkość i złoty kolor.
Kolejną istotną kwestią jest to, by smażyć pieczarki partiami - najlepiej tak, by nie stykały się ze sobą na patelni. Dzięki temu trikowi grzyby nie będą dusić się, a nabiorą złocistego koloru. Ponadto nie powinno się mieszać smażących się grzybów. Należy zostawić je, by podsmażyły się odpowiednio z jednej strony i dopiero wtedy przerzucić je na inną stronę. Pamiętaj, by pieczarki smażyć na patelni bez przykrycia.