Oto najzdrowsze grzyby w polskich lasach. Biją na głowę wszystkie inne

Spędzanie czasu w lesie, w poszukiwaniu smacznych i zdrowych grzybów, jest pasją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Oprócz przyjemności czerpanej z samego procesu zbierania warto wiedzieć, które gatunki grzybów są najzdrowsze i najsmaczniejsze.

Lista najzdrowszych grzybów z polskich lasówLista najzdrowszych grzybów z polskich lasów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | EduardSV
Marcin Michałowski

Przez wiele lat uważano, że grzyby nie są zbyt zdrowe. Jednak dzięki postępom w badaniach naukowych możemy teraz z pewnością stwierdzić, że są one cennym źródłem wielu składników odżywczych. Grzyby dostarczają białka, które stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.

Ponadto pewne gatunki grzybów zawierają więcej witamin niż niektóre warzywa i owoce. Oznacza to, że grzyby nie tylko smakują wybornie, ale także mają wiele do zaoferowania w kuchni i dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Grzyby stanowią również doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Możemy je spożywać nie tylko w sezonie, ale także przechowywać na różne sposoby, takie jak zamrażanie, suszenie czy konserwowanie w słoikach. Dzięki temu możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Lista najzdrowszych grzybów, które królują w polskich lasach

Sezon na grzybobranie trwa w Polsce praktycznie przez cały rok, ale oficjalnie rozpoczyna się w drugiej połowie września i kończy się z początkiem listopada. Oto lista niektórych najzdrowszych i najpopularniejszych grzybów, które można znaleźć w naszych lasach.

Borowik szlachetny

Ten grzyb jest uważany za "króla wszystkich grzybów" w Polsce z wielu powodów. Jego dostojny kapelusz, piękna barwa i często imponujący rozmiar sprawiają, że jest on niezapomniany. Oprócz wyglądu, borowik szlachetny jest również bogatym źródłem białka, zawierając około 5,5 proc. białka w suchych masach. To prawie tyle samo co chleb czy mleko. Borowik szlachetny jest również źródłem witamin z grupy B, potasu i innych minerałów. Najczęściej można go znaleźć w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, szczególnie w sąsiedztwie świerków.

Kurki

To drobne, aromatyczne grzyby, które często goszczą na naszych stołach. Kurki są wszechstronne w kuchni i można je dodawać do zup, sosów czy też serwować jako dodatek do jajek oraz tart. Grzyby te zawierają witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz minerały, takie jak żelazo i potas. Kurki można znaleźć w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie pod dębami, bukami, sosnami i świerkami.

Czubajka kania

To duże, mięsiste grzyby, które można znaleźć na brzegach lasów, łąkach i w ogrodach. Czubajka kania jest źródłem witamin A, C, D i E, a także zawiera wiele cennych minerałów. Ten gatunek grzyba ma również działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy. Czubajki kania często rosną w grupach i można je znaleźć w większych ilościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości