PrzepisDania mięsneKładę mięso na patelni i dodaję pieczarki. W pół godziny mam pyszny obiad

Kładę mięso na patelni i dodaję pieczarki. W pół godziny mam pyszny obiad

Pomysł na pyszne danie mięsne
Pomysł na pyszne danie mięsne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studioflara
10.09.2023 13:33

Polędwiczki wieprzowe w wydaniu, którego nawet się nie spodziewaliście. Otulone sosem pieczarkowym pieszczą kubki smakowe tak bardzo, że za każdym razem chce się dokładkę. Mięso jest idealnie soczyste i rozpływa się w ustach. Przygotowanie dania jest bardzo proste.

To wspaniałe danie na rodzinny obiad. Zakochają się w niej wszyscy domownicy, a porcje szybko znikną z talerzy. Sposób podania polędwiczek wszystkich zaskoczy, a ty nie musisz wykonywać trudnych rytuałów kuchni, by potrawę przygotować. Takiemu daniu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - przepis.

Pierwsze, co musisz zrobić, to przygotować wszystkie potrzebne składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 400 g pieczarek,
  • cebulę,
  • pół litra wody lub bulionu,
  • trzy łyżki śmietany 30 procent,
  • łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe© Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój na plasterki.
  2. Obierz cebulę i ją drobno posiekaj.
  3. Polędwiczki oczyść z błonek i innych niepotrzebnych elementów.
  4. Mięso pokrój w plastry, powinny mieć 2 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem do mięs.
  5. Polędwiczki posyp solą i pieprzem.
  6. Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez około dwie minuty z każdej strony. Kawałki przełóż do większego garnka.
  7. Na patelnię wrzuć cebulę i pieczarki. Przez kilka minut podsmażaj, a następnie przełóż zawartość naczynia do garnka z polędwiczkami wieprzowymi.
  8. Wszystkie składniki zalej bulionem lub wodą.
  9. Dodaj tymianek, majeranek, sól, pieprz oraz część natki pietruszki. Gotuj całość przez dwadzieścia minut.
  10. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do garnka z mięsem. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  11. Wyłóż danie na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj polędwiczki wieprzowe z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką z marchewki i pora. Kluski śląskie również do tej potrawy pasują.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także