PrzepisDania mięsneKładę mięso na patelni i dodaję pieczarki. W pół godziny mam pyszny obiad
Kładę mięso na patelni i dodaję pieczarki. W pół godziny mam pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe w wydaniu, którego nawet się nie spodziewaliście. Otulone sosem pieczarkowym pieszczą kubki smakowe tak bardzo, że za każdym razem chce się dokładkę. Mięso jest idealnie soczyste i rozpływa się w ustach. Przygotowanie dania jest bardzo proste.
Pomysł na pyszne danie mięsne
10.09.2023 13:33
To wspaniałe danie na rodzinny obiad. Zakochają się w niej wszyscy domownicy, a porcje szybko znikną z talerzy. Sposób podania polędwiczek wszystkich zaskoczy, a ty nie musisz wykonywać trudnych rytuałów kuchni, by potrawę przygotować. Takiemu daniu nie da się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - przepis.
Pierwsze, co musisz zrobić, to przygotować wszystkie potrzebne składniki:
- 800 g polędwiczki wieprzowej,
- 400 g pieczarek,
- cebulę,
- pół litra wody lub bulionu,
- trzy łyżki śmietany 30 procent,
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój na plasterki.
- Obierz cebulę i ją drobno posiekaj.
- Polędwiczki oczyść z błonek i innych niepotrzebnych elementów.
- Mięso pokrój w plastry, powinny mieć 2 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem do mięs.
- Polędwiczki posyp solą i pieprzem.
- Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez około dwie minuty z każdej strony. Kawałki przełóż do większego garnka.
- Na patelnię wrzuć cebulę i pieczarki. Przez kilka minut podsmażaj, a następnie przełóż zawartość naczynia do garnka z polędwiczkami wieprzowymi.
- Wszystkie składniki zalej bulionem lub wodą.
- Dodaj tymianek, majeranek, sól, pieprz oraz część natki pietruszki. Gotuj całość przez dwadzieścia minut.
- W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do garnka z mięsem. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Wyłóż danie na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj polędwiczki wieprzowe z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką z marchewki i pora. Kluski śląskie również do tej potrawy pasują.