Kładę mięso na patelni i dodaję pieczarki. W pół godziny mam pyszny obiad

Polędwiczki wieprzowe w wydaniu, którego nawet się nie spodziewaliście. Otulone sosem pieczarkowym pieszczą kubki smakowe tak bardzo, że za każdym razem chce się dokładkę. Mięso jest idealnie soczyste i rozpływa się w ustach. Przygotowanie dania jest bardzo proste.

Pomysł na pyszne danie mięsnePomysł na pyszne danie mięsne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | studioflara
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

To wspaniałe danie na rodzinny obiad. Zakochają się w niej wszyscy domownicy, a porcje szybko znikną z talerzy. Sposób podania polędwiczek wszystkich zaskoczy, a ty nie musisz wykonywać trudnych rytuałów kuchni, by potrawę przygotować. Takiemu daniu nie da się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - przepis.

Pierwsze, co musisz zrobić, to przygotować wszystkie potrzebne składniki:

  • 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 400 g pieczarek,
  • cebulę,
  • pół litra wody lub bulionu,
  • trzy łyżki śmietany 30 procent,
  • łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój na plasterki.
  2. Obierz cebulę i ją drobno posiekaj.
  3. Polędwiczki oczyść z błonek i innych niepotrzebnych elementów.
  4. Mięso pokrój w plastry, powinny mieć 2 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem do mięs.
  5. Polędwiczki posyp solą i pieprzem.
  6. Mięso smaż na rozgrzanym oleju przez około dwie minuty z każdej strony. Kawałki przełóż do większego garnka.
  7. Na patelnię wrzuć cebulę i pieczarki. Przez kilka minut podsmażaj, a następnie przełóż zawartość naczynia do garnka z polędwiczkami wieprzowymi.
  8. Wszystkie składniki zalej bulionem lub wodą.
  9. Dodaj tymianek, majeranek, sól, pieprz oraz część natki pietruszki. Gotuj całość przez dwadzieścia minut.
  10. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną, a następnie wlej do garnka z mięsem. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  11. Wyłóż danie na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj polędwiczki wieprzowe z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką z marchewki i pora. Kluski śląskie również do tej potrawy pasują.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza