Kiedy smażę pieczarki, nigdy nie robię jednej rzeczy. Dzięki temu nie puszczają wody

Jeśli jesteście miłośnikami smaku pieczarek, pewnie wiele razy próbowaliście je smażyć na patelni, a potem z rozczarowaniem stwierdzaliście, że puściły sporą ilość wody. Poznaj sprawdzoną metodę, która sprawi, że twoje pieczarki będą soczyste, aromatyczne i pozbawione zbędnego płynu.

pieczarkipieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tobias Buschmann
Marcin Michałowski

Pierwsze pytanie, które często się nasuwa, to czemu w ogóle pieczarki puszczają wodę podczas smażenia? Wiele osób myśli, że to wina niewystarczająco dokładnego osuszenia grzybów lub zbyt małego rozgrzania patelni. Jednak prawda jest nieco bardziej skomplikowana.

Błąd, który popełnialiśmy wszyscy

Wielu z nas słyszało o technikach pozbywania się wody z pieczarek, takich jak solenie czy używanie specjalnych patentów. Jednak istnieje prostszy sposób, który wielu z nas pomija — solenie po smażeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Okazuje się, że pieczarki najlepiej posolić po smażeniu. Jeśli wypróbujecie ten sposób, to będziecie zachwyceni, jak szybko pozbędziecie się nadmiaru wody.

Perfekcyjne smażone pieczarki

Aby uzyskać złociste i chrupiące pieczarki, warto zacząć od dokładnego oczyszczenia, pokrojenia i osuszenia grzybów. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzany olej rzepakowy — unikając masła ze względu na niską temperaturę dymienia.

Podczas smażenia nie trzeba często mieszać pieczarek - pozwólcie im nabrać złocistego koloru i chrupkości. Dopiero po zakończeniu smażenia, gdy pieczarki są gotowe, posypcie je odrobiną soli. To właśnie ta metoda pozwoli wam cieszyć się soczystymi i aromatycznymi pieczarkami, które nie puszczają zbędnego płynu.

Wybór oleju a smak pieczarek

Jeśli zastanawiacie się, dlaczego olej rzepakowy jest idealnym wyborem, to odpowiedź jest prosta — to dość tani i bezpieczny dla zdrowia tłuszcz. Oczywiście, warto także rozważyć czy można smażyć na oliwie z oliwek, czy masło jest lepsze od margaryny. Wybór tłuszczu wpływa na smak potrawy i nasze zdrowie, więc warto dokładnie go przemyśleć.

Teraz wiecie, jak uniknąć problemu z nadmiernym puszczeniem wody przez pieczarki podczas smażenia. Ta prosta metoda solenia po smażeniu pozwoli wam cieszyć się doskonałym smakiem i konsystencją tych pysznych grzybów. Gotowi? Zanurzcie się w świecie smaku i delektujcie się perfekcyjnie przyrządzonymi pieczarkami!

Autor: Marcin Michałowski

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans