Weź ketchup i podsmaż na patelni z jednym dodatkiem. Będzie lśniła, jak nowa
16.08.2023 16:35, aktual.: 20.03.2024 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Twój garnek albo patelnia po kulinarnej wpadce prezentuje się tragicznie? Nie masz pomysłu, jak doczyścić kuchenne gadżety? Nie martw się, to nie koniec świata. Zaraz wszystko naprawimy!
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni nad tworzeniem pysznych przepisów. Gorzej jest w przypadku porządków, jakie w końcu wymaga każda kuchnia. Tym bardziej, jeśli pracujesz w niej równie intensywnie jak ja.
Czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka coś przypalić. I nie dość, że cała potrawa do niczego się nie nadaje, to jeszcze czeka cię długie i trudne szorowanie uciążliwych plam. Od samego pisania na ten temat mam już gęsią skórkę na całym ciele.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się jednak okazuje, istnieje domowy patent, który pomoże pozbyć się uciążliwych przypaleń. Nie wierzysz? Sprawdź.
Ketchup pomoże wyczyścić przypalenia
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że w twojej lodówce znajduje się środek, który w prosty sposób pomoże ci pozbyć się nawet bardzo uciążliwych przypaleń. I to bez długiego szorowania, które i tak daje marne efekty.
Tak, dobrze przeczytałeś, trzymasz go w lodówce. Ale to nie koniec niespodzianek, bo jeśli powiem ci, że chodzi o ketchup, pewnie pomyślisz, że żartuje. Otóż nie, już za moment wszystko stanie się jasne!
Zobacz także
Pierwszy sposób na wyczyszczenie przypalonej patelni, czy też garnka, zakłada użycie ketchupu i wody. Składniki umieszczasz na zabrudzeniach i lekko podgrzewasz na kuchence. Następnie odstawiasz gadżet kuchenny z mieszanką na 30 minut, po czym zaczynasz czyścić zabrudzoną powierzchnię. Przypalenia powinny gładko odchodzić całymi płatami. Nie musisz więc nastawiać się na długie szorowanie. Po usunięciu wszystkich zanieczyszczeń, dokładnie umyj garnek lub patelnię płynem do mycia naczyń i kuchenną gąbką.
Drugie rozwiązanie opiera się jedynie na użyciu ketchupu. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to nanieść ketchup na przypaloną warstwę i odczekać ok. 60 minut. Po godzinie przy pomocy drewnianej łyżki zacznij usuwać ketchup. Razem z nim powinna odchodzić cała spalenizna. Na koniec dokładnie umyj garnek lub patelnię jak w przypadku powyżej.
Jak to działa? Otóż w składzie ketchupu jest kwasek cytrynowy oraz ocet. Oba te składniki świetnie sprawdzają się również przy czyszczeniu. Nie inaczej jest też w przypadku przypalonego garnka lub patelni.
Co jeszcze pomoże wyczyścić ketchup?
Zanim się pożegnamy, to chciałabym dodać, że ketchup przyda się nie tylko do czyszczenia przypaleń z garnków i patelni. Świetnie sprawdzi się również przy czyszczeniu srebrnej biżuterii, świeczników z mosiądzu oraz baterii zarówno w łazience, jak i kuchni.