Wiele osób depcze po tych żółtych kuleczkach. Lepiej zbierz je i zrób prosty ketchup
Czy wiesz, że na bazie niepozornych owoców można zrobić domowy ketchup? Sprawdzony i prosty przepis już na ciebie czeka. Nie możesz go przegapić.
16.08.2023 09:43
Chyba zgodzisz się ze mną, że warto od czasu do czasu sięgnąć po stary przepiśnik babci lub mamy. Można znaleźć tam wiele cennych przepisów, które z biegiem czasu odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo wiele z nich to prawdziwe perełki kulinarne.
Tak było właśnie ostatnio w moim przypadku. Podczas niedzielnej wycieczki rowerowej przejeżdżałam z mężem obok drzewka z mirabelkami. Kiedy zobaczyłam rozdeptane i zmarnowane owoce, przypomniałam sobie, że moja babcia Zosia robiła z nich domowy ketchup.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A, że nie znoszę marnotrawstwa w kuchni, sprawdzoną recepturą chce podzielić się również z tobą. Mam nadzieję, że dotrze ona do jak największej liczby odbiorców. I w końcu wiele osób zrozumie, że mijany przy drodze krzew lub drzewko z małymi owocami mają w sobie ogromny potencjał.
Mirabelki — co to takiego?
To, że dziś mirabelki są zupełnie zapomniane, skłania mnie do opisania ich, chociaż w kilku słowach. Bo kto wie, może ten artykuł dotrze do kogoś, kto zupełnie ich nie zna.
Mirabelki to odmiana śliwki domowej, która kiedyś cieszyła się ogromną popularnością. Krzewy i drzewka z tymi owocami można było spotkać w niejednym ogródku. Ówczesne gospodynie domowe doskonale wiedziały, jak wykorzystać potencjał małych owoców w kuchni. Na ich bazie robiły domowe przetwory, które znikały w mgnieniu oka.
Niestety z biegiem czasu owoce te zostały praktycznie zapomniane. Dziś mało kto wie, że można z nich zrobić m.in. konfiturę lub ketchup. Ba, wiele osób nawet nie wie, że mirabelki są jadalne. Nic więc dziwnego, że małe owoce bardzo często się marnują.
Jak zrobić domowy ketchup z mirabelek?
Mamy obecnie sezon na mirabelki, jest to więc odpowiedni moment, aby podzielić się sprawdzonym przepisem na domowy ketchup z ich udziałem. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
Składniki:
- 1,5 kg mirabelek,
- 500 g cebuli,
- 1,5 kg cukinii,
- 2 ząbki czosnki,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 papryczka chili,
- ¾ szkl. octu winnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od usunięcia pestek z mirabelek.
- Następnie zajmij się cukiniami. Podziel je na mniejsze kawałki.
- Obierz też cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Następnie przerzuć warzywo do rozgrzanego i natłuszczonego garnka.
- Kiedy cebula nabierze rumieńców, dodaj do środka wcześniej przygotowane mirabelki i cukinie.
- Następnie duś je przez ok. 20 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie obierz ząbki czosnku i posiekaj drobno papryczkę chili.
- Oba składniki dodaj do garnka i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Po 25 minutach w garnku powinny znaleźć się przyprawy, cukier oraz ocet.
- Mieszankę zdejmij z palnika i dokładnie zblenduj. Następnie podgotuj ją jeszcze ok. 5 minut, aby zawartość garnka dobrze zgęstniała.
- Powstały miks przełóż do wyparzonych słoiczków.
- Na koniec poddaj każdy słoiczek procesowi pasteryzacji i to wszystko.
Ketchup na bazie mirabelek i cukinii będzie pasował do wielu dań. Co więcej, jego smak i konsystencja są naprawdę wyjątkowe, dlatego też obok domowej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.