Wiele osób depcze po tych żółtych kuleczkach. Lepiej zbierz je i zrób prosty ketchup

Czy wiesz, że na bazie niepozornych owoców można zrobić domowy ketchup? Sprawdzony i prosty przepis już na ciebie czeka. Nie możesz go przegapić.

MirabelkiMirabelki
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że warto od czasu do czasu sięgnąć po stary przepiśnik babci lub mamy. Można znaleźć tam wiele cennych przepisów, które z biegiem czasu odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo wiele z nich to prawdziwe perełki kulinarne. 

Tak było właśnie ostatnio w moim przypadku. Podczas niedzielnej wycieczki rowerowej przejeżdżałam z mężem obok drzewka z mirabelkami. Kiedy zobaczyłam rozdeptane i zmarnowane owoce, przypomniałam sobie, że moja babcia Zosia robiła z nich domowy ketchup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

A, że nie znoszę marnotrawstwa w kuchni, sprawdzoną recepturą chce podzielić się również z tobą. Mam nadzieję, że dotrze ona do jak największej liczby odbiorców. I w końcu wiele osób zrozumie, że mijany przy drodze krzew lub drzewko z małymi owocami mają w sobie ogromny potencjał.

Mirabelki — co to takiego?

To, że dziś mirabelki są zupełnie zapomniane, skłania mnie do opisania ich, chociaż w kilku słowach. Bo kto wie, może ten artykuł dotrze do kogoś, kto zupełnie ich nie zna. 

Obecnie trwa sezon na mirabelki.
Obecnie trwa sezon na mirabelki © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak

Mirabelki to odmiana śliwki domowej, która kiedyś cieszyła się ogromną popularnością. Krzewy i drzewka z tymi owocami można było spotkać w niejednym ogródku. Ówczesne gospodynie domowe doskonale wiedziały, jak wykorzystać potencjał małych owoców w kuchni. Na ich bazie robiły domowe przetwory, które znikały w mgnieniu oka.

Niestety z biegiem czasu owoce te zostały praktycznie zapomniane. Dziś mało kto wie, że można z nich zrobić m.in. konfiturę lub ketchup. Ba, wiele osób nawet nie wie, że mirabelki są jadalne. Nic więc dziwnego, że małe owoce bardzo często się marnują.

Jak zrobić domowy ketchup z mirabelek?

Mamy obecnie sezon na mirabelki, jest to więc odpowiedni moment, aby podzielić się sprawdzonym przepisem na domowy ketchup z ich udziałem. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Składniki:

  • 1,5 kg mirabelek,
  • 500 g cebuli,
  • 1,5 kg cukinii,
  • 2 ząbki czosnki,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • ¾ szkl. octu winnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • oliwa do smażenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od usunięcia pestek z mirabelek. 
  2. Następnie zajmij się cukiniami. Podziel je na mniejsze kawałki.
  3. Obierz też cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Następnie przerzuć warzywo do rozgrzanego i natłuszczonego garnka. 
  5. Kiedy cebula nabierze rumieńców, dodaj do środka wcześniej przygotowane mirabelki i cukinie.
  6. Następnie duś je przez ok. 20 minut pod przykryciem. 
  7. W międzyczasie obierz ząbki czosnku i posiekaj drobno papryczkę chili. 
  8. Oba składniki dodaj do garnka i gotuj przez kolejne 5 minut.
  9. Po 25 minutach w garnku powinny znaleźć się przyprawy, cukier oraz ocet. 
  10. Mieszankę zdejmij z palnika i dokładnie zblenduj. Następnie podgotuj ją jeszcze ok. 5 minut, aby zawartość garnka dobrze zgęstniała.
  11. Powstały miks przełóż do wyparzonych słoiczków
  12. Na koniec poddaj każdy słoiczek procesowi pasteryzacji i to wszystko. 

Ketchup na bazie mirabelek i cukinii będzie pasował do wielu dań. Co więcej, jego smak i konsystencja są naprawdę wyjątkowe, dlatego też obok domowej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez