PrzepisCiastaSwoim gościom zawsze serwuję ciasto popapraniec. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Swoim gościom zawsze serwuję ciasto popapraniec. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Popapraniec z makiem i wiórkami kokosowymi
Popapraniec z makiem i wiórkami kokosowymi
Źródło zdjęć: © Mała cukierenka
Katarzyna Gileta
15.08.2023 17:55

Masz ochotę na coś słodkiego? A może spodziewasz się gości? Nie ma nic lepszego niż ciasto domowej roboty. Furorę wśród twoich bliskich zrobi popapraniec. Kolorowy biszkopt z makiem i wiórkami kokosowymi, delikatny krem, owoce. Brzmi pysznie? A więc poznaj przepis!

Choć nazwa może wydawać się mało zachęcająca, popapraniec to rewelacyjne ciacho. Efektownie prezentuje się na stole, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości, dlatego popaprańca lepiej jest przygotować dzień wcześniej.

"Biszkopt upieczony jest z makiem, kokosem, kakao i przełożony jest kremem budyniowym. Na wierzchu jest galaretka z jagodami. Całość bardzo smaczna. Ciasto jest dobrze nasączone i ładnie, apetycznie wygląda. Galaretka z owocami dodaje ciastu świeżości" - zachwala Natalia, autorka bloga Mała cukierenka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popapraniec – przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
  • 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia,
  • 60 g suchego maku, niemielonego,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki kakao bez cukru.

Do nasączenia:

  • 190-200 ml mleka,
  • 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego).

Krem:

  • 700 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej.

Wierzch:

  • 700 ml gorącej wody,
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej),
  • 300 g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić.

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego),
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  2. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał nieco poza blaszkę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodaj cukier i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
  4. Do jajecznej masy dodaj olej i wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na jajeczną masę, wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
  5. Ciasto podziel na 3 równe części, do jednej dodaj mak, wymieszaj. Do drugiej dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Do trzeciej przesiej kakao.
  6. Ciasto przekładaj na przemian do przygotowanej blaszki, tworząc coś w rodzaju szachownicy. Nakładaj po dużej łyżce każdego ciasta. Następnie potrząśnij blaszką, by wyrównać, a nożem zrób esy–floresy.
  7. Poprzecinaj nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego. Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez około 30-35 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  9. Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postaw na ogniu i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  10. Rozmieszane mąki wlej do gotującego się mleka i mieszając, ugotuj gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejsz ogień na najmniejszy i trzymaj go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, nakryj folią spożywczą na dotyk i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową (jak masło).
  11. Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodaj wystudzony budyń. Po każdej porcji wymieszaj mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  12. Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Papier włóż z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę.
  13. Następnie przekrój biszkopt w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu przełóż do blaszki.
  14. Składniki do nasączenia wymieszaj. Połową ponczu nasącz biszkopt w blaszce. Obie konfitury wymieszaj. Połową tak przygotowanej masy posmarować biszkopt. Następnie wyłóż połowę kremu i wyrównaj.
  15. Na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu, nasącz go pozostałym ponczem i posmaruj konfiturą. Wyłóż pozostały krem, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki.
  16. Do gorącej wody wsyp obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
  17. Do galaretki dodaj rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszaj.
  18. Galaretkę z jagodami wylej na wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Źródło artykułu:malacukierenka.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także