Swoim gościom zawsze serwuję ciasto popapraniec. Prawdziwa uczta dla podniebienia
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masz ochotę na coś słodkiego? A może spodziewasz się gości? Nie ma nic lepszego niż ciasto domowej roboty. Furorę wśród twoich bliskich zrobi popapraniec. Kolorowy biszkopt z makiem i wiórkami kokosowymi, delikatny krem, owoce. Brzmi pysznie? A więc poznaj przepis!
Choć nazwa może wydawać się mało zachęcająca, popapraniec to rewelacyjne ciacho. Efektownie prezentuje się na stole, a każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości, dlatego popaprańca lepiej jest przygotować dzień wcześniej.
"Biszkopt upieczony jest z makiem, kokosem, kakao i przełożony jest kremem budyniowym. Na wierzchu jest galaretka z jagodami. Całość bardzo smaczna. Ciasto jest dobrze nasączone i ładnie, apetycznie wygląda. Galaretka z owocami dodaje ciastu świeżości" - zachwala Natalia, autorka bloga Mała cukierenka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popapraniec – przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt:
- 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka,
- 200 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
- 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia,
- 60 g suchego maku, niemielonego,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki kakao bez cukru.
Do nasączenia:
- 190-200 ml mleka,
- 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego).
Krem:
- 700 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g mąki pszennej,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej.
Wierzch:
- 700 ml gorącej wody,
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej),
- 300 g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić.
Dodatkowo:
- 200 g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego),
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał nieco poza blaszkę.
- Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodaj cukier i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i dalej mieszaj mikserem na jasną, kremową masę.
- Do jajecznej masy dodaj olej i wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na jajeczną masę, wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 3 równe części, do jednej dodaj mak, wymieszaj. Do drugiej dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Do trzeciej przesiej kakao.
- Ciasto przekładaj na przemian do przygotowanej blaszki, tworząc coś w rodzaju szachownicy. Nakładaj po dużej łyżce każdego ciasta. Następnie potrząśnij blaszką, by wyrównać, a nożem zrób esy–floresy.
- Poprzecinaj nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego. Ciasto wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 30-35 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postaw na ogniu i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Rozmieszane mąki wlej do gotującego się mleka i mieszając, ugotuj gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejsz ogień na najmniejszy i trzymaj go na małym ogniu, mieszając przez około 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, nakryj folią spożywczą na dotyk i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową (jak masło).
- Do miski przełóż miękkie masło i ucieraj mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodaj wystudzony budyń. Po każdej porcji wymieszaj mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Papier włóż z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odetnij przypieczoną skórkę.
- Następnie przekrój biszkopt w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu przełóż do blaszki.
- Składniki do nasączenia wymieszaj. Połową ponczu nasącz biszkopt w blaszce. Obie konfitury wymieszaj. Połową tak przygotowanej masy posmarować biszkopt. Następnie wyłóż połowę kremu i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu, nasącz go pozostałym ponczem i posmaruj konfiturą. Wyłóż pozostały krem, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki.
- Do gorącej wody wsyp obie galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
- Do galaretki dodaj rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszaj.
- Galaretkę z jagodami wylej na wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.