Najlepsze ciasto z owocami. Smakuje obłędnie, chociaż nazwa nie zachęca do jedzenia

Pleśniak (zwany też skubańcem) to ciasto pewniak. Zawsze się udaje i posmakuje każdemu. Łączy w sobie słodki smak bezy, kwasowość owoców i chrupkość półkruchego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ciasto pleśniak sprawdzi się na każdą okazjęCiasto pleśniak sprawdzi się na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pleśniak to klasyk wśród wypieków. Łączy w sobie cztery smaki: lekko słone kruche ciasto, kwaśne owoce, gorzką warstwę kakaową i słodką bezową piankę. Do przygotowania skubańca najlepiej nadają się kwaśne owoce, tj. maliny, czarna porzeczka czy wiśnie, ponieważ świetnie przełamią słodkość bezy. Zazwyczaj warstwę owocową tworzą konfitury, natomiast jeśli jesteście w posiadaniu świeżych owoców, śmiało z nich skorzystajcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Klasyk wśród wypieków. Pleśniak dobry na każdą okazję

Pleśniak (znany też jako skubaniec, strzępiec, przekładaniec, fuga, fugowiec) to wielowarstwowe ciasto z bezą i owocami. Typowy pleśniak składa się z pięciu warstw: spodu, warstwy owocowej, masy kakaowej, bezy oraz kruszonki. Trzy warstwy - dolną, środkową i górną - stanowi półkruche ciasto. Warstwę położoną między dolną a środkową stanowić może dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy, jabłkowy, rabarbarowy czy agrestowy, śliwkowe powidła lub świeże owoce. Warstwa umieszczona między środkową a górną to piana z białek ubita z cukrem.

Ciasto pleśniak popularne jest do dzisiaj, ale szczególnie popularne było w drugiej połowie 20. wieku. Nazwa skubaniec wzięła się od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast nazwa pleśniak pochodzi od wyglądu deseru, konkretniej mowa o warstwie bezowej.

Ciasto pleśniak/skubaniec to klasyk wśród wypieków
Ciasto pleśniak/skubaniec to klasyk wśród wypieków © Wikipedia; CC BY-SA 4.0 | Starwarsaw

Ciasto pleśniak/skubaniec z owocami. Przepis

Składniki:

CIASTO PÓŁKRUCHE

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 300 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g kakao.

BEZA:

  • 5 białek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 30 g skrobi ziemniaczanej.

POZOSTAŁE:

  • 400-600 g kwaśnej konfitury bądź jeden kilogram owoców świeżych,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej 500 gramów mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 100 gramów cukru pudru.
  2. Następnie dodaj pięć żółtek i 300 gramów masła. Masło pokrój na kawałki, by ciasto można było łatwiej wyrobić.
  3. Połącz składniki za pomocą miksera z hakami lub ręcznie - najlepiej zagnieść ciasto szybko.
  4. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę i podziel ją na trzy równe części.
  5. Jedną z części połącz z kakaem i wyrabiaj, aż składniki się połączą.
  6. Jedną kulę jasną i kulę ciemną zawiń w folię i włóż do zamrażarki.
  7. Drugą jasną kulą wylep dno blaszki z papierem do pieczenia (blaszka o wymiarach około 22/32 cm lub tortownica o średnicy 28 cm).
  8. Spod możesz podpiec - wystarczy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra-dół).
  9. Następnie na spód ciasta wyłóż świeże owoce (spód może być jeszcze ciepły) - możesz wcześniej oprószyć je mąką, wtedy sok nie powinien przemoczyć spodu.
  10. Kakaową kulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tarte ciemne ciasto rozprowadź na warstwie owoców.
  11. Pięć białek ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, zacznij dodawać cukier (po łyżce, łącznie 220 gramów).
  12. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa białkowa.
  13. Wtedy połącz masę ze skrobią ziemniaczaną. Ubijaj ją jeszcze przez chwilę, a następnie delikatnie wyłóż pianę na warstwę kakaową ciasta.
  14. Na bazie ułóż starte na grubych oczkach jasne ciasto wyjęte z zamrażalki. Nie dociskaj!
  15. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół) przez ok. 40 minut.
  16. Po upieczeniu zostaw ciasto pleśniak w piekarniku na godzinę.
  17. Przestudzone ciasto pleśniak oprósz cukrem pudrem lub cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości