Wrzucam mięso do garnka i podlewam je tym płynem. Rozpływa się w ustach

Masz ochotę na miękkie, rozpływające się w ustach mięso, ale nie wiesz, jak je przygotować? Poznaj trik, który sprawi, że mięso stanie się soczyste i niezwykle miękkie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jeden produkt.

Duszone mięsoDuszone mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson

Idealny gulasz? Aromatyczny, gęsty, pełen miękkiego, rozpływającego się w ustach mięsa. Nie jest to łatwe zadanie, bowiem często wychodzi gumowate, co odbiera przyjemność z jedzenia.

Co można zrobić, żeby za każdym razem było miękkie i soczyste? Wystarczy, że w trakcie smażenia, polejesz je produktem, który z pewnością masz już w domu. Mięso będzie dosłownie rozpadać się pod widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jak przygotować idealny gulasz? Sekretem jest mięso

Nie ma się co oszukiwać, dobry gulasz z pewnością nie jest niskokalorycznym daniem. To ciężkie i nieco tłuste, po brzegi wypełnione mięsem. Warzywa stanowią tu tylko tło i nadają charakterystycznego posmaku. Jak więc przygotować idealny gulasz?

Postaw na dobre, tłuste mięso, które pokryte jest tłuszczem. Najlepsza będzie łopatka, karczek, szynka, w przypadku wołowiny, antrykot, łopatka i pręga. Przed smażeniem, obtocz je w niewielkiej ilości mąki, a następnie, połóż na rozgrzaną patelnie i smaż przez 3-4 minuty po każdej stronie.

Dodaj do mięsa w trakcie smażenia. Będzie rozpływać się w ustach

Chcesz, żeby mięso w gulaszu było tak miękkie, że niemal rozpada się w ustach? W trakcie podsmażania, zanim dodasz warzywa i przyprawy, wyciągnij z szafki ocet spirytusowy. Ocet posiada właściwości zmiękczające, zarówno tkaniny jak i... mięso. Wlej dwie-trzy łyżki, bezpośrednio na mięso. Smaż tak długo, aż ocet wyparuje, a charakterystyczny zapach nie będzie już wyczuwalny.

Następnie, dodaj pokrojone w niewielką kostkę warzywa — marchewkę, paprykę, pieczarki lub boczniaki, trzy liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zalej szklanką bulionu i duś na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania, dodaj dwie kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę sosu sojowego dla podbicia smaku. Na końcu, dodaj nieco soli i pieprzu. Tak przygotowany gulasz będzie bardzo aromatyczny, a mięso będzie idealnie miękkie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser