Wrzucam mięso do garnka i podlewam je tym płynem. Rozpływa się w ustach

Masz ochotę na miękkie, rozpływające się w ustach mięso, ale nie wiesz, jak je przygotować? Poznaj trik, który sprawi, że mięso stanie się soczyste i niezwykle miękkie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jeden produkt.

Duszone mięsoDuszone mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson

Idealny gulasz? Aromatyczny, gęsty, pełen miękkiego, rozpływającego się w ustach mięsa. Nie jest to łatwe zadanie, bowiem często wychodzi gumowate, co odbiera przyjemność z jedzenia.

Co można zrobić, żeby za każdym razem było miękkie i soczyste? Wystarczy, że w trakcie smażenia, polejesz je produktem, który z pewnością masz już w domu. Mięso będzie dosłownie rozpadać się pod widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jak przygotować idealny gulasz? Sekretem jest mięso

Nie ma się co oszukiwać, dobry gulasz z pewnością nie jest niskokalorycznym daniem. To ciężkie i nieco tłuste, po brzegi wypełnione mięsem. Warzywa stanowią tu tylko tło i nadają charakterystycznego posmaku. Jak więc przygotować idealny gulasz?

Postaw na dobre, tłuste mięso, które pokryte jest tłuszczem. Najlepsza będzie łopatka, karczek, szynka, w przypadku wołowiny, antrykot, łopatka i pręga. Przed smażeniem, obtocz je w niewielkiej ilości mąki, a następnie, połóż na rozgrzaną patelnie i smaż przez 3-4 minuty po każdej stronie.

Dodaj do mięsa w trakcie smażenia. Będzie rozpływać się w ustach

Chcesz, żeby mięso w gulaszu było tak miękkie, że niemal rozpada się w ustach? W trakcie podsmażania, zanim dodasz warzywa i przyprawy, wyciągnij z szafki ocet spirytusowy. Ocet posiada właściwości zmiękczające, zarówno tkaniny jak i... mięso. Wlej dwie-trzy łyżki, bezpośrednio na mięso. Smaż tak długo, aż ocet wyparuje, a charakterystyczny zapach nie będzie już wyczuwalny.

Następnie, dodaj pokrojone w niewielką kostkę warzywa — marchewkę, paprykę, pieczarki lub boczniaki, trzy liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zalej szklanką bulionu i duś na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania, dodaj dwie kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę sosu sojowego dla podbicia smaku. Na końcu, dodaj nieco soli i pieprzu. Tak przygotowany gulasz będzie bardzo aromatyczny, a mięso będzie idealnie miękkie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć