Wrzucam mięso do garnka i podlewam je tym płynem. Rozpływa się w ustach

Wrzucam mięso do garnka i podlewam je tym płynem. Rozpływa się w ustach

Duszone mięso
Duszone mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
09.09.2023 08:52

Masz ochotę na miękkie, rozpływające się w ustach mięso, ale nie wiesz, jak je przygotować? Poznaj trik, który sprawi, że mięso stanie się soczyste i niezwykle miękkie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jeden produkt.

Idealny gulasz? Aromatyczny, gęsty, pełen miękkiego, rozpływającego się w ustach mięsa. Nie jest to łatwe zadanie, bowiem często wychodzi gumowate, co odbiera przyjemność z jedzenia.

Co można zrobić, żeby za każdym razem było miękkie i soczyste? Wystarczy, że w trakcie smażenia, polejesz je produktem, który z pewnością masz już w domu. Mięso będzie dosłownie rozpadać się pod widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować idealny gulasz? Sekretem jest mięso

Nie ma się co oszukiwać, dobry gulasz z pewnością nie jest niskokalorycznym daniem. To ciężkie i nieco tłuste, po brzegi wypełnione mięsem. Warzywa stanowią tu tylko tło i nadają charakterystycznego posmaku. Jak więc przygotować idealny gulasz?

Postaw na dobre, tłuste mięso, które pokryte jest tłuszczem. Najlepsza będzie łopatka, karczek, szynka, w przypadku wołowiny, antrykot, łopatka i pręga. Przed smażeniem, obtocz je w niewielkiej ilości mąki, a następnie, połóż na rozgrzaną patelnie i smaż przez 3-4 minuty po każdej stronie.

Dodaj do mięsa w trakcie smażenia. Będzie rozpływać się w ustach

Chcesz, żeby mięso w gulaszu było tak miękkie, że niemal rozpada się w ustach? W trakcie podsmażania, zanim dodasz warzywa i przyprawy, wyciągnij z szafki ocet spirytusowy. Ocet posiada właściwości zmiękczające, zarówno tkaniny jak i... mięso. Wlej dwie-trzy łyżki, bezpośrednio na mięso. Smaż tak długo, aż ocet wyparuje, a charakterystyczny zapach nie będzie już wyczuwalny.

Następnie, dodaj pokrojone w niewielką kostkę warzywa — marchewkę, paprykę, pieczarki lub boczniaki, trzy liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość zalej szklanką bulionu i duś na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania, dodaj dwie kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę sosu sojowego dla podbicia smaku. Na końcu, dodaj nieco soli i pieprzu. Tak przygotowany gulasz będzie bardzo aromatyczny, a mięso będzie idealnie miękkie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także