Jest niedoceniane, a to najzdrowsze warzywo na świecie. Chroni przed rakiem i wzmacnia organizm
To jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, które rzadko można spotkać w kuchni. Warto to zmienić, bo jedzenie tych bulw przynosi ogromne korzyści dla naszego zdrowia.
19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 11:01
Biała rzepa to zapomniany przysmak z przydomowych ogródków, który warto zaprosić częściej do swojej kuchni. Chociaż jadalne są również liście, to najczęściej wybierane są białe bulwy. W smaku przypomina znacznie popularniejszą rzodkiewkę, jest jednak delikatniejsza i różni się nieco kształtem. Ma również więcej olejków eterycznych oraz właściwości prozdrowotnych. Świetnie sprawdzi się w surówkach i sałatkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała rzepa- właściwości
Chociaż w ponad 90 procentach składa się z wody, to skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, błonnik, zdrowe tłuszcze i substancje o właściwościach antybakteryjnych.
Po rzepę śmiało mogą sięgać osoby na diecie - w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 26 kalorii. Jako dumna przedstawicielka roślin kapustnych ma również znaczące ilości glukozynolanów i polifenoli, które mają właściwości prewencyjne wobec wielu chorób cywilizacyjnych. Według badań naukowych spożywanie tych związków zapewnia ochroną przed rozwojem raka piersi, płuc, raka grubego i odbytnicy. Jeszcze bardziej obfite w białko, błonnik oraz witaminę C są liście białej rzepy, które świetnie sprawdzą się jako składnik domowego pesto.
Biała rzepa ma także korzystny wpływ na układ pokarmowy, stymulując proces trawienia i zapobiegając zaparciom. Jest także pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia, przynosząc ulgę w bólu gardła i łagodząc stan zapalny błony śluzowej.
Włączenie tego warzywa do diety może przynieść ulgę w przypadku bólów reumatycznych oraz bólów stawów. Rzepa wykazuje także działanie moczopędne, z czego skorzystać mogą osoby, które cierpią na dnę moczanową. Rzepa pomaga ograniczyć gromadzenie się kwasu moczowego w tkankach, co wspomaga walkę z tą chorobą.
Zobacz także
Prosta surówka z białej rzepy
Składniki:
- 1 średnia biała rzepa,
- 1 marchewka,
- pół cebuli,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Marchewkę oraz rzepę obierz. Zetrzyj na tarce i dodaj posiekaną drobno cebulę.
- W miseczce połącz majonez, jogurt naturalny, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.