Jest niedoceniane, a to najzdrowsze warzywo na świecie. Chroni przed rakiem i wzmacnia organizm

To jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, które rzadko można spotkać w kuchni. Warto to zmienić, bo jedzenie tych bulw przynosi ogromne korzyści dla naszego zdrowia.

Białą rzepa- PysznościBiałą rzepa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Biała rzepa to zapomniany przysmak z przydomowych ogródków, który warto zaprosić częściej do swojej kuchni. Chociaż jadalne są również liście, to najczęściej wybierane są białe bulwy. W smaku przypomina znacznie popularniejszą rzodkiewkę, jest jednak delikatniejsza i różni się nieco kształtem. Ma również więcej olejków eterycznych oraz właściwości prozdrowotnych. Świetnie sprawdzi się w surówkach i sałatkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie w 2 minuty

Biała rzepa- właściwości

Chociaż w ponad 90 procentach składa się z wody, to skrywa w sobie całe bogactwo składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, błonnik, zdrowe tłuszcze i substancje o właściwościach antybakteryjnych.

Po rzepę śmiało mogą sięgać osoby na diecie - w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 26 kalorii. Jako dumna przedstawicielka roślin kapustnych ma również znaczące ilości glukozynolanów i polifenoli, które mają właściwości prewencyjne wobec wielu chorób cywilizacyjnych. Według badań naukowych spożywanie tych związków zapewnia ochroną przed rozwojem raka piersi, płuc, raka grubego i odbytnicy. Jeszcze bardziej obfite w białko, błonnik oraz witaminę C są liście białej rzepy, które świetnie sprawdzą się jako składnik domowego pesto.

Biała rzepa- Pyszności
Biała rzepa - Pyszności © Licencjodawca

Biała rzepa ma także korzystny wpływ na układ pokarmowy, stymulując proces trawienia i zapobiegając zaparciom. Jest także pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia, przynosząc ulgę w bólu gardła i łagodząc stan zapalny błony śluzowej.

Włączenie tego warzywa do diety może przynieść ulgę w przypadku bólów reumatycznych oraz bólów stawów. Rzepa wykazuje także działanie moczopędne, z czego skorzystać mogą osoby, które cierpią na dnę moczanową. Rzepa pomaga ograniczyć gromadzenie się kwasu moczowego w tkankach, co wspomaga walkę z tą chorobą.

Prosta surówka z białej rzepy

Składniki:

  • 1 średnia biała rzepa,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę oraz rzepę obierz. Zetrzyj na tarce i dodaj posiekaną drobno cebulę.
  2. W miseczce połącz majonez, jogurt naturalny, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  3. Sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Surówka z marchewką i rzepą- Pyszności
Surówka z marchewką i rzepą- Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej