WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wlewam do szklanki gorącą wodę i robię z nich napar. Zwalcza przeziębienie i ból gardła w mig

Nadchodząca jesień to okres, w którym wiele osób narzeka na przeziębienie. Ze skutkami zmieniającej się pogody i obniżonej odporności pomogą walczyć naturalne sposoby. Jednym z nich jest napar z goździków. Jego prozdrowotne właściwości szybko docenisz.

Napar z goździków- PysznościNapar z goździków- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

O cennych właściwościach goździków wiadomo już od wieków. Chociaż obecnie kojarzą się przede wszystkim z korzennymi wypiekami i aromatycznymi, zimowymi herbatami, to poza kulinarnymi walorami warto docenić również te zdrowotne. Goździki posiadają ogromną ilość witamin, minerałów i substancji aktywnych, które sprawiają, że są doskonałym środkiem przeciwdziałającym infekcjom i zakażeniom. W goździkach można znaleźć witaminy B, A, K, D, C i E, a także minerały takie jak wapń, potas, sód, mangan, fosfor, cynk, magnez, selen, kwasy omega-3 oraz kwas foliowy. Najważniejszy jest jednak eugenol- bioaktywna substancja o właściwościach przeciwutleniających i odkażających. To właśnie ona nadaje goździkom ich charakterystyczny zapach i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Napar z goździków

Napar z goździków jest zalecany w przypadku dolegliwości takich jak zgaga, wzdęcia, uczucie ciężkości brzucha, ból brzucha oraz biegunka. Jednak korzyści zdrowotne goździków nie ograniczają się jedynie do tego. Regularne spożywanie ich, zarówno w formie naparu, jak i herbaty, może wspomóc produkcję insuliny oraz obniżyć poziom cholesterolu.

Goździki- Pyszności
Goździki- Pyszności © Canva

Jak go przygotować? Aby przygotować napar z całych goździków, potrzebujesz tylko łyżeczki goździków i szklanki wrzącej wody. Wystarczy, że wsypiesz goździki do szklanki, zalejesz wrzątkiem, przykryjesz i odczekasz 8 minut. Jeśli wolisz napar z mielonych goździków, potrzebujesz dwie łyżeczki goździków mielonych i wrzącej wody. Po prostu umieść mielone goździki w szklance, zalej je gorącą wodą, przykryj naczynie i odczekaj 10 minut. Pij 2-3 razy dziennie po 100 ml.

Pij na zdrowie

Zarówno napar z goździków, jak i herbata z nimi, są korzystne dla zdrowia zębów i dziąseł. Posiadają właściwości odkażające i znieczulające (przy bólu zęba włożenie goździków może przynieść ulgę), a także pomagają w odświeżeniu oddechu. Goździki działają jako naturalny afrodyzjak, dlatego częste picie naparu z goździków może pomóc w poprawie libido.

Napar z goździków- Pyszności
Napar z goździków- Pyszności © Licencjodawca

Napar z goździków może mieć wiele korzystnych właściwości leczniczych, ale zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed jego stosowaniem, szczególnie gdy masz problemy z krzepliwością krwi, nadciśnieniem, cierpisz na hipoglikemię lub karmisz piersią. Unikać go również powinny kobiety w ciąży.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze