Łososiowe muffiny z tego przepisu są boskie. Smakują wykwintnie i świetnie się prezentują
Lubisz łososia i przekąski w ciekawym wydaniu? Jak się okazuje, obie te kwestie można łatwo i szybko połączyć. I to w jakim wydaniu!
19.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 18:52
Pomysłów na niesamowite przekąski nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli możesz przygotować je w szybki i prosty sposób z przepysznych produktów. W roli głównej tym razem wystąpi smaczny łosoś. Towarzyszyć będzie mu cała masa genialnych dodatków oraz domowej roboty sos na bazie miodu i sosu sojowego.
To jednak nie koniec niespodzianek na dziś. Nie dość, że przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia, to jeszcze podasz ją w genialnym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Zresztą nie ma co przedłużać, od razu przechodzimy do sedna sprawy, abyś sam mógł się o tym przekonać jak najszybciej!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze przekąski wypełnione po brzegi samymi rarytasami to gotowa receptura na prawdziwą ucztę dla podniebienia. I to na każdą okazję!
Składniki:
Podstawowe produkty:
- 3 arkusze papieru nori,
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi.
Wypełnienie:
- 400 g łososia pokrojonego w kostkę,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka imbiru różowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 szalotka,
- 1/2 pęczka szczypiorku.
Sos:
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sezamu,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania ryżu do sushi. Następnie zajmuję się arkuszami papieru nori, które dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 2. Czas na farsz. Aby go zrobić, łączę w dużej misce: posiekaną drobno szalotkę, obrane i posiekane ząbki czosnku, sezam, oliwę z oliwek, różowy imbir, sos sojowy oraz olej sezamowy. Składniki na koniec dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Następnie dzielę łososia na mniejsze kawałki, po czym łączę z mieszanką z miski.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę na muffinki. Następnie wypełniam każdą przegródkę arkuszem nori oraz ugotowanym wcześniej ryżem.
Krok 5. Do każdej muffinki dodaję również mieszankę z łososiem oraz drobno posiekany szczypiorek.
Tak przygotowane przekąski wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos. W tym celu łączę ze sobą miód, sos sojowy, kolejną porcję szczypiorku oraz sezam.
Krok 7. Gotowe muffinki z łososiem serwuję z pysznym sosem i to wszystko, smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Skusiłbyś się na takie pyszności jeszcze dziś?