Łososiowe muffiny z tego przepisu są boskie. Smakują wykwintnie i świetnie się prezentują

Lubisz łososia i przekąski w ciekawym wydaniu? Jak się okazuje, obie te kwestie można łatwo i szybko połączyć. I to w jakim wydaniu!

Takim pięknościom nie sposób się oprzećTakim pięknościom nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pomysłów na niesamowite przekąski nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli możesz przygotować je w szybki i prosty sposób z przepysznych produktów. W roli głównej tym razem wystąpi smaczny łosoś. Towarzyszyć będzie mu cała masa genialnych dodatków oraz domowej roboty sos na bazie miodu i sosu sojowego. 

To jednak nie koniec niespodzianek na dziś. Nie dość, że przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia, to jeszcze podasz ją w genialnym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć. Zresztą nie ma co przedłużać, od razu przechodzimy do sedna sprawy, abyś sam mógł się o tym przekonać jak najszybciej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososiowe muffiny. Smaczna przekąska w eleganckim wydaniu

Urocze przekąski wypełnione po brzegi samymi rarytasami to gotowa receptura na prawdziwą ucztę dla podniebienia. I to na każdą okazję!

Składniki:

Podstawowe produkty:

  • 3 arkusze papieru nori,
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi. 

Wypełnienie:

  • 400 g łososia pokrojonego w kostkę,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka imbiru różowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 szalotka,
  • 1/2 pęczka szczypiorku. 

Sos: 

  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sezamu,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania ryżu do sushi. Następnie zajmuję się arkuszami papieru nori, które dzielę na mniejsze kawałki.

Najpierw przygotowuję nori oraz ryż
Najpierw przygotowuję nori oraz ryż © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas na farsz. Aby go zrobić, łączę w dużej misce: posiekaną drobno szalotkę, obrane i posiekane ząbki czosnku, sezam, oliwę z oliwek, różowy imbir, sos sojowy oraz olej sezamowy. Składniki na koniec dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Czas przygotować wypełnienie
Czas przygotować wypełnienie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie dzielę łososia na mniejsze kawałki, po czym łączę z mieszanką z miski. 

Do mieszanki trafia również łosoś
Do mieszanki trafia również łosoś © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę na muffinki. Następnie wypełniam każdą przegródkę arkuszem nori oraz ugotowanym wcześniej ryżem

Składanie muffinek realizuje w formie na muffinki
Składanie przekąsek realizuje w formie na muffinki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do każdej muffinki dodaję również mieszankę z łososiem oraz drobno posiekany szczypiorek

Muffinki w takim wydaniu trafiają na krótką wizytę do piekarnika
Muffinki w takim wydaniu trafiają na krótką wizytę do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane przekąski wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty sos. W tym celu łączę ze sobą miód, sos sojowy, kolejną porcję szczypiorku oraz sezam. 

Czas przygotować domowy sos
Czas przygotować domowy sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe muffinki z łososiem serwuję z pysznym sosem i to wszystko, smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Skusiłbyś się na takie pyszności jeszcze dziś?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej