Te łososiowe babeczki to hit. Serwuję je na każdej imprezie
Proste babeczki na słono z krakersowym spodem, serowym kremem i wędzonym łososiem to hit każdej imprezy. Prezentują się znakomicie, a smakują jeszcze lepiej.
16.09.2023 06:55
Uwielbiam przygotowywać efektowne przekąski, które robią wrażenia na gościach. Te proste babeczki za każdym razem wywołują efekt wow. Nie tylko prezentują się jak z dobrej restauracji lub wycięte prosto z książki kucharskiej, ale również smakują obłędnie. Chrupki spód ze słonych krakerów świetnie komponuje się z kremową masą z serka śmietankowego oraz ricotty. Całość zwieńczona jest kawałkami wędzonego łososia, które cudownie pasują do śmietankowej masy. Przygotowanie takich wytrawnych babeczek jest naprawdę proste. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak szybko znika z talerzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki z łososiem
Składniki:
- 30 g krakersów,
- 2 łyżki masła,
- łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 60 g serka śmietankowego,
- 100 g sera ricotta,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 80 g wędzonego łososia,
- łyżeczka nasion sezamu.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania śmietankowej masy. Serek oraz ricottę przekładam do miseczki. Dodaję do nich szczypiorek, drobno posiekaną czerwoną cebulę, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
Krok 2: Krakersy kruszę, wlewam do nich roztopione masło i mieszam. Wypełniam nimi dno foremki, dociskając masę łyżką. Następnie wykładam przygotowaną masę z serka śmietankowego oraz ricotty i równomiernie rozprowadzam w foremce. Odstawiam do schłodzenia na dwie godziny.
Krok 3: Po tym czasie ostrożnie usuwam foremkę. Łososia kroję w paski i zawijam w ruloniki przypominające różyczki. Układam na serowej masie i dekoruję całą babeczkę nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!