WideoTe łososiowe babeczki to hit. Serwuję je na każdej imprezie

Te łososiowe babeczki to hit. Serwuję je na każdej imprezie

Babeczki z łososiem- Pyszności
Babeczki z łososiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
16.09.2023 06:55

Proste babeczki na słono z krakersowym spodem, serowym kremem i wędzonym łososiem to hit każdej imprezy. Prezentują się znakomicie, a smakują jeszcze lepiej.

Uwielbiam przygotowywać efektowne przekąski, które robią wrażenia na gościach. Te proste babeczki za każdym razem wywołują efekt wow. Nie tylko prezentują się jak z dobrej restauracji lub wycięte prosto z książki kucharskiej, ale również smakują obłędnie. Chrupki spód ze słonych krakerów świetnie komponuje się z kremową masą z serka śmietankowego oraz ricotty. Całość zwieńczona jest kawałkami wędzonego łososia, które cudownie pasują do śmietankowej masy. Przygotowanie takich wytrawnych babeczek jest naprawdę proste. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak szybko znika z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z łososiem

Składniki:

  • 30 g krakersów,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 60 g serka śmietankowego,
  • 100 g sera ricotta,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • łyżeczka nasion sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania śmietankowej masy. Serek oraz ricottę przekładam do miseczki. Dodaję do nich szczypiorek, drobno posiekaną czerwoną cebulę, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Krem serowy do babeczek- Pyszności
Krem serowy do babeczek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Krakersy kruszę, wlewam do nich roztopione masło i mieszam. Wypełniam nimi dno foremki, dociskając masę łyżką. Następnie wykładam przygotowaną masę z serka śmietankowego oraz ricotty i równomiernie rozprowadzam w foremce. Odstawiam do schłodzenia na dwie godziny.

Babeczki z łososiem- Pyszności
Babeczki z łososiem- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie ostrożnie usuwam foremkę. Łososia kroję w paski i zawijam w ruloniki przypominające różyczki. Układam na serowej masie i dekoruję całą babeczkę nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Babeczki z łososiem- Pyszności
Babeczki z łososiem- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także