Te łososiowe babeczki to hit. Serwuję je na każdej imprezie

Proste babeczki na słono z krakersowym spodem, serowym kremem i wędzonym łososiem to hit każdej imprezy. Prezentują się znakomicie, a smakują jeszcze lepiej.

Babeczki z łososiem- PysznościBabeczki z łososiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam przygotowywać efektowne przekąski, które robią wrażenia na gościach. Te proste babeczki za każdym razem wywołują efekt wow. Nie tylko prezentują się jak z dobrej restauracji lub wycięte prosto z książki kucharskiej, ale również smakują obłędnie. Chrupki spód ze słonych krakerów świetnie komponuje się z kremową masą z serka śmietankowego oraz ricotty. Całość zwieńczona jest kawałkami wędzonego łososia, które cudownie pasują do śmietankowej masy. Przygotowanie takich wytrawnych babeczek jest naprawdę proste. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam, jak szybko znika z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Babeczki z łososiem

Składniki:

  • 30 g krakersów,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 60 g serka śmietankowego,
  • 100 g sera ricotta,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • łyżeczka nasion sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania śmietankowej masy. Serek oraz ricottę przekładam do miseczki. Dodaję do nich szczypiorek, drobno posiekaną czerwoną cebulę, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Krem serowy do babeczek- Pyszności
Krem serowy do babeczek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Krakersy kruszę, wlewam do nich roztopione masło i mieszam. Wypełniam nimi dno foremki, dociskając masę łyżką. Następnie wykładam przygotowaną masę z serka śmietankowego oraz ricotty i równomiernie rozprowadzam w foremce. Odstawiam do schłodzenia na dwie godziny.

Babeczki z łososiem- Pyszności
Babeczki z łososiem- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie ostrożnie usuwam foremkę. Łososia kroję w paski i zawijam w ruloniki przypominające różyczki. Układam na serowej masie i dekoruję całą babeczkę nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Babeczki z łososiem- Pyszności
Babeczki z łososiem- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste