Czy jajka ekologiczne naprawdę są zdrowsze od zwykłych? Doktor dietetyki tłumaczy

Wiele osób kupuje tylko i wyłącznie jajka ekologiczne, płacąc za nie nawet kilkukrotność tego, co zapłaciliby za "zwykłe" jajka. Czy taka praktyka ma sens pod względem odżywczym? Zagadnienie to postanowił wytłumaczyć doktor dietetyki Bartek Kulczyński.

Czy jajka "zerówki" i "trójki" różnią się od siebie pod względem wartości odżywczych? Dietetyk wyjaśniłCzy jajka "zerówki" i "trójki" różnią się od siebie pod względem wartości odżywczych? Dietetyk wyjaśnił
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Dr Bartek Kulczyński, Proxima Studio

Od wielu lat społeczny dyskurs wyraźnie potępia produkcję i kupowanie jajek "trójek". Mnóstwo sklepów, supermarketów i dyskontów zdecydowało się nawet na wycofanie tego produktu spożywczego ze swojej oferty, tłumacząc to przestrzeganiem etycznych wartości. O tym, że chów klatkowy niekoniecznie mieści się w kategoriach cywilizowanego postępowania wobec zwierząt, wiedzą już dzisiaj wszyscy. Pytanie brzmi: czy za jajka ekologiczne warto zapłacić więcej również ze zdrowotnego punktu widzenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Kwestię różnić w wartościach zdrowotnych pomiędzy jajkami ekologicznymi a "zwykłymi" poruszył ostatnio dr Bartek Kulczyński — dietetyk, absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz wykładowca na Uniwersytecie w Poznaniu. Oto jego przemyślenia na ten temat.

Jajka jedynki czy z chowu klatkowego?

Na początku nagrania dr Bartek Kulczyński pokazał różnice pomiędzy jajkami "jedynkami", czyli tymi z wolnego wybiegu, a "trójkami" - z chowu klatkowego. Specjalista posłużył się tu przykładem badania, według którego jajka z chowu na wolnym wybiegu miały wyższą wartość tłuszczów od jajek "trójek". Doktor dietetyki przyznał jednak, że ta różnica była bardzo niewielka, a poziom cholesterolu, białek, aminokwasów, witaminy A i kwasów omega-3 nie różnił się ani trochę.

Jajka ekologiczne. Czy są najlepsze?

Następnie dr Kulczyński wziął pod lupę badania przeprowadzone pod kątem ilości wartości odżywczych w jajkach z chowu ekologicznego — czyli tak zwanych zerówek. To właśnie te jajka są uznawane za najlepsze, a przez to są też znacznie droższe od swoich "gorszych" odpowiedników. Czy jest w tym sens? Według badania z 2017 roku zacytowanego przez doktora Kulczyńskiego... nie.

Jajka z chowu klatkowego - czy są mniej zdrowe od "zerówek"?
Jajka z chowu klatkowego - czy są mniej zdrowe od "zerówek"? © Canva | Tom Photographer 4289

Wyniki prac naukowców są bardzo jasne. Jajka "zerówki" nie różnią się pod względem zwartości kwasów tłuszczowych od jajek z nieekologicznych chowów, a pozostałe parametry miały nieznacznie, wręcz kosmetycznie wyższe. Specjalista ocenił te wyniki jednoznacznie: takie różnice nie mają żadnego wpływu na ludzkie zdrowie. Co ciekawe, estońscy naukowcy udowodnili, że jajka z chowu klatkowego zawierają nawet więcej witamin, niż w przypadku jaj ekologicznych. Zerówki charakteryzują się natomiast wyższą zawartością luteiny.

Podsumowanie

Jak przyznał doktor Bartek Kulczyński, powyższe badania jasno wskazują, że — za wyjątkiem luteiny — parametry mikro i makroskładników obu rodzajów jajek bardzo niewiele się od siebie różnią i pod względem zdrowotnym nie warto przepłacać za drogie "zerówki". Jeśli jednak kierujemy się dobrostanem zwierząt, to nasz wybór powinien być oczywisty.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu