PoradyCzy jajka ekologiczne naprawdę są zdrowsze od zwykłych? Doktor dietetyki tłumaczy

Czy jajka ekologiczne naprawdę są zdrowsze od zwykłych? Doktor dietetyki tłumaczy

Czy jajka "zerówki" i "trójki" różnią się od siebie pod względem wartości odżywczych? Dietetyk wyjaśnił
Czy jajka "zerówki" i "trójki" różnią się od siebie pod względem wartości odżywczych? Dietetyk wyjaśnił
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Dr Bartek Kulczyński, Proxima Studio

22.02.2024 11:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób kupuje tylko i wyłącznie jajka ekologiczne, płacąc za nie nawet kilkukrotność tego, co zapłaciliby za "zwykłe" jajka. Czy taka praktyka ma sens pod względem odżywczym? Zagadnienie to postanowił wytłumaczyć doktor dietetyki Bartek Kulczyński.

Od wielu lat społeczny dyskurs wyraźnie potępia produkcję i kupowanie jajek "trójek". Mnóstwo sklepów, supermarketów i dyskontów zdecydowało się nawet na wycofanie tego produktu spożywczego ze swojej oferty, tłumacząc to przestrzeganiem etycznych wartości. O tym, że chów klatkowy niekoniecznie mieści się w kategoriach cywilizowanego postępowania wobec zwierząt, wiedzą już dzisiaj wszyscy. Pytanie brzmi: czy za jajka ekologiczne warto zapłacić więcej również ze zdrowotnego punktu widzenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwestię różnić w wartościach zdrowotnych pomiędzy jajkami ekologicznymi a "zwykłymi" poruszył ostatnio dr Bartek Kulczyński — dietetyk, absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu oraz wykładowca na Uniwersytecie w Poznaniu. Oto jego przemyślenia na ten temat.

Jajka jedynki czy z chowu klatkowego?

Na początku nagrania dr Bartek Kulczyński pokazał różnice pomiędzy jajkami "jedynkami", czyli tymi z wolnego wybiegu, a "trójkami" - z chowu klatkowego. Specjalista posłużył się tu przykładem badania, według którego jajka z chowu na wolnym wybiegu miały wyższą wartość tłuszczów od jajek "trójek". Doktor dietetyki przyznał jednak, że ta różnica była bardzo niewielka, a poziom cholesterolu, białek, aminokwasów, witaminy A i kwasów omega-3 nie różnił się ani trochę.

Jajka ekologiczne. Czy są najlepsze?

Następnie dr Kulczyński wziął pod lupę badania przeprowadzone pod kątem ilości wartości odżywczych w jajkach z chowu ekologicznego — czyli tak zwanych zerówek. To właśnie te jajka są uznawane za najlepsze, a przez to są też znacznie droższe od swoich "gorszych" odpowiedników. Czy jest w tym sens? Według badania z 2017 roku zacytowanego przez doktora Kulczyńskiego... nie.

Jajka z chowu klatkowego - czy są mniej zdrowe od "zerówek"?
Jajka z chowu klatkowego - czy są mniej zdrowe od "zerówek"?© Canva | Tom Photographer 4289

Wyniki prac naukowców są bardzo jasne. Jajka "zerówki" nie różnią się pod względem zwartości kwasów tłuszczowych od jajek z nieekologicznych chowów, a pozostałe parametry miały nieznacznie, wręcz kosmetycznie wyższe. Specjalista ocenił te wyniki jednoznacznie: takie różnice nie mają żadnego wpływu na ludzkie zdrowie. Co ciekawe, estońscy naukowcy udowodnili, że jajka z chowu klatkowego zawierają nawet więcej witamin, niż w przypadku jaj ekologicznych. Zerówki charakteryzują się natomiast wyższą zawartością luteiny.

Podsumowanie

Jak przyznał doktor Bartek Kulczyński, powyższe badania jasno wskazują, że — za wyjątkiem luteiny — parametry mikro i makroskładników obu rodzajów jajek bardzo niewiele się od siebie różnią i pod względem zdrowotnym nie warto przepłacać za drogie "zerówki". Jeśli jednak kierujemy się dobrostanem zwierząt, to nasz wybór powinien być oczywisty.