Już 10 g chroni mózg i obniża poziom cukru we krwi. Dr Kulczyński radzi, jakie pestki warto jeść
Coraz więcej osób sięga po takie kategorie produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, dostarczając witamin i cennych minerałów. Nic w tym dziwnego, bo trend zdrowego odżywiania jest coraz popularniejszy. Jeśli chcesz chronić swój mózg i obniżyć poziom cukru we krwi, to warto sięgnąć po niektóre pestki i nasiona. Swoimi cennymi radami, podzielił się doktor Bartek Kulczyński, popularny dietetyk.
29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 08:11
Niektóre zdrowe produkty pomagają poprawić nadszarpnięte zdrowie i zapobiec wielu chorobom metabolicznym. A do należy do nich zaliczyć popularne pestki i nasiona, na które decyduje się coraz więcej osób, będących na diecie. To nie tylko dodatek do sałatek, ale przede wszystkim niezwykle cenna wartość odżywcza. Każda dieta, z ich wykorzystaniem, może być niezwykle cenna, jeśli będziesz je spożywać z umiarem. Te małe ziarenka mają dużą moc uzdrawiania.
Najzdrowsze pestki i nasiona w opinii dra Kulczyńskiego - co wybrać?
Doktor Kulczyński, który prowadzi swój kanał na YouTube i słynie z niezwykle cennych rad, dotyczących zdrowego odżywiania, tym razem opublikował zestawienie najzdrowszych, najpopularniejszych, jak i tych niedocenionych pestek i nasion. Warto je włączyć do swojej diety i używać do wielu przygotowanych dań. To, co najcenniejsze, to w tym przypadku właściwości pestek i nasion. Odgrywają one kluczową rolę w zdrowym odżywianiu.
Zobacz także
Zestawienie pestek i nasion przedstawia się następująco:
- nasiona z czarnuszki - najzdrowsza opcja; poprawiają funkcjonowanie mózgu i zapobiegają chorobie Alzheimera; pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze; są wyjątkowe skuteczne w obniżaniu trójglicerydów; pozwalają obniżyć stężenie glukozy we krwi; wystarczy je skorzystać w ilości pół łyżeczki dziennie;
- suszone nasiona granatu - źródło silnych antyoksydantów i związków o charakterze przeciwzapalnym; pestki są pomocne dla osób z cukrzycą; stosowanie pestek granatu w ilości 10 g dziennie, powoduje redukcję poziomu glukozy we krwi; można je spożywać na wiele sposobów - z płatkami, jogurtem, czy sałatkami;
- nasiona selera - mają działanie przeciwnerwicowe; ich spożywanie zmniejsza objawy lęku i depresji; działają rozkurczowo; idealne dla osób, cierpiących na zapalenie stawów; można je dodawać do gotowych potraw lub przyrządzić z nich odwar;
- nasiona pokrzywy - właściwości, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, działają na nerki i naczynia krwionośne; łagodzą trądzik i stany zapalne skóry: można je dodać do zup, jogurtów, past kanapkowych, czy sałatek;
- pestki winogron - to korzyści dla układu krążenia; obniżają skurczowe i rozkurczowe ciśnienie; właściwości przeciwzakrzepowe; zmniejszają insulinoodporność;
- siemię lniane - wzmacnia zdrowie na wielu płaszczyznach.
W opinii, dra Kulczyńskiego, do swojej diety, warto włączyć również nasiona chia, nasiona sezamu, pestki dyni, czy nasiona kopru włoskiego.
Pestki i nasiona - do czego je wykorzystać w swojej kuchni?
Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że pestki i nasiona stanowią nie tylko smaczny, ale również zdrowy dodatek do potraw. Mają one wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżanie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwutleniające, a także wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Teraz, kiedy już znamy teorię, czas na praktykę i zastanowienie się, do jakich potraw możemy je dodawać.
Zobacz także
Pestki i nasiona świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, gdzie mogą pełnić rolę zdrowej posypki wraz ze świeżą natką pietruszki. Mogą także być wykorzystane w domowych pastach kanapkowych, chlebie, a także w dietetycznych słodkościach, takich jak pudding chia, batoniki czy ciasteczka zbożowe. Jeśli chodzi o mniej popularne nasiona konopi, ich orzechowy smak czyni je idealnym dodatkiem do owocowych koktajli, płatków owsianych czy sałatek warzywnych. Połączenie ich z siemieniem lnianym lub nasionami słonecznika stanie się doskonałym dodatkiem do domowego pieczywa.