PoradyJuż 10 g chroni mózg i obniża poziom cukru we krwi. Dr Kulczyński radzi, jakie pestki warto jeść

Już 10 g chroni mózg i obniża poziom cukru we krwi. Dr Kulczyński radzi, jakie pestki warto jeść

Pestki i nasiona - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński
Pestki i nasiona - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

29.06.2023 06:30, aktual.: 29.06.2023 08:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Coraz więcej osób sięga po takie kategorie produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie, dostarczając witamin i cennych minerałów. Nic w tym dziwnego, bo trend zdrowego odżywiania jest coraz popularniejszy. Jeśli chcesz chronić swój mózg i obniżyć poziom cukru we krwi, to warto sięgnąć po niektóre pestki i nasiona. Swoimi cennymi radami, podzielił się doktor Bartek Kulczyński, popularny dietetyk.

Niektóre zdrowe produkty pomagają poprawić nadszarpnięte zdrowie i zapobiec wielu chorobom metabolicznym. A do należy do nich zaliczyć popularne pestki i nasiona, na które decyduje się coraz więcej osób, będących na diecie. To nie tylko dodatek do sałatek, ale przede wszystkim niezwykle cenna wartość odżywcza. Każda dieta, z ich wykorzystaniem, może być niezwykle cenna, jeśli będziesz je spożywać z umiarem. Te małe ziarenka mają dużą moc uzdrawiania.

Najzdrowsze pestki i nasiona w opinii dra Kulczyńskiego - co wybrać?

Doktor Kulczyński, który prowadzi swój kanał na YouTube i słynie z niezwykle cennych rad, dotyczących zdrowego odżywiania, tym razem opublikował zestawienie najzdrowszych, najpopularniejszych, jak i tych niedocenionych pestek i nasion. Warto je włączyć do swojej diety i używać do wielu przygotowanych dań. To, co najcenniejsze, to w tym przypadku właściwości pestek i nasion. Odgrywają one kluczową rolę w zdrowym odżywianiu.

Jedną z najzdrowszych opcji są suszone nasiona granatu - Pyszności; Foto Canva.com
Jedną z najzdrowszych opcji są suszone nasiona granatu - Pyszności; Foto Canva.com

Zestawienie pestek i nasion przedstawia się następująco:

  • nasiona z czarnuszki - najzdrowsza opcja; poprawiają funkcjonowanie mózgu i zapobiegają chorobie Alzheimera; pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze; są wyjątkowe skuteczne w obniżaniu trójglicerydów; pozwalają obniżyć stężenie glukozy we krwi; wystarczy je skorzystać w ilości pół łyżeczki dziennie;
  • suszone nasiona granatu - źródło silnych antyoksydantów i związków o charakterze przeciwzapalnym; pestki są pomocne dla osób z cukrzycą; stosowanie pestek granatu w ilości 10 g dziennie, powoduje redukcję poziomu glukozy we krwi; można je spożywać na wiele sposobów - z płatkami, jogurtem, czy sałatkami;
  • nasiona selera - mają działanie przeciwnerwicowe; ich spożywanie zmniejsza objawy lęku i depresji; działają rozkurczowo; idealne dla osób, cierpiących na zapalenie stawów; można je dodawać do gotowych potraw lub przyrządzić z nich odwar;
  • nasiona pokrzywy - właściwości, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, działają na nerki i naczynia krwionośne; łagodzą trądzik i stany zapalne skóry: można je dodać do zup, jogurtów, past kanapkowych, czy sałatek;
  • pestki winogron - to korzyści dla układu krążenia; obniżają skurczowe i rozkurczowe ciśnienie; właściwości przeciwzakrzepowe; zmniejszają insulinoodporność;
  • siemię lniane - wzmacnia zdrowie na wielu płaszczyznach.

W opinii, dra Kulczyńskiego, do swojej diety, warto włączyć również nasiona chia, nasiona sezamu, pestki dyni, czy nasiona kopru włoskiego.

Pestki i nasiona - do czego je wykorzystać w swojej kuchni?

Nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że pestki i nasiona stanowią nie tylko smaczny, ale również zdrowy dodatek do potraw. Mają one wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżanie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwutleniające, a także wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Teraz, kiedy już znamy teorię, czas na praktykę i zastanowienie się, do jakich potraw możemy je dodawać.

Pestki i nasiona możesz wykorzystać do popularnych sałatek - Pyszności; Foto Canva.com
Pestki i nasiona możesz wykorzystać do popularnych sałatek - Pyszności; Foto Canva.com

Pestki i nasiona świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, gdzie mogą pełnić rolę zdrowej posypki wraz ze świeżą natką pietruszki. Mogą także być wykorzystane w domowych pastach kanapkowych, chlebie, a także w dietetycznych słodkościach, takich jak pudding chia, batoniki czy ciasteczka zbożowe. Jeśli chodzi o mniej popularne nasiona konopi, ich orzechowy smak czyni je idealnym dodatkiem do owocowych koktajli, płatków owsianych czy sałatek warzywnych. Połączenie ich z siemieniem lnianym lub nasionami słonecznika stanie się doskonałym dodatkiem do domowego pieczywa.