Zajadam bez wyrzutów sumienia. Deser puszysty jak chmurka prawie nie ma kalorii

Szukasz lekkiego, pysznego i dietetycznego deseru, który nie zrujnuje twoich planów odchudzania? Mam dla ciebie idealną propozycję - puszystą chmurkę! Ten deser z naturalnego jogurtu zachwyca delikatną konsystencją, słodkim smakiem i prostotą wykonania. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a w efekcie uzyskasz wyśmienity smakołyk, który możesz jeść bez wyrzutów sumienia.

Zajadam bez wyrzutów sumienia. Deser puszysty jak chmurka prawie nie ma kaloriiZajadam bez wyrzutów sumienia. Deser puszysty jak chmurka prawie nie ma kalorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W świecie kulinarnym nie brakuje pysznych deserów, ale te lekkie, dietetyczne i niskokaloryczne zawsze cieszą się wyjątkowym uznaniem. Jeśli poszukujesz przepisu na słodki, puszysty smakołyk, który nie obciąży twojej diety, to puszysta chmurka z jogurtu stanie się twoim ulubionym wyborem. Sprawdź, jak wyczarować ten lekki deser, który rozpływa się w ustach, a jednocześnie nie niesie ze sobą wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Przepis na pyszny deser jogurtowy

Do przygotowania tego pysznego deseru, którego użyjesz zaledwie sześciu prostych składników. Wszystkie są łatwo dostępne i niedrogie. Zamiast białego cukru, który jest szkodliwy dla zdrowia, zastosuj zdrowszy zamiennik - erytrytol lub ksylitol.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki słodzika (erytrytol lub ksylitol),
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4 łyżki wrzątku,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Żółtka przełóż do rondelka, dodaj słodzik, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj i mieszaj, stopniowo wlewając mleko. Uważaj, aby nie zagotować. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  2. Żelatynę zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do masy z żółtek.
  3. Jogurt ubij i również dołóż do masy. Zmiksuj do połączenia składników.
  4. Całość przelej do formy, pucharków lub miseczek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Gotowy deser możesz podawać ze świeżymi owocami, startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

Puszysta chmurka to idealny deser dla osób na diecie odchudzającej, ale również dla wszystkich, którzy cenią zdrowe i smaczne jedzenie. Jest lekka, puszysta i zachwyca swoim naturalnym smakiem. Dodatek owoców, czekolady czy wiórków kokosowych nada jej jeszcze bardziej wyjątkowy charakter.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis