Kultowy deser robię z 3 składników. Jest dziecinnie prosty

Krówki to jeden z najbardziej popularnych polskich deserów. Te miękkie, ciągliwe słodycze kochają dzieci i dorośli, a ich niepowtarzalny smak i aromat przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa. Choć krówki można bez problemu kupić w każdym sklepie, nic nie zastąpi ich domowej wersji. Przygotowanie pysznych krówek w zaciszu własnej kuchni jest dziecinnie proste i wymaga zaledwie 3 składników.

Kultowy deser robię z 3 składników. Jest dziecinnie prostyKultowy deser robię z 3 składników. Jest dziecinnie prosty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Domowe krówki to symbol polskiej słodyczy, które zdobyły serca nie tylko rodzimych smakoszy, ale także wielbicieli słodkości na całym świecie. Ta prosta receptura, bazująca na zaledwie trzech składnikach, pozwala stworzyć wyjątkowy deser, który zachwyci każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Domowe krówki z 3 składników - prosty przepis

Przygotowanie domowych krówek jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszny deser, który zachwyci wszystkich.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka (3,2 proc. tłuszczu).

Domowe krówki - krok po kroku:

  1. W garnku o grubym dnie umieść masło, mleko, cukier i opcjonalnie cukier wanilinowy. Dobrze wymieszaj składniki.
  2. Gotuj składniki na średnim ogniu przez około 60-70 minut, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  3. Gdy masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na karmelowy, zwiększ moc palnika i kontynuuj gotowanie, nadal energicznie mieszając.
  4. Gdy masa osiągnie gęstą, kleistą konsystencję, szybko przelej ją do naczynia wysmarowanego olejem. Zrób to sprawnie, gdyż masa szybko zastyga.
  5. Odczekaj, aż masa stężeje, najlepiej przez całą noc.
  6. Następnego dnia pokrój krówki w kostkę i delektuj się ich pysznym smakiem!

Domowe krówki to prosty, pyszny i zdrowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować ten kultowy polski przysmak w swojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku