W Grecji na weselu zamiast rosołu podają inną zupę. Obłędny aromat i smak

Grecka zupa cytrynowa, znana w ojczyźnie wielkich filozofów jako avgolemono, to doskonały przykład tego, jak wiele — pod względem kulinarnym — jest jeszcze przed nami do odkrycia. Ten smak, ten aromat, ten wygląd... To nie do opisania, po prostu trzeba tego spróbować!

Grecka zupa cytrynowa. Doskonała na lato.Grecka zupa cytrynowa. Doskonała na lato.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maryna Voronova

Gdybyś wybierał się kiedyś na "wielkie greckie wesele", możesz się spodziewać, że obecne tam potrawy będą się w dużym stopniu różniły od klasyków z polskich uroczystości. Jak bardzo? Cóż, weźmy za przykład avgolemono, grecką zupę cytrynową. Czegoś takiego w nadwiślańskiej kuchni nie znajdziesz. I dobrze, bo przecież nie ma niczego milszego od odkrywania rozmaitości światowych kulinariów. A dostawszy taką zupę na weselu zamiast rosołu, można się nieźle zdziwić. Ale tylko na chwilę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Zupa avgolemono nie ma bowiem smaku totalnie egzotycznego, takiego, do którego musielibyśmy się przekonywać na zasadzie rozwijania naszej palety "smaków nabytych". Nie ma tam w końcu niczego, co mogłoby nas zaskoczyć. Jest cytryna — to jasne, są jajka, kurczak, aromatyczny wywar, makaron orzo (jakże popularny w kuchni greckiej) lub ryż. Mimo wszystko to połączenie jest w pewnym sensie zaskakujące, a smak greckiej zupy cytrynowej jest wprost doskonały.

Poniżej prezentujemy bardzo prosty przepis na avgolemono. Powodzenia!

Grecka zupa cytrynowa avgolemono

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego,
  • 2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • kolendra.
Możesz użyć plastrów cytryny do udekorowania zupy
Możesz użyć plastrów cytryny do udekorowania zupy © Canva | Hans

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu.
  2. Jajka wbij do oddzielnego naczynia. Dodaj do nich łyżkę wody i sok z dwóch cytryn. Teraz stopniowo wlewaj po trochu gorącego bulionu, cały czas mieszając. Tak przygotowany krem wlej (również powoli) do całego bulionu.
  3. Zupa cytrynowa wymaga teraz doprawienia. Użyj do tego — bazowo — soli i pieprzu. W Turcji do avgolemono dodaje się np. cynamon. Można również poeksperymentować z szafranem.
  4. Podawaj zupę z ugotowanym makaronem orzo, kurczakiem i posiekaną kolendrą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej