Gdy teściowa wpadła z niezapowiedzianą wizytą, podałam ten koktajl. Była zachwycona

Ten prosty koktajl ugasi pragnienie, zaspokoi chęć na coś słodkiego i orzeźwi w ciepłe dni. Ekspresowe mango lassi przenosi smakiem na wakacje w ciepłych krajach bez wychodzenia z domu. Jest pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.

Mango lassi - PysznościMango lassi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy u progu mojego mieszkania pojawiła się teściowa, chciałam poczęstować ją czymś smacznym do picia. Puszka z kawą świeciła pustkami, ale w koszyku z owocami na swoją kolej czekało pyszne, dojrzałe mango. W kilka chwil powstał pyszny koktajl, który zniknął do ostatniej kropelki. Moja teściowa od tego czasu regularnie podpytuje o przepis i sama odtwarza ten smak w domu. Indyjski przysmak szybko stał się hitem w mojej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Mango lassi - jak zrobić pyszny koktajl

Mango lassi to pyszny i orzeźwiający napój na bazie jogurtu, mango i przypraw, wywodzący się z Indii. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałego mango, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych.

Mango lassi - Pyszności
Mango lassi - Pyszności © Canva | nadiasphoto

Jogurt i zawarte w nim probiotyki regulują pracę jelit i wspomagają trawienie. Mango jest bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jogurt i mango są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co może wspomagać uczucie sytości i ułatwiać kontrolę nad wagą.

Mango lassi to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Łączy w sobie słodycz mango z kremowym jogurtem i odrobiną korzennego aromatu. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, i chwila w blenderze, by stworzyć orzeźwiającą przyjemność dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50-100 ml mleka lub wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji),
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka listków mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz mango, usuń pestkę i pokrój miąższ na kawałki.
  2. Umieść mango w blenderze wraz z jogurtem, kardamonem i cynamonem i zmiksuj na gładki koktajl.
  3. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj miód lub syrop klonowy, aby mango lassi było bardziej słodkie. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo mleko lub wodę.
  4. Przelej mango lassi do szklanek i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.
  5. Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty.

Pyszny koktajl jest już gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie