Gdy teściowa wpadła z niezapowiedzianą wizytą, podałam ten koktajl. Była zachwycona
Ten prosty koktajl ugasi pragnienie, zaspokoi chęć na coś słodkiego i orzeźwi w ciepłe dni. Ekspresowe mango lassi przenosi smakiem na wakacje w ciepłych krajach bez wychodzenia z domu. Jest pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.
07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 10:26
Kiedy u progu mojego mieszkania pojawiła się teściowa, chciałam poczęstować ją czymś smacznym do picia. Puszka z kawą świeciła pustkami, ale w koszyku z owocami na swoją kolej czekało pyszne, dojrzałe mango. W kilka chwil powstał pyszny koktajl, który zniknął do ostatniej kropelki. Moja teściowa od tego czasu regularnie podpytuje o przepis i sama odtwarza ten smak w domu. Indyjski przysmak szybko stał się hitem w mojej rodzinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mango lassi - jak zrobić pyszny koktajl
Mango lassi to pyszny i orzeźwiający napój na bazie jogurtu, mango i przypraw, wywodzący się z Indii. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałego mango, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych.
Jogurt i zawarte w nim probiotyki regulują pracę jelit i wspomagają trawienie. Mango jest bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jogurt i mango są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co może wspomagać uczucie sytości i ułatwiać kontrolę nad wagą.
Mango lassi to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Łączy w sobie słodycz mango z kremowym jogurtem i odrobiną korzennego aromatu. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, i chwila w blenderze, by stworzyć orzeźwiającą przyjemność dla podniebienia.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50-100 ml mleka lub wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji),
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
- szczypta mielonego kardamonu,
- szczypta cynamonu,
- kilka listków mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Obierz mango, usuń pestkę i pokrój miąższ na kawałki.
- Umieść mango w blenderze wraz z jogurtem, kardamonem i cynamonem i zmiksuj na gładki koktajl.
- Spróbuj i w razie potrzeby dodaj miód lub syrop klonowy, aby mango lassi było bardziej słodkie. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo mleko lub wodę.
- Przelej mango lassi do szklanek i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.
- Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty.
Pyszny koktajl jest już gotowy. Smacznego!