InspiracjeGdy teściowa wpadła z niezapowiedzianą wizytą, podałam ten koktajl. Była zachwycona

Gdy teściowa wpadła z niezapowiedzianą wizytą, podałam ten koktajl. Była zachwycona

Mango lassi - Pyszności
Mango lassi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.05.2024 10:08, aktualizacja: 07.05.2024 10:26

Ten prosty koktajl ugasi pragnienie, zaspokoi chęć na coś słodkiego i orzeźwi w ciepłe dni. Ekspresowe mango lassi przenosi smakiem na wakacje w ciepłych krajach bez wychodzenia z domu. Jest pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.

Kiedy u progu mojego mieszkania pojawiła się teściowa, chciałam poczęstować ją czymś smacznym do picia. Puszka z kawą świeciła pustkami, ale w koszyku z owocami na swoją kolej czekało pyszne, dojrzałe mango. W kilka chwil powstał pyszny koktajl, który zniknął do ostatniej kropelki. Moja teściowa od tego czasu regularnie podpytuje o przepis i sama odtwarza ten smak w domu. Indyjski przysmak szybko stał się hitem w mojej rodzinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mango lassi - jak zrobić pyszny koktajl

Mango lassi to pyszny i orzeźwiający napój na bazie jogurtu, mango i przypraw, wywodzący się z Indii. To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałego mango, a do tego ma wiele właściwości zdrowotnych.

Mango lassi - Pyszności
Mango lassi - Pyszności© Canva | nadiasphoto

Jogurt i zawarte w nim probiotyki regulują pracę jelit i wspomagają trawienie. Mango jest bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jogurt i mango są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co może wspomagać uczucie sytości i ułatwiać kontrolę nad wagą.

Mango lassi to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Łączy w sobie słodycz mango z kremowym jogurtem i odrobiną korzennego aromatu. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, i chwila w blenderze, by stworzyć orzeźwiającą przyjemność dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50-100 ml mleka lub wody (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji),
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka listków mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz mango, usuń pestkę i pokrój miąższ na kawałki.
  2. Umieść mango w blenderze wraz z jogurtem, kardamonem i cynamonem i zmiksuj na gładki koktajl.
  3. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj miód lub syrop klonowy, aby mango lassi było bardziej słodkie. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo mleko lub wodę.
  4. Przelej mango lassi do szklanek i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.
  5. Przed podaniem udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty.

Pyszny koktajl jest już gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także