Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina
Czy wiesz, że na grillu oprócz smacznych dań i przekąsek można zrobić też genialny deser? Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, tego przepisu nie możesz przegapić.
02.05.2024 | aktual.: 03.05.2024 21:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Majówka to idealny czas, aby spędzić go aktywnie na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. Oczywiście jest to również świetna okazja do zorganizowania grilla, na którym można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań.
I choć karkówka w genialnej marynacie, smażona kiełbaska czy też kolorowe szaszłyki są bardzo pyszne, na moim grillu nigdy nie może zabraknąć również słodkich smaków. I tak się składa, że mam pod ręką gotową recepturę na grillowy deser, który robi furorę za każdym razem. Ty również możesz wykorzystać go w tym roku. Tym bardziej że jego przygotowanie jest proste jak "bułka z masłem". W roli głównej wystąpi dziś pieczone jabłuszko z cudownymi dodatkami.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczyste jabłka piekę na grillu z orzechami i karmelowym sosem. Podane na ciepło z lodami smakują fenomenalnie!
Składniki na 3 porcje:
- 3 jabłka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka sosu karmelowego na jabłko,
- 1/3 szklanki pokruszonych orzechów pekan.
Dodatki:
- sos karmelowy do polania,
- 3 gałki lodów waniliowych,
- orzechy pekan do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek, które stanowią bazę całego deseru. Najpierw odcinam górne części, po czym usuwam gniazda nasienne. W ten sposób powstają małe otwory, który później wypełnię dodatkami.
Krok 2. To jednak nie koniec, bo po chwili odwracam jabłka na drugą stronę i zaczynam nacinać je delikatnie dookoła.
Krok 3. Gdy jabłka są już wstępnie przygotowane, wypełniam je sosem o smaku karmelu oraz pokruszonymi orzechami pekan.
Krok 4. Na koniec przygotowuję mieszankę na bazie roztopionego masła, cynamonu i cukru. Powstały miks rozprowadzam na każdym jabłku.
Krok 5. Owoce dodatkowo zabezpieczam folią aluminiową i szczelnie je okrywam z każdej strony. Dopiero w takiej postaci mogą trafić na rozgrzany grill, gdzie spędzają ok. 15 minut.
Krok 6. Po zdjęciu jabłek z grilla przekładam je na talerze i serwuję z dodatkiem lodów, polewy karmelowej i kolejnej porcji orzechów pekan. I to wszystko, smacznego!