Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Czy wiesz, że na grillu oprócz smacznych dań i przekąsek można zrobić też genialny deser? Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, tego przepisu nie możesz przegapić.

Na grillu można przygotować również pyszny deser
Deser prosto z grilla? Dlaczego nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Majówka to idealny czas, aby spędzić go aktywnie na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. Oczywiście jest to również świetna okazja do zorganizowania grilla, na którym można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. 

I choć karkówka w genialnej marynacie, smażona kiełbaska czy też kolorowe szaszłyki są bardzo pyszne, na moim grillu nigdy nie może zabraknąć również słodkich smaków. I tak się składa, że mam pod ręką gotową recepturę na grillowy deser, który robi furorę za każdym razem. Ty również możesz wykorzystać go w tym roku. Tym bardziej że jego przygotowanie jest proste jak "bułka z masłem". W roli głównej wystąpi dziś pieczone jabłuszko z cudownymi dodatkami.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Soczyste jabłka piekę na grillu z orzechami i karmelowym sosem. Podane na ciepło z lodami smakują fenomenalnie!

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka sosu karmelowego na jabłko,
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów pekan.

Dodatki: 

  • sos karmelowy do polania,
  • 3 gałki lodów waniliowych,
  • orzechy pekan do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek, które stanowią bazę całego deseru. Najpierw odcinam górne części, po czym usuwam gniazda nasienne. W ten sposób powstają małe otwory, który później wypełnię dodatkami.

W pierwszej kolejności zajmuję się jabłkami
W pierwszej kolejności zajmuję się jabłkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. To jednak nie koniec, bo po chwili odwracam jabłka na drugą stronę i zaczynam nacinać je delikatnie dookoła.  

Owoce przygotowuję od wewnętrznej, jak i zewnętrznej strony
Owoce przygotowuję od wewnętrznej, jak i zewnętrznej strony © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gdy jabłka są już wstępnie przygotowane, wypełniam je sosem o smaku karmelu oraz pokruszonymi orzechami pekan

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec przygotowuję mieszankę na bazie roztopionego masła, cynamonucukru. Powstały miks rozprowadzam na każdym jabłku. 

W przepisie nie zabraknie również cynamonu
W przepisie nie zabraknie również cynamonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Owoce dodatkowo zabezpieczam folią aluminiową i szczelnie je okrywam z każdej strony. Dopiero w takiej postaci mogą trafić na rozgrzany grill, gdzie spędzają ok. 15 minut

Czas na wizytę na grillu
Czas na wizytę na grillu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po zdjęciu jabłek z grilla przekładam je na talerze i serwuję z dodatkiem lodów, polewy karmelowej i kolejnej porcji orzechów pekan. I to wszystko, smacznego!

Ten deser stanie się hitem tegorocznej majówki
Ten deser stanie się hitem tegorocznej majówki © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej