Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko
Lubisz domowe słodkości? Jeśli tak, przepis na genialny tort naleśnikowy w ciekawym wydaniu powstał właśnie z myślą o tobie!
27.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:55
Już za moment przekonasz się, że przepyszny tort można zaserwować również w formie obiadu dla całej rodziny. W końcu od czasu do czasu można zaszaleć w kuchni i przygotować coś zupełnie innego.
I taki jest właśnie przepis na niesamowity tort naleśnikowy. Oprócz całej masy kultowych naleśników znajdziesz tu delikatny krem oraz soczyste mango, które skrywa wiele cennych wartości odżywczych. W niepozornym owocu czekają witaminy, minerały, białko oraz błonnik. Co więcej, gotowy tort prezentuje się fenomenalnie, dlatego na pewno żaden z twoich domowników nie będzie w stanie się mu oprzeć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś smacznym i oryginalnym jednocześnie? Naleśnikowy tort z mango to gotowy przepis na spektakularny sukces
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2,5 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- olej roślinny do smażenia.
Nadzienie:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 30 g cukru pudru,
- 200 g plasterków mango.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, cukier oraz jajka. Kiedy mieszanka jest już jednolita i gładka, rozlewam ją w partiach na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę po kilka minut na każdej stronie.
Kiedy naleśniki nabierają na patelni złocistych rumieńców z obu stron, przekładam je na talerz i zaczynam smażyć kolejną partię.
Krok 2. Czas na krem do przełożenia naleśnikowego tortu. Aby go przygotować, w dużej misce zaczynam ubijać schłodzoną śmietankę 30 proc. Po chwili do miski co jakiś czas dodaję również małą porcję cukru pudru.
Kiedy mieszanka jest już gęsta i zwarta, mogę przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam paterę na ciasto. Bezpośrednio na kuchennym gadżecie układam pierwszy placek naleśnikowy. Następnie na całej jego powierzchni rozprowadzam wcześniej przygotowany krem. Nie zapominam też o ułożeniu kilku plastrów obranego mango.
Krok 4. Cały proces powtarzam kilka razy, aż do wyczerpania składników. Kiedy tort jest już gotowy, wkładam go na 30 minut do lodówki.
Krok 5. I to wszystko, smacznego!
Tort naleśnikowy w takim wydaniu możesz podawać solo lub z dodatkiem polewy czekoladowej, domowego lukru oraz karmelu. Wybierz takie rozwiązanie, które najlepiej trafia w twoje kubki smakowe.