Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni
Pankejki w wydaniu XXL to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla łasuchów. Na sam widok cieknie ślinka.
24.09.2023 08:43
Pankejki (pancakes) to pyszne, puszyste naleśniki, które kojarzą się przede wszystkim z amerykańskimi filmami. Zajadają je głównie dzieciaki, obficie polewając syropem klonowym. W moim przepisie postawiłam na naleśniki w wydaniu XXL, które sowicie posmarowałam kremem czekoladowym.
Smak przełamałam nieco świeżymi owocami, które świetnie uzupełniły Nutellę. Porcji takich pyszności nie odmówi żadne dziecko, ani żaden dorosły. Idealnie sprawdzą się na pełne rozpusty śniadanie lub słodki podwieczorek. Oczywiście, możesz sięgnąć również po inne dodatki, jak masło orzechowe, banany, dżem czy też cukier puder.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pankejki z czekoladą
Składniki:
- 3 i ½ szklanki mąki luksusowej,
- ½ szklanki cukru,
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- 500 ml mleka,
- 4 jaja,
- 40 g rozpuszczonego masła.
Dodatki:
- 6 łyżek kremu czekoladowego,
- ¼ szklanki miodu,
- ½ szklanki malin,
- ½ szklanki borówki amerykańskiej,
- ½ szklanki truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mąkę przesiewam wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlewam mleko, dorzucam jajka, roztopione masło i miksuję. Gotowe ciasto odstawiam na 20 minut.
Krok 2: Porcję ciasta wylewam na rozgrzaną patelnię. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, odwracam na drugą stronę. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie przypalić ciasta.
Krok 3: Smaruję naleśnika czekoladowym kremem i przykładam drugim plackiem. Dzielę na pół, polewam miodem i dekoruję świeżymi owocami. Jeśli obawiasz się, że będzie za słodko, możesz zrezygnować z miodu lub zastąpić czekoladę np. twarożkiem wymieszanym z jogurtem i cukrem.
Smacznego!