Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Pankejki w wydaniu XXL to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla łasuchów. Na sam widok cieknie ślinka.

Pankejki z czekoladą- PysznościPankejki z czekoladą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pankejki (pancakes) to pyszne, puszyste naleśniki, które kojarzą się przede wszystkim z amerykańskimi filmami. Zajadają je głównie dzieciaki, obficie polewając syropem klonowym. W moim przepisie postawiłam na naleśniki w wydaniu XXL, które sowicie posmarowałam kremem czekoladowym.

Smak przełamałam nieco świeżymi owocami, które świetnie uzupełniły Nutellę. Porcji takich pyszności nie odmówi żadne dziecko, ani żaden dorosły. Idealnie sprawdzą się na pełne rozpusty śniadanie lub słodki podwieczorek. Oczywiście, możesz sięgnąć również po inne dodatki, jak masło orzechowe, banany, dżem czy też cukier puder.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Pankejki z czekoladą

Składniki:

  • 3 i ½ szklanki mąki luksusowej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • 500 ml mleka,
  • 4 jaja,
  • 40 g rozpuszczonego masła.

Dodatki:

  • 6 łyżek kremu czekoladowego,
  • ¼ szklanki miodu,
  • ½ szklanki malin,
  • ½ szklanki borówki amerykańskiej,
  • ½ szklanki truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę przesiewam wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlewam mleko, dorzucam jajka, roztopione masło i miksuję. Gotowe ciasto odstawiam na 20 minut.

Miksowanie ciasta- Pyszności
Miksowanie ciasta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Porcję ciasta wylewam na rozgrzaną patelnię. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, odwracam na drugą stronę. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie przypalić ciasta.

Pankejki- Pyszności
Pankejki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Smaruję naleśnika czekoladowym kremem i przykładam drugim plackiem. Dzielę na pół, polewam miodem i dekoruję świeżymi owocami. Jeśli obawiasz się, że będzie za słodko, możesz zrezygnować z miodu lub zastąpić czekoladę np. twarożkiem wymieszanym z jogurtem i cukrem.

Smacznego!

Pankejki- Pyszności
Pankejki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"