Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne
Pyszne i delikatne naleśniki z płatków owsianych to przepis na popularną potrawę w fit odsłonie. Wyjdą idealne za każdym razem.
30.07.2023 16:50
Naleśniki to coś, co uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Francuskie crepes można przygotować również w nieco zdrowszej odsłonie. Do ich zrobienia wykorzystuję płatki owsiane, które zawierają w sobie sporo cennego dla procesów trawiennych błonnika. Mają w sobie również bardzo mało tłuszczu, a lista składników zamyka się w zaledwie trzech produktach. Smakują praktycznie tak samo, jak te z mąki pszennej, dzięki czemu łatwo jest przemycić trochę zdrowsze alternatywy do codziennej diety. Świetnie smakują na słodko, ale możesz je wykorzystać również do słonych farszów.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo
Naleśniki z płatków owsianych
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka.
Dodatki:
- krem czekoladowy,
- konfitura,
- masło orzechowe,
- serek śmietankowy.
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane wsypuję do robota kuchennego i mielę. Możesz również użyć gotowej mąki owsianej, jednak przygotowanie jej samodzielnie jest niejednokrotnie o wiele tańsze niż kupno w sklepie. Im drobniej je zmielisz, tym bardziej delikatne i aksamitne będzie później ciasto.
2. Do miski wbijam jajka, wlewam mleko i wsypuję zmielone płatki owsiane. Dokładnie miksuję składniki.